Microsoft var först ut med ett datacenter under havet med sitt Project Natick 2014, och sedan dess har ett och annat projekt lanserats för att testa konceptet. I Kina håller en grupp företag nu på att bygga landets första undervattensdatacenter, och det ser ut att bli betydligt större än tidigare försök, skriver Tom's Hardware.

På Hainan-öns sydkust, strax utanför turistorten Sanya, sänkte företagen nyligen den andra av hittills två sektioner av datacentret till sin plats på 35 meters djup. Varje sektion innehåller datorutrustning som motsvarar ”60 000 vanliga datorer” och enligt ett inslag i statlig kinesisk tv delat på Youtube kan en sektion behandla åtta miljoner högupplösta bilder per minut. Det framgår inte om datacentret främst är byggt just för bildbehandling, exempelvis för att gå igenom bilder från övervakningskameror, eller om det bara är ett potentiellt användningsområde.

En sektion väger cirka 1 300 ton och under de kommande fem åren planerar företagen att bygga och installera hundra sektioner. Det innebär att de kommer ta upp ungefär lika stor yta som tio fotbollsplaner, och ha en samlad beräkningskapacitet motsvarande sex miljoner persondatorer. Den beräknade livslängden på anläggningen är 25 år.

Att bygga vattentäta höljen och interna komponenter som håller i 25 år kostar så klart betydligt mer än att bygga ett vanligt datacenter, men företagen räknar med att få ekonomi i projektet bland annat genom att utnyttja det kalla vattnet för kylning. Det ska spara 122 megawattimmar och över 100 000 ton färskvatten om året. Projektledaren, Pu Ding, räknar med att datacentret ska spara 40–60 procent energi jämfört med en traditionell anläggning på land.