Sök

Småspararfavoriten TIN tappar i värde – har ändå delat ut 200 miljoner

TIN Fonder

Carl Armfelt och Erik Sprinchorn. Foto: Stefan Lundell

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Stjärnförvaltarnas techfond har underpresterat men blivit en framgångssaga för dem själva.

Carl Armfelts och Erik Sprinchorns techfond TIN har blivit en småspararfavorit med över 160.000 investerare, trots den något högre förvaltningsavgiften. Det investerade kapitalet i den aktiva fonden TIN Ny Teknik uppgår till nära 10 miljarder kronor. 

Nu skriver Expressen att beslutet att starta TIN har varit en framgångssaga för förvaltarna men kanske en betydligt mindre lukrativ historia för småspararna. 

På tre år så har bolaget nämligen delat ut nära 200 miljoner kronor till ägarna, som till 90 procent består av Atle Investment Management AB, Carl Armfelt och Erik Sprinchorn.

Samtidigt har fondens avkastning varit medioker, enligt Expressen. Det handlar om att fonden tappat 32,8 procent av sitt värde de senaste tre åren – en 1000-lapp förvaltad av duon är alltså idag runt 670 kronor. Även i jämförelse med andra indexfonder så har TIN Fonder underpresterat, skriver tidningen. 

När tidningen pratar med Erik Spinchorn så pekar han på att det varit både pandemi och krig i Europa. Han säger att grundarna själva har drabbats, genom att ha sina pengar i fonden. De är ”surrade vid masten”. 

Att bolaget har delat ut 200 miljoner till ägarna kommenterar han så här: 

”Vi är ett affärsdrivande företag. Det är inget jag skäms över. Vi gör så gott vi kan och hoppas att det ska bli jättebra över tiden för alla som investerar. Inklusive oss själva.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer