Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sarah Sjöström

Sarah Sjöströms besked: Så länge till fortsätter hon

Paris blir hennes femte OS. Strax efter spelen i Los Angeles 2028 fyller hon 35 år.

Men Sarah Sjöström har inga planer på att lägga av än.

– Jag tänker absolut att jag ska tävla i LA också och göra mitt sjätte OS, säger simdrottningen.

Sjöström om rekordet: Då hade jag satt upp förväntningarna för högt
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Hon har hunnit fylla 30 år nu, det tidigare underbarnet som gjorde sitt första olympiska spel redan som 14-åring i Peking 2008.

Nu laddar Sarah Sjöström för sitt femte, i Paris i sommar.

Men frågan är om årets stora höjdpunkt inte kommer efter att tävlingarna är slut.

– Jag har ett bröllop som väntar direkt efter OS, jag ska gifta mig i slutet av september så det ser jag verkligen fram emot, säger Sjöström under Sveriges olympiska kommittés OS-läger i spanska Fuerteventura nyligen.

Har du börjat fundera på familj än?

– Någon gång absolut, vi får se. Men jag tänker absolut att jag ska tävla i LA också och göra mitt sjätte OS.

”Planerar ett halvår”

Sjöström fyller 35 år kort efter att OS arrangerats i Los Angeles 2028. Om hon kommer till start där och då tangerar hon sina simkollegor Lars Frölander och Therese Alshammar som både gjorde sex OS.

Hur länge har hon – som vunnit allt som går – egentligen tänkt hålla på?

– Jag har inte satt någon dag när jag ska sluta, det kommer när det kommer. Än så länge planerar vi ett halvår i taget. Vad jag än gör kommer jag alltid träna mycket. Hela livet kommer inte vara fokus på att prestera och pressa gränserna mot världsrekord. Men jag kommer alltid träna och tror det kommer räcka ganska långt. Kanske inte till medaljer på mästerskap men jag kommer fortfarande kunna simma väldigt bra.

I VM-sammanhang är hon den största med sina 21 individuella medaljer. På OS har Sjöström däremot ”endast” bärgat fyra medaljer – ett guld i Rio 2016, två silver och ett brons.

Ryska dörren öppen

Internationella olympiska kommittén har lämnat dörren öppen för att ryska och belarusiska idrottare ska kunna delta i Paris under neutral flagg.

Vad tänker du om det?

– Jag själv har ju inga konkurrenter från Ryssland som jag tävlar mot. Jag tänker mest på mina ukrainska simkollegor och vad de behöver för att känna sig säkra och för att kunna prestera. Jag vet ju att deras träningsmöjligheter inte är tipptopp. Vi får se vad som bestäms, det återstår att se, säger Sjöström.

Vad hade du bestämt?

– Jag bestämmer inte så jag kan inte säga det.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.