Gå direkt till sidans innehåll
Moa Ilar

Norska kritiken mot Frida och Ebba: ”Ger bort segern”

De norska experterna är överens – Ebba Andersson och Frida Karlsson gjorde ett för dåligt lopp på masstarten i Ruka. 

TV2:s Petter Skinstad menar att de ”gav bort segern” till Moa Ilar. 

– Jag tycker vi försökte skapa en lucka, säger Frida Karlsson. 

Ebba Andersson trampade av Diggins stav: "Måste varit hemskt"
Ebba Andersson och Frida Karlsson var uppe och drog flera gånger i loppet.
Foto: KIMMO BRANDT / COMPIC
Petter S Skinstad.
Foto: TV2 Norge

Ebba Andersson kom etta respektive trea på lördagens 10 kilometer klassiskt och sågs av många som förhandsfavoriter även till söndagens masstart. 

Andersson och Karlsson var uppe och drog flera gånger i loppet, men lyckades aldrig skaffa sig en tillräckligt stor lucka för att skaka av sig motståndet. 

Mot slutet hade de inte en chans mot toppkvartetten Moa Ilar, Jessie Diggins, Rosie Brennan och Lotta Udnes Weng, utan slutade femma (Andersson) och sexa (Karlsson). 

– Åkningen kändes bra, men inte tillräckligt bra för att skapa den luckan som hade krävts för att det inte skulle tryckas ihop, säger Andersson efter loppet.  

Norska kritiken mot Frida och Ebba: ”Ger bort segern”

De norska experterna håller inte med. I Viaplays sändningen säger den tidigare toppåkaren Hans Christer Holund att Andersson och Karlsson hade chansen att dra i från resten av fältet, men inte tog den. 

Norska TV2:s expert Petter Skinstad är än mer nådlös i sin kritik. 

– Varför de väljer den här taktiken har jag väldigt svårt att förstå. Moa Ilar som vinner har ju släppt täten i början av loppet. Diggins som blir tvåa bryter staven i slutet och Brennan som blir trea är också långt bak i fältet, säger han och fortsätter: 

– De åker för dåligt rent taktiskt. De låter åkare med bra spurtegenskaper att hänga med runda efter runda.

Vad borde de gjort?

– De skulle bara kört på i långa sammanhängande partier. De kunde fått hjälp av Bergane då, som också går lika dumt taktiskt. Ebba och Frida ger bort segern.

Har du någon teori till varför de gör så här?

– Nej. Visst, om de inte är bättre så är det okej. Men då hade de inte legat så högt i fältet. De löser ju en lucka när de spurtar för bonuspoängen och då ser det ut som att de har full kontroll. Men det kanske handlar om duellen mellan dem. De tittar för mycket på varandra och glömmer bort resten av fältet.

Frida Karlssons svar på norska kritiken

Frida Karlsson håller inte med om kritiken och säger att hon gjorde vad hon kunde i dag. 

– Jag tycker att både jag och Ebba försöker, det var körning varje varv. Nu vet jag inte vad Ebba säger, men jag körde i alla fall, säger hon.

– Vi försökte dra i från, men att bara vara två i utförbacken jämfört med... säg 22, det är stor skillnad och det höll inte. 

Längdchefen Lars Öberg sa i Viaplay att det svenska laget hade snackat ihop sig kvällen innan, men enligt Frida Karlsson så hade de svenska damerna ingen uttalad taktik.

– Det var mer att vi diskuterade olika scenarier. Det är svårt att förutse vad som ska hända i ett lopp och det var svårt att åka ifrån i dag. 

Karlsson erkänner dock att hon hade åkt annorlunda om hon fått åka om loppet. 

– Jag hade inte försökt dra på varje varv som jag gjorde nu och kanske lita lite mer på mina fartegenskaper. 

TV: Missa inte senaste avsnittet av Skidsnack