Gå direkt till sidans innehåll
Hammarby IF

Hammarby vann mot Sundsvall i Svenska cupen

Hammarby IF låg pyrt till mot Gif Sundsvall men lyckades vända.

De grönvita frälstes av Jusef Erabi och Nahir Besara.

Nu väntar en avgörande match mot Mjällby.

– Det var viktigt att vinna för oss, säger Kim Hellberg.

Foto: THERESE BACK / STELLA PICTURES/THERESE BACK THERESE BACK
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Hammarby IF var piskat att vinna hemma mot Gif Sundsvall efter att ha förlorat den första matchen i gruppen mot Västerås SK. När startelvan släpptes var det en helt ny elva.

Spelare som August Mikkelsen, Mads Fenger, Tesfaldet Tekie och Pavle Vagic på grund av skador och sjukdom, därför tvingades Kim Hellberg formera en helt ny backlinje.

Där fick Anton Kralj och Fredrik Hammar ta hand om kanterna medan Shaquille Pinas och Markus Karlsson inledde som mittbackar.

Chockstart för Bajen

Matchen började också på värsta tänkbara vis för de grönvita. Yaqub Finey höll sig påpassligt framme och nickade in ledningsmålet bakom Oliver Dovin.

Men Hammarby fick kontakt och några minuter senare slog Nahir Besara en perfekt genomskärare till Jusef Erabi som kvitterade till 1-1 helt själv med målvakten.

I den 18:e minuten hade ”Giffarnas” Pontus Engblom en gyllene chans att ge Sundsvall ledningen på nytt, men anfallaren som var fri med målvakten chippade utanför stolpen.

Frälste laget

Och gästerna skulle fortsätta sumpa målchanser. I den 44:e minuten tilldömdes Sundsvall straff, efter en handssituation, men Oliver Stojanovic Fredin sköt utanför och 1-1 stod sig i pausvilan.

Men det var hemmalaget som skulle ta ledningen. I den 68:e minuten tryckte Besara i väg ett vänsterskott som letade sig upp i målvaktens högra kryss till 2-1.

På tilläggstid kom också 3-1 genom Erabi som därmed gjorde sitt andra för kvällen. Segern innebär att Hammarby klättrar upp på andraplats, på lika många poäng som Västerås fast med bättre målskillnad, och har därmed också chans på vidare avancemang inför den avslutande matchen mot Mjällby på Tele 2 arena.

– Sundsvall börjar bra och löser pressen på ett bra sätt, sen får vi lite grepp efter första kvarten. Sedan är vi ganska bra och skapar målchanser. Det svänger konstant, med chanser åt bägge hållen, så 8-4 hade varit ett rimligt resultat. Det är många unga spelare i båda lagen, det var mycket energi och viktigt att vinna för oss. Nu lever det inför sista matchen. Vi får slå Mjällby, säger Kim Hellberg.

Hur känns det att vinna för första gången?

– Problemet med yrket är att man alltid är mer missnöjd när man vunnit än tvärtom. Jag funderar på vad vi kunde gjort bättre men det känns inte som att världen gått under den här gången. Det är skönt.

Att Erabi fick göra två mål glädje tränaren.

– Det är viktigt för alla er, som frågar hela tiden, men självklart viktigt för Erabi att göra mål. Han stegrar sig själv hela tiden, han var inte alls bra i de första matcherna, men i dag var han duktig och vass i targetspelet. Det är viktigt att fortsätta göra saker rätt.

Nahir Besara:

– Målskillnaden blir viktig, ju fler vi kan göra desto bättre. Jag hade hoppats på större marginal, men viktigt att vinna, säger kaptenen.

Besara: ”Bra värdemätare för oss”

Har du koll på alla scenarion?

– Jag hade koll under matchen också. Vi försökte gå för fler mål. Klart att vi hade respekt för Sundsvall men jag kände att de var trötta så vi ville gå för något mål till.

Vad säger du om avgörandet mot Mjällby?

– Bra lag. De är svåra att slå och duktiga på att försvara sig. Jag tycker det är en bra värdemätare för oss.

Vart befinner ni er i processen?

– Jag tycker vi tar steg hela tiden. Vi är inte där än men om man är med oss på träningarna så ser man vad Kim och hans ledareteam vill implementera. Det finns en god framtidstro och jag tror på det. Det gäller att få till det. När det väl sitter så kommer det gå bra för oss.