Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bevis har framkommit om Bolsonaros planer på en statskupp Foto: Andre Penner

Tiotusentals anhängare marscherade för Bolsonaro

Publicerad

Inför en enorm folkmassa förnekade Brasiliens tidigare ledare Jair Bolsonaro på söndagen att han ska ha försökt iscensätta en kupp för att behålla makten efter valförlusten i oktober 2022.

Åklagare har anklagat Bolsonaro, som var president från 2019 till 2022, för att ha anstiftat upploppen i januari i fjol. Då tog sig tusentals personer in i president-palatset, kongressen och högsta domstolen. De vandaliserade byggnaderna och hävdade, utan bevis, att presidentvalet var stulet.

Utredningar pågår även mot flera ministrar i Bolsonaros dåvarande regering och några av hans assistenter har gripits, skriver CNN.

Bolsonaro själv har förbjudits att ställa upp i allmänna val under åtta år, och har tvingats lämna över sitt pass.

Men i ett tal på inför en enorm folkmassa hävdade den tidigare presidenten att han är oskyldig.

– Vad är en kupp? Det är stridsvagnar på gatorna, vapen, konspirationer. Det är att föra över politiska klasser till ens egen verksamhet. Inget av det har hänt i Brasilien, sa Bolsonaro från scenen på söndagen.

Anhängarna stöttar

– Vi kan inte låta myndigheterna bara stryka vem de vill från den politiska scenen, helt utan grund, fortsatte han.

Och hans anhängare höll med sin ledare.

– Det är viktigt att stötta honom, för han representerar Gud, vårt land och familjen, säger Wilson Aseka, som åkt 70 mil för att delta i manifestationen som arrangörerna hoppades skulle locka en halv miljon deltagare.

Oberoende observatörer från universitetet i Sao Paolo uppskattar antalet deltagare till 185 000 personer, skriver nyhetsbyrån AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.