Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    Kinnevik säljer Tele2

    26 feb 07.50
    Annica Ögren

    Kinnevik säljer hela sitt innehav i Tele2 för 13 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande från Kinnevik.

    Bolaget har ingått försäljningsavtalet med Freya Investissement, ett bolag som kontrolleras gemensamt av den europeiska telekomkoncernen iliad och dess styrelseordförande och grundare Xavier Niel genom NJJ Holding.

    – Efter genomförandet av transaktionen kommer Kinnevik att ha en mycket stark nettokassa. Vi kommer förvalta detta kapital med tålamod och fokus för att ytterligare tydliggöra vår equity story och skapa värde för våra aktieägare, säger Georgi Ganev, vd på Kinnevik, i pressmeddelandet.

    Kinneviks styrelse kommer efter transaktionen att genomföra en översyn av kapitalstrukturen i samråd med de större aktieägarna.

Senaste nyheterna
  • TT
    26 min

    Trafikolycka i Malmö – fem till sjukhus

    Sex personer har förts till sjukhus efter en trafikolycka i Malmö, rapporterar Sydsvenskan.

    Polisen skriver på sin hemsida att två bilar kolliderat och att den ena av dem därtill kört in i två cyklister. Skadeläget är för närvarande oklart.

    Enligt Sydsvenskan har en av bilarna även krockat med en lyktstolpe.

    – Sex ambulanser har lastat personer som förts till sjukhus, säger Helen Wickberg vid SOS Alarm till tidningen.

    Larmet om olyckan kom in till polisen 18.20 på tisdagen. (TT)

  • TT
    18.30

    Tiktok stämmer amerikanska staten

    Tiktok stämmer den amerikanska staten i ett försök att stoppa en ny lag som kan förbjuda appen i USA, rapporterar NBC News.

    Lagförslaget handlar om att Kina-baserade Bytedance måste sälja sin ägarandel inom ett år – annars förbjuds Tiktok i USA. Kravet kommer efter oro om att den data som appen samlar in går vidare till och kan användas av den kinesiska staten i bland annat propagandasyfte.

    Tiktok har förnekat anklagelserna och sagt att de aldrig har och aldrig kommer att dela användardata med kinesiska staten.

  • Ola Palmström
    18.17

    Skott mot lägenhetsdörr i Uppsala

    En lägenhetsdörr har beskjutits i Gottsunda i Uppsala, skriver polisen på sin hemsida.

    Ingen kom till fysisk skada. Händelsen utreds som mordförsök.

    Polisen genomför dörrknackning och en teknisk undersökning av brottsplatsen. Man samlar också in eventuellt videomaterial och förhör vittnen.

  • TT
    17.21

    Haverikommissionen utreder inte färjeolycka

    Statens haverikommission kommer inte att utreda färjeolyckan i Furusundsleden utanför Norrtälje i slutet av april då två personer omkom.

    Enligt en förstudie har inga tekniska fel på fartyget som kan ha påverkat händelseförloppet konstaterats och det finns inte heller något som tyder på att besättningens handhavande haft eller hade kunnat ha någon påverkan på olycksförloppet, skriver haverikommission i ett pressmeddelande.

    En kort stund efter det att en personbil körde ombord på vägfärjan Merkurius och stannade vid fartygets grindar accelererade bilen. Den körde igenom grindarna, över rampen och ner i vattnet. De två personer som befann sig i bilen, en äldre man och kvinna, omkom i samband med olyckan.

  • Manne Berggren Wiklund
    17.04

    Tusen bombhot mot skolor – på en dag

    Över 1 100 bombhot har rapporterats i Slovakien under tisdagen.

    995 skolor, 110 bankkontor och 40 elektronikaffärer över hela Slovakien har varnats om bomber i lokalerna. Hittills har dock inga farliga föremål hittats.

    – Omfattningen av bombhoten är extrem. Polisen arbetar så fort de kan, kontrollerar säkerheten på skolorna och försöker få fram vem som ligger bakom hoten, säger en talesperson för polisen enligt tidningen SME.

    Säkerhetspolisen har inlett en utredning om ”synnerligen allvarlig terrorism”, enligt AFP. (TT)

  • Ola Palmström
    16.21

    Bil beskjuten i södra Stockholm

    En skottlossning har inträffat i Tyresö, söder om Stockholm.

    Det är en bil som blivit beskjuten, enligt polisen. Flera personer ska ha befunnit sig i fordonet vid tillfället.

    Polisen larmades om skottlossningen strax innan 16-tiden.

    – När vi kommit dit anträffar vi inte någon skadad person. På en annan plats genomför vi ett fordonsstopp av en personbil som ser ut att ha blivit beskjuten, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen.

    Ingen är gripen i nuläget.

    – Gärningsmannen är fortfarande okänd för oss och jakt pågår. Vi använder oss bland annat av helikopter, säger Daniel Wikdahl.

    En förundersökning om mordförsök samt grovt vapenbrott har inletts.

  • TT
    15.16

    Omstritt förslag om anonyma vittnen tas vidare

    Tidöpartierna backar inte från det omstridda förslaget om att tillåta anonyma vittnen i brottmål. Trots kraftig kritik går regeringen nu vidare med en remiss till lagrådet.

    Förslaget innebär att ett vittne på begäran av åklagare ska kunna höras anonymt, en möjlighet som ska finnas redan under en förundersökning.

    Domstolsverket och JO har tidigare pekat på att systemet riskerar att minska allmänhetens förtroende för rättsväsendet. Anonyma vittnen kan enligt kritiken göra att färre vill vittna på vanligt sätt, vilket kan leda till att färre brott klaras upp.

    – Vi tar farhågorna på allvar såklart, man ska ta höjd för det. Det gör vi bland annat genom att ge ett särskilt uppdrag till Brottsoffermyndigheten, för att informera människor om hur brottmålsprocessen går till, säger ministern, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till TT.

  • Manne Berggren Wiklund
    15.15

    Vakt skjuten utanför rapparen Drakes hem

    En säkerhetsvakt har skottskadats utanför kanadensiske rapparen Drakes hem i Toronto, skriver lokala medier.

    Enligt polisen är den skjutne mannen 48 år gammal. Han stod vakt utanför Drakes hem när han besköts, skriver Toronto Sun. Han ska bland annat ha träffats i bröstet och skadorna beskrivs som allvarliga.

    Man har inte bekräftat ifall Drake, som egentligen heter Aubrey Graham, var hemma när händelsen inträffade.

    Larmet kom till polisen klockan två under natten till tisdagen, lokal tid. Enligt polis flydde gärningsmannen från platsen i ett fordon.

    Drakes hem är beläget i det exklusiva bostadsområdet The Bridle Path och området utanför bostaden är avspärrat av polis som letar efter gärningsmannen.

    Den 37-årige artisten har varit inblandad i en fejd med amerikanske rapparen Kendrick Lamar, som har fått ett allt högre tonläge sedan de båda hiphopikonerna de senaste dagarna gett ut flera låtar i vilka de hånat varandra. (TT)

  • TT
    15.03

    USA hämtar hem tiotals från IS-läger i Syrien

    USA har evakuerat två dussin västerlänningar, hälften av dem hemmahörande i USA, från ett IS-läger i Syrien. Det meddelar USA:s utrikesminister Antony Blinken.

    I en insats har amerikanska myndigheter tillsammans med Kuwait och USA-vänliga kurdiska krigare, tagit hem elva amerikanska medborgare, inklusive fem minderåriga.

    ”Detta är den största enskilda repatrieringen av USA-medborgare från nordöstra Syrien hittills”, säger Blinken i ett uttalande.

    I samma insats hämtade även USA hem sex kanadensiska medborgare, fyra nederländska medborgare och en finländsk medborgare, däribland åtta barn.

    USA har länge också drivit på europeiska regeringar att ta hem medborgare som har rest för att strida för terrorrörelsen IS, samt även barn till sådana personer.

  • TT
    14.34

    Studentprotester i Amsterdam – över 100 gripna

    Studentprotesterna som den senaste tiden skakat flera universitet i USA har spridit sig till Europa. I Nederländerna har polisen på tisdagsmorgonen gripit runt 125 propalestinska aktivister.

    Gripandena skedde i samband med att polisen upplöst ett protestläger vid Amsterdams universitet UVA. Demonstranterna använde våld mot polisen och insatsen var nödvändig för att återställa ordningen, skriver Amsterdams polis på X (Twitter).

    En video som publicerats av det nederländska public service-bolaget NOS visar hur poliser med batonger och sköldar går in för att avsluta demonstrationen, slår några av demonstranterna och river ner tält.

    Även på Berlins fria universitet i Tyskland har polisen under tisdagen upplöst studentprotester där hundratals personer deltog.

    Demonstranterna hade slagit upp 20-talet tält och format en mänsklig kedja runt tälten. Polisen uppmanade via högtalare studenterna att lämna området.

    Även på flera andra universitet runt om i Europa – bland annat i Storbritannien, Frankrike, Danmark och Finland – pågår protester mot Israels krigföring i Gaza.

  • TT
    13.58

    Risk för klorgasutsläpp när Oceana brann

    Det fanns risk för ett större kemikalieutsläpp när Lisebergs vattenland Oceana brann i februari, rapporterar SVT Nyheter Väst.

    I en sidobyggnad fanns plasttankar med fem kubikmeter svavelsyra och lika mycket natriumhypoklorit, två kemikalier som används för att rena vattnet i badhus.

    Enligt räddningstjänstens händelserapport från branden var en viktig del av släckningsarbetet att se till att den inte nådde kemikalierna, som om de blandades skulle kunna leda till ett klorgasutsläpp.

    Risken var enligt rapporten att ”branden eller en byggnadskollaps skulle kunna orsaka ett kemikalieutsläpp eller ett gasmoln”.

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Senaste nytt om kriget mellan Israel och Hamas