Anrika arenan i kraftig brand: ”Sjukt att se”

Färjestadtravet eldhärjades: ”Detta kommer ta tid” • 16-åring kan ha räddat hela anläggningen: ”Grymt tacksam”

Publicerad 2023-11-27

En brand utbröt på Färjestadtravet.

Rökdykare krävdes för att släcka lågorna – men förödelsen blev stor.

Det hade dock kunnat slutat i fullständig katastrof.

– Om inte branden upptäckts tror jag att vi bara hade haft ett betongskal kvar, säger travbanechefen Marie Svensson till Trav365.

Larmet om branden på Färjestadtravet inkom vid 19.45 på fredagen, något Nya Wermlands-Tidningen skrivit om.

Räddningstjänsten var snabbt på plats och fick sätta in bland annat rökdykare för att släcka elden.

Det var i totohallen branden startade, en plats som gjorts om till gym och numera hyrs ut till ishockeylaget Färjestad BK.

”Kände att det luktade bränt”

Den som larmade var 16-årige hockeytalangen Malte Pihlström som tränade i gymmet när han plötsligt kände en avvikande lukt.

– Jag kände att det luktade bränt, så jag försökte lokalisera var det var någonstans. Jag tänkte först att det kanske var något jag kunde släcka själv, men det behövdes professionell hjälp, så jag ringde SOS, säger Pihlström till NWT.

Travbanechefen på den värmländska banan, Marie Svensson, berättar om helgens chock och vad som mycket väl hade kunnat slutat med banans totala ödeläggelse.

– Om han inte hade upptäckt branden så tror jag att vi bara hade haft ett betongskal kvar. Arbetat drogs igång redan på natten med sanering och med försäkringsbolaget, berättar hon för Trav365.

Genomför tävlingarna: ”Fokus på trav”

Under måndagen avgörs kvällstävlingar på Färjestad.

Det var länge högst oklart om de skulle gå att genomföra.

– Vi kommer att sakna oddsindikator och informationstavla på innerplan men det andra hoppas och tror vi kommer att rulla. Däremot är flera kablar väldigt skadade så det är väldigt skört. I morgon blir det fokus på trav och på tisdag kommer vi att träffa ett gäng från försäkringsbolaget för att börja prata utredning och framtid, säger banchefen och fortsätter:

– Helgen bestod enbart av att säkerställa det jag tyckte var viktigt; teknikrummet och att kunna ta beslut trav eller ej.

Marie Svensson, travbanechef på Färjestadtravet.

Sportchefen: ”Stora utmaningen”

Färjestad BK-ikonen Greger Artursson klev i våras in som sportchef för travbanan.

Trots det enorma arbete som krävs för att få ordning och bygga upp de totalförstörda delarna med teknik och totohall är han också tacksam.

– Det kunde ha gått mycket värre än vad det gjorde. Jag är grymt tacksam att Malte upptäckte branden i så pass god tid som han gjorde. En stor eloge till till honom. Jag vete tusan vad som gjorde att det började, men sjukt att se i efterhand. Vilken värme, jättemycket som bara smälte av värmen. Sen är ju hela totohallen obrukbar utan sanering. Det är den stora utmaningen och kostnaden, avslutar han.

Ingen person ska ha kommit till skada och orsaken till varför branden uppstod är ännu okänd. Sot- och smältskadorna på gymmet har gjort att FBK får se sig om efter en annan lokal att träna i.

Greger Artursson, sportchef på Färjestadtravet.
Branden startade i en korridor intill totohallen bredvid ett teknikrum som är hjärtat för travtävlingarna
En stor del av tekniken har fallerat efter branden.

Följ ämnen i artikeln