Gå direkt till sidans innehåll

Var de rädda för negativa rubriker?

Varje vecka sker händelser inom travvärlden som du kanske missat i flödet.

Men hjälpen finns här.

SportExpressens Tom Parneborg har blickat framåt, bakåt, ut i världen och in på stallbackar och punktmarkerar den gångna veckans hetaste snackisar.

Tom Parneborg.
Foto: OLLE SPORRONG

Elitloppsfeber i januari

Många tycker att Elitloppshysterin är överdriven. Strax efter loppet går i mål börjar snacket inför nästa år och första inbjudan kommer flera månader innan maj. Första inbjudan till 2024 års Elitlopp kom i lördags och Anders Malmrot släppte verkligen en bomb när han presenterade Prix d’Amerique-vinnaren och världens bästa häst för dagen Idao de Tillard. Det var en av få hästar som verkligen kunde ge trav-Sverige kollektiv Elitloppsfeber redan i februari. Wow!

En uppvisning

Örebros V75-omgång bjöd på flera fina insatser, men överlägset mest imponerade var Danao Degli Dei som tillsammans med Adrian Kolgjini visade att silverdivisionen bara är en genomfartssträcka på väg mot högsta klassen. Hästen visade ju redan förra året i regi Gocciadoro höga höjder, men matchningen var stundtals underlig och känslan var att han inte fick ut maximalt. Nu har han landat fint hos Kolgjini och då var det inga problem att ladda i fjärdespår fram till dödens och ändå vinna silverdivisionen med oryckta grejer. Visst, han är en bit från Idao de Tillard, men frågan är väl ändå om hästen är en av favoriterna i Sweden Cup eller en joker i Elitloppet i maj…?

Blundar för besluten?

På Örebro fick vi även ett flertal tveksamma domarbedömningar i olika situationer. I V75-1 var det framför allt en total brist på bedömning kring spetsrusningen mellan Global Dependable och Conrads Palle. Den förstnämnde lyckades hålla upp ledningen men var delvis nere på säkerhetsspåret en stor del av första sväng. Var det en genväg av Magnus A Djuse eller var det snäv körning från utvändige Markus B Svedberg? Domarna har bilder från alla möjliga vinklar och måste kunna ta ett beslut – åt ena eller andra hållet – när det är en så pass tydlig situation. Att blunda helt för situationen känns bara som ett försök att ducka ett svårt beslut.

Omstartskaos…

Vidare var det minst sagt svajigt för Örebros startbil, vilket även det ordnade flera (uteblivna) beslut. I V75-5 rullade bilen för tidigt och Adrian Kolgjini missade starten med Blackhawk Face. Den gången blåste man omstart och ingen bestraffning utgick. I loppet efter sprang Lord Horse in i startbilsvingen som om den vore ett rött skynke och detta störde framför allt Declan till galopp. Men här släppte man i väg starten ändå. Var det en ren miss? Eller påverkar det att man inte vill ta omstart bakom bilen två lopp i rad, med rädsla för negativa rubriker? Oavsett kändes det som det var uppförsbacke och motlut för startbilen på Örebro…

Prix de Paris

Vincennes stora styrkeprov Prix de Paris avgjordes i söndags. 4 150 meter är distansen och vinnare blev Hussard du Landret på den otroliga tiden 1.11,9. På tal om Elitloppshelgen, är det kanske drömgästen till Harper Hanovers lopp? För svenskhästarna gick det tyngre. Varken Moni Viking, Missle Hill eller Power fick några pengar med sig. En svenskseger blev det dock på Vincennes under söndagen då Tomas Malmqvists Kash Madrik vann ett fyraåringslopp efter en rykande spurt från långt bak i kön fram till knapp seger.