Annons

Annons

Annons

opinionSvensk OS-ansökan 2030

Aktuella frågor
”Sverige presenterar ett nytt tänk kring OS.”

Vår förhoppning är att det land som IOK anser kan ordna det bästa OS får möjligheten att göra det, inte att andra former av påtryckningar avgör, skriver Peter Ollén och Emma Ahlström Köster, ledamöter för Moderaterna i riksdagens kulturutskott.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi hoppas att Sveriges OS-ansökan kommer till nästa nivå. Men viktigt är också att det finns möjligheter att bromsa om det skulle visa sig att kalkylerna inte håller.

Svenskt Näringsliv är engagerat och ser möjligheten att med ett OS sätta en bra Sverigebild. Senast Sverige arrangerade OS var 1912.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: PRESSENS BILD

Den 12 november meddelade regeringen att den är positiv till att Sverige arrangerar OS och Paralympics 2030.

I kulturutskottet, där idrottsfrågor ingår, har vi på nära håll följt processen för att Sverige ska ansöka om vinter-OS. Flera års arbete med analyser – både politiska och sportsliga – ligger bakom ansökan.

Många frågar sig nog om Sverige, som har problem med krympande ekonomi, verkligen ska arrangera ett OS. Och om det är rätt att som politiker ställa sig bakom ett jättearrangemang som OS – som egentligen främst är ett nöje.

Annons

Annons

Vårt svar är tydligt. Som riksdagsledamöter och ledamöter i kulturutskottet har vi arbetat för att regeringen ska engagera sig för att Sverige ska anordna OS 2030.

Ett OS i Sverige kan samla landet som nation. Många människor är engagerade i förarbetet och sedan blir evenemanget en stor folkfest.

Efter flera möten med företrädare för parasporter ser vi också att arrangerandet av OS kan göra att svenska anläggningar och kommunikationer uppgraderas så att funktionshindrade får utökade möjligheter till träning. Det smittar förhoppningsvis av sig så att landets övriga befolkning blir mer rörlig och hälsomedveten.

Sveriges olympiska kommitté, en del av Riksidrottsförbundet, som arbetar gentemot IOK, Internationella olympiska kommittén, har funderat kring hur man kan skapa ett ekonomiskt och ekologiskt hållbart OS. Ett viktigt element har varit att inte bygga några nya anläggningar, utan använda vad som redan finns i Åre, Östersund, Falun och Stockholm, med Stockholm som nav.

Sverige presenterar ett helt nytt tänk kring OS. Förutom att inga nya arenor ska byggas ska transporter och genomförandet av OS ske på ett ekonomiskt och klimatmässigt hållbart sätt. Där andra ser OS som en möjlighet att visa fram tjusiga nya byggnader, vill Sverige visa vägar till hur ett OS kan genomföras på ett hållbart sätt.

Sverige har ingen skridskoanläggning så där är tanken ett avtal med norrmännen. Inte heller har Sverige några rodel- och bobsleighbanor, så där är planen att använda de som finns i Sigulda i Lettland.

Annons

Spelen budgeteras att kosta 16 miljarder kronor, där IOK skjuter till tio miljarder, tre miljarder kommer från biljetter och merchandise, kringprodukter som kläder och prylar, medan de sista tre miljarderna kommer från näringslivet. På papperet ser det alltså ut som att alla kostnader är täckta.

Annons

Svenskt Näringsliv är engagerat och ser möjligheten att med ett OS sätta en bra Sverigebild. Senast Sverige arrangerade OS var 1912.

Det finns tre länder som konkurrerar om OS 2030. Förutom Sverige: Frankrike och Schweiz. Vem som får det avgörs av de 15 ledamöterna i IOK:s styrelse (presidenten, fyra vicepresidenter och tio medlemmar).

Valet ska vara baserat på vad som erbjuds, men vi vet redan nu att högt uppsatta politiker har haft personliga samtal med IOK:s president, så man kan säkerligen anta att även politiska hänsyn tas när värdnationen ska väljas. Vår förhoppning är att det land som IOK anser kan ordna det bästa OS får möjligheten att göra det, inte att andra former av påtryckningar avgör.

Det har inte varit självklart för regeringen att ställa sig bakom en ansökan. Även om budgeten verkar täcka allt, finns det frågetecken kring säkerheten och vilka eventuella kostnader som ändå uppstår. Regeringen måste garantera ekonomin i spelen. Om något inte går som planerat, är det värdlandet som betalar notan. I gengäld kommer mycket pengar in i form av moms och skatter på allt som gästerna konsumerar i landet.

Nästa steg är nu att IOK i början av december ska bestämma vilka av Sverige, Frankrike och Schweiz som ska få gå vidare och ta fram ett fördjupat förslag. Kanske får alla de tre länderna uppdraget, eller så faller något bort.

Annons

Går Sverige vidare får Sveriges olympiska kommitté ett styvt arbete med att under vintern ta fram detaljerade planer. Med dem som underlag kan riksdagen ta ställning till om Sverige ska ge de garantier som IOK kräver. Klubbar riksdagen ett färdigt, finansierat, förslag lämnas det på senvåren för beslut av IOK:s styrelse.

Vår förhoppning är att IOK säger ja till att Sverige får vara kvar som kandidatland och vi ser fram emot de mer detaljerade planer och den budget som riksdagen i så fall får ta ställning till.

SKRIBENTERNA

Peter Ollén (M), ledamot för Moderaterna i riksdagens kulturutskott

Emma Ahlström Köster (M), ledamot för Moderaterna i riksdagens kulturutskott

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Till toppen av sidan