Ökad säkerhet vid mål om familjekopplat gängmord

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2024-02-26

Rättegången om mordet på mamman till en ledargestalt inom Foxtrotnätverket inleds i dag i Attunda tingsrätt. Polisen förstärker närvaron vid domstolen.

Polisen förstärker närvaron vid Attunda tingsrätt när rättegången om mordet på mamman till en ledargestalt inom Foxtrotnätverket inleds i dag.

– Det är en pågående konflikt där det finns ett högt våldskapital från båda håll, säger polisinspektör Mikael Eriksson.

Flera personer åtalades tidigare i februari för mordet på kvinnan, som sköts ihjäl i sitt hem i Uppsala den 6 september 2023. Enligt åklagaren mördades hon eftersom hon var mamma till en ledande person inom Foxtrotnätverket, och det ska ha skett inom ramen för en intern konflikt.

I samband med att åtalet väcktes blev det offentligt vilka som var misstänkta i ärendet och polisen flaggade för att det fanns risk för hämnddåd. När de tilltalade nu tar plats för rättegång i Attunda tingsrätt i Sollentuna tar polisen höjd för det.

Het konflikt

– Det är en konflikt som har resulterat i många våldsdåd det senaste året och den är fortfarande het. Men historiskt har inte rättegångar varit en plats där man har agerat ut mot varandra och det är inte bedömningen den här gången heller, säger polisinspektör Mikael Eriksson, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Sollentuna.

Underrättelsetjänstens bedömning är att hotnivån för att något ska ske vid rättegången är låg. Trots det kommer polisen ha en förstärkt närvaro vid domstolen under förhandlingen, som inleds under måndagen och ska pågå i drygt en månad.

Ökad polisnärvaro

– Det kommer vara en särskild insats, med tanke på att det ändå är ett ärende som sticker ut. Vi har tagit ut en resurs som vi bedömer väl kommer kunna möta behovet i det här konfliktläget, säger Mikael Eriksson.

– Man kommer att kunna observera en polisiär närvaro i ökad utsträckning.

Lars-Gunnar Gustafsson, säkerhetschef vid Attunda tingsrätt, säger att man är van att hantera den här typen av förhandlingar.

– Vi har säkerhetssalar och är en resursdomstol för hela Sverige. Den här typen av mål läggs hos oss eftersom vi har högre säkerhet fysiskt och upparbetade rutiner för hur man jobbar med sådana här mål.