Sök

Verdane tar in miljarder för att pumpa in i nya startups (efter Caia?)

Verdaneriskkapital

Henrik Aspén, partner på Verdane. Foto: Press/iStock/TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

De har varit omsusade den senaste veckan – med köpräden från konkurrenten för över en halv miljard och ett läckt prospekt om succéinvesteringen Caia.

Nu fyller Verdane ladorna med mer krut i mångmiljardklassen.

Riskkapitalbolaget Verdane tar in 12 miljarder till en ny rekordfond, skriver Dagens Industri. Bolaget som såg dagens ljus i Oslo för snart 20 år sedan har nu sitt största kontor i Stockholm och köpte så sent som i måndags fyra innehav från VNV Global för 600 miljoner kronor, däribland bilplattformen Carla. Affären gjordes till en rabatt på 12,5 procent och drevs fram då VNV har en deadline på ett år för att lösa en miljardskuld, skriver DI. 

”Vi står starka i en orolig tid, med mycket kapital att investera”, säger Henrik Aspén, partner på Verdane om den nya fonden. 

Verdane har siktet inställt på mjukvarubolag med stor tillväxtpotential men har också gått in i e-handlare som Mathem, Instabox och Bianca Ingrossos skönhetsbolag Caia Cosmetics. 

För en vecka sedan skrev vi om att Caia är på väg att byta ägare. Två oberoende källor bekräftade att en affär var på gång efter att ett prospekt hade läckt som avslöjade hittills hemliga siffror, däribland en vinst på 207 kronor förra året. 

Verdane är majoritetsägare med 60 procent av aktierna. När DI ställer frågan om den potentiella försäljningen till Henrik Aspén så kommenterar han kortfattat.

”Vi kommenterar inte rykten.”

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer