Danmark lägger ned Nord Stream-utredning

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-02-26

Utredningen av sprängningar vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2 läggs ned även i Danmark. Liksom i Sverige slår man fast att man inte har jurisdiktion i frågan.

”Myndigheterna kan mot bakgrund av utredningen nå slutsatsen att det var tal om avsiktligt sabotage av gasledningarna. Det bedöms samtidigt inte finnas det underlag som krävs för att lagföra saken i Danmark”, meddelar Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.

Den 7 februari meddelade svenska åklagare att de hade gjort motsvarande bedömning och att den svenska utredningen hade lagts ned. Det eftersom man varken funnit något hot mot Sveriges säkerhet, inblandning av någon svensk person eller att sabotaget utförts på svenskt territorium.

Att det var ett sabotage är båda länder dock överens om sedan ett tidigt skede.

”Följer hotbilden”

Den danska polismyndigheten har utrett saken i samarbete med den danska säkerhetspolisen PET. Utredningen beskrivs som omfattande och komplicerad.

”PET följer fortsatt utvecklingen av hotbilden och utför tillsammans med andra berörda myndigheter åtgärder som anses nödvändiga för att skydda Danmarks kritiska infrastruktur”, heter det i myndigheternas utskick.

I Tyskland pågår ännu en utredning av gasledningssabotaget. I samband med att den svenska utredningen lades ned frågade TT åklagaren varför Tyskland anser sig ha jurisdiktion.

– Jag vill inte gå in på hur de tänker. Men av något skäl är det så att de bedömer att de har det, och det är också beroende av varje lands nationella lagstiftning för jurisdiktion. Jag har gjort min bedömning utifrån den svenska lagstiftningen, svarade åklagare Mats Ljungqvist då, den 7 februari.

Material från den svenska utredningen har vidarebefordrats till åklagare i Tyskland.

Ryssland via havsbotten

I slutet av september 2022 upptäcktes fyra läckor på gasledningarna Nord Stream 1 och 2, som går från Ryssland till Tyskland längs Östersjöns botten.

Två av läckorna var i svensk ekonomisk zon, nordost om Bornholm, och två i dansk ekonomisk zon, sydost om Bornholm. Länders ekonomiska zon är inte detsamma som territorialvatten.

Seismiska mätningar visade att explosioner ägt rum i havet innan läckorna hittades och omkring två månader senare bekräftade den svenska åklagaren att ledningarna hade utsatts för medvetna sprängningar.

ANNONS