söndag5 maj

Kontakt

Annonsera

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Han blir vd för SPCMO

Publicerad: 27 november 2023, 07:36

Otto Sjöberg ska förhandla upphovsrätt med techjättarna.

Expressens tidigare chefredaktör Otto Sjöberg har utsetts till vd för den svenska upphovsrättsföreningen SPCMO.

Ämnen i artikeln:

DagspressBengt OttossonOtto SjöbergSveriges TidskrifterMetaGoogle

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Den nya kollektiva upphovsrättsorganisationen Swedish Publisher Collective Management Organisation (SPCMO) startades tidigare i år på initiativ av Tidningsutgivarna och Sveriges Tidskrifter. Det första styrelsemötet bockade man av i juni.

Syftet med upphovsrättsorganisationen är att företräda nyhetsbranschen i förhandlingarna med techjättarna. Arbetet handlar bland annat om hur man ska förhålla sig till EU:s upphovsrättsdirektiv ”Publishers' right” och vilka villkor och ersättningar som ska krävas från techjättar som Google, Meta, Microsoft, Apple, Twitter.

LÄS OCKSÅ: Nya upphovsrättsföreningen för samtal med Google

Sedan en tid tillbaka har organisationen sökt efter en vd. Nu står det klart att valet faller på Expressens förra chefredaktör Otto Sjöberg.

– Det här är ett oerhört viktigt uppdrag för hela mediabranschen och en fråga jag brinner för, säger Otto Sjöberg, i ett pressmeddelande.

Han tillträder till sommaren och tar då över efter Bengt Ottosson som varit med sedan start. Ordförande i organisationen är Barometerns chefredaktör Anders Enström.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev