Livsmedelsverket pekar ut matvaror – kan innehålla radioaktiva ämnen

2023 11 27

26 april 1986 ägde den fruktansvärda Tjernobylolyckan rum i dåvarande Sovjetunionen.

Reaktorbyggnaderna till tre reaktorer förstördes i knallgasexplosioner och skadorna ledde till att stora mängder radioaktiva ämnen spreds till omgivningen.

Två dagar senare upptäcktes förhöjd radioaktivitet även i Sverige.

Delar av landet drabbades av nedfall av framför allt radioaktivt jod och cesium.

Nu, 37 år senare, flaggar Livsmedelsverket för att det fortfarande kan finnas två livsmedel som innehåller radioaktiva ämnen.

Säljs i butiker

Matvarorna det gäller är matsvamp och rådjurskött, rapporterar Svenska Jägareförbundets tidskrift Svensk Jakt.

Det förstnämnda inkluderar exempelvis kantareller, som är mycket populärt framför allt under hösten.

Många ger sig ut i skogarna för att plocka på sig av den delikata svampen – som också finns till försäljning i vanliga matvarubutiker i princip över hela landet.

– Livsmedelsverket vill samla in prover på rådjurskött och matsvamp för att mäta halten Cesium-137, framhåller tidningen.

– Enligt myndigheten kan skog och mark fortfarande innehålla en mängd av det radioaktiva ämnet cesium-137 efter Tjernobylolyckan 1986.

Uppmanar allmänheten: skicka in prover

Livsmedelsverket uppmanar både jägare och vanliga svampplockare att skicka in prover för analys.

Det kostar ingenting att skicka in och det finns tydliga riktlinjer för hur det ska gå till, och ska göras före 22 december.

Myndigheten understryker att det inte handlar om någon skarp varning.

Risken för hälsan på grund av cesium i maten är liten, men man menar att det ändå finns skäl att utreda hur stor mängden cesium-137 är jämfört med tidigare och hur det skiljer sig åt på olika platser i landet.

"Starkt bidragande orsak"

De områden som drabbades värst av nedfallet efter Tjernobylolyckan var stora delar av södra och mellersta Norrland, från norra Uppland och Västmanland till och med Västerbotten.

– Stora lokala variationer i nedfallet förekom, mest beroende på hur mycket det regnade när det radioaktiva molnet passerade, har Livsmedelsverket framför i en skrivelse tidigare.

– Detta är en starkt bidragande orsak till att koncentrationen av cesium-137 i bär, svamp och fisk kan variera mellan mycket närbelägna platser.

Foto: Sigmund resp K. Kirger

Text: Redaktionen


Nya villkor för folk som kör över Öresundsbron

2024 04 30

Den som kör ut från eller in i Sverige via Öresundsbron kommer framöver att granskas noggrant.

För första gången någonsin i Sverige kommer kameror av modellen  ANPR (Automatic Number Plate Recognition) att användas för att fotografera och samla in uppgifter om fordon. 

Det meddelar polisen.

– I stället för att filma, så läser de automatiskt av passerande fordons registreringsskyltar och tar endast foton av fordonen, skriver myndigheten om de nya kamerorna.

Stor betydelse för polisen

Enligt polisen kommer kamerorna få stor inverkan på det polisiära arbetet. Fordonsuppgifterna som samlas in ger polisen möjlighet att lägga in bevakning på ett fordon och söka på ett fordon i efterhand.

Håkan Jarborg Eriksson, nationell samordnare för gränsnära brottsbekämpning hos polisens nationella operativa avdelning, Noa, berättar att uppgifterna ska samlas in i brottsbekämpande syfte.

Det nya systemet ska hjälpa polisen  att upptäcka, förebygga och förhindra brottslig verksamhet, utreda och lagföra brott, upprätthålla ordning och säkerhet samt fullgöra förpliktelser som följer av internationella åtaganden.

–  Det kan bland annat handla om att vi vill lokalisera en efterlyst person eller ett fordon i en pågående brottsutredning eller att identifiera ett fordon som har lämnat en brottsplats. Det kan också handla om att kunna utesluta att ett intressant fordon har passerat området, säger Håkan Jarborg Eriksson i ett uttalande.

Ny lagstiftning

En ny lagstiftning, som trädde i kraft i augusti 2023, ger polisen utökade befogenheter att använda ANPR-kameror i gränsområden.

Framöver kommer kamerorna att monteras upp på andra platser än Öresundsbron.

– Systemets funktionalitet kommer att utvecklas och successivt utökas också antalet kameror på olika platser i Sverige för att effektivisera polisens brottsbekämpande arbete, säger Håkan Jarborg Eriksson.

Den nya tekniken kommer inte att ha någon påverkan på trafiken och bilister kommer informeras om kamerabevakningen via skyltar i berört område. Polisen har rätt att behålla fordonsuppgifterna i sex månader, sedan kommer uppgifterna raderas.

Fakta: ANPR-kameror

- Polisens ANPR-system hanterar insamlad fordonsinformation. Fordonsinformationen samlas in via så kallade ANPR-kameror. Istället för att filma, så läser de automatiskt av passerande fordons registreringsskyltar och tar endast foton av fordonen. Inga foton tas i syfte att identifiera individer i fordonet. Trots det kommer bilden av fordonet att behandlas enligt polisens riktlinjer för allmän kamerabevakning som inkluderar kortare lagringstid och maskering.

- Genom dessa kameror kan polisen samla in fordonsinformation och fordonsrörelser i syfte att upptäcka, förebygga, förhindra brottslig verksamhet, utreda och lagföra brott, upprätthålla ordning och säkerhet samt fullgöra förpliktelser som följer av internationella åtaganden. Det kan handla om att lokalisera en efterlyst person eller ett fordon i en pågående brottsutredning eller att identifiera ett fordon som har lämnat en brottsplats.

- Att registrera en bevakning på ett registreringsnummer och att utföra en sökning, kräver att ett polisiärt ärende finns som anges vid registrering eller sökning.

- Implementeringen av förmågan att använda fordonsinformation och fordonsrörelser i brottsbekämpande syfte drivs via ANPR-projektet som är EU-finansierat genom Fonden för inre säkerhet (ISF). Fonden ger ekonomiskt stöd till aktiviteter som ska bidra till en hög säkerhetsnivå inom EU. 

Källa: Polisen

Foto: Johan Nilsson Øresundsbron

Text: Redaktionen


”Banbrytande upptäckt” om D-vitamin

2024 04 30

Det finns ett samband mellan intag av D-vitamin och motståndskraft mot att utveckla cancer.

Det har forskare från Aalborgs universitet i Danmark kommit fram till i en ny studie som publicerats i tidskriften Science.

Forskarna beskriver upptäckten som ”banbrytande”.

Genom tester på möss har de kunnat visa att  det finns ett tydligt samband mellan nivån av D-vitamin i blodet och risken att utveckla cancer.

Forskaren förklarar

Tine Jess, professor vid Basic Research Center vid Aalborg Universitet, är huvudförfattare till studien.

– Det har länge talats om ett samband mellan D-vitamin och cancer, men vi har inte kunnat bekräfta det och förstått mekanismerna bakom. Det börjar vi kunna göra nu. Vår studie visar att det verkar som om D-vitamin påverkar kroppens immunsvar genom de mikroorganismer som finns i tarmen, säger hon.

I studien har forskarna utfört en rad experiment  som visar att möss med en diet innehållandes stora mängder D-vitamin är mer motståndskraftiga mot experimentellt överförda cancerformer.

Mössen svarar även bättre på behandlingsformen immunterapi, som är ett sätt att få kroppens immunförsvar att angripa cancerceller.

– Konkret visar studien att D-vitamin påverkar tarmslemhinnan och ökar mängden av bakterien Bacteroides fragilis. Den här mikroben gör mössen mer motståndskraftiga mot cancer, eftersom de transplanterade tumörerna inte växer lika mycket, berättar Tine Jess.

Kan överföras till människor

Resultatet från studien kan överföras på människor.

Forskare vid Aalborgs universitet har nämligen även studerat produktionen av D-vitamin i huden på 1,5 miljoner danska invånare. Resultatet visar att de som har lägre nivåer av D-vitamin löper större risk att utveckla cancer de närmaste åren.

– Vår analys visar att det finns ett samband mellan lägre D-vitaminnivåer och en högre risk att utveckla cancer, inklusive tarm-, lung- och urinvägscancer. En separat analys tyder också på att cancerpatienter med högre nivåer av vitamin D svarar bättre på immunbaserade behandlingar. Resultaten från musförsöken ligger därför i linje med vår analys av data från människor, fastslår Tine Jess.

Foto:  M. Blackwell

Text: Redaktionen