"Netanyahu inte intresserad av ett avtal"

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-02-27

En vapenvila mellan Israel och Hamas tycks komma närmare.

Frågan är om Benjamin Netanyahu ens vill ha något eldupphör – och om han lyckas parera de motstridiga krafterna i sin brokiga regering.

Konturerna till en överenskommelse är klara: upp till sex veckors eldupphör samt 30 till 40 israeliska gisslan i utbyte mot runt 300 fängslade palestinier, enligt medierapporter. Medlare från Israel, Qatar, Egypten och USA ska under helgen ha hamrat fram grundplåtarna för en ny vapenvila i Gaza.

– När det börjar komma detaljer kring vilken typ av gisslan och vilket antal som ska släppas, men också längd på själva vapenvilan, så tyder det på att man kommit några steg på vägen. Det gör det hela lite mer hoppfullt, säger Isabell Schierenbeck, Mellanösternforskare och professor vid Göteborgs universitet.

Gå hårdare fram

Skissen stöds enligt israeliska medier av landets krigskabinett, som tillsattes i oktober och som flera gånger gått emot regeringen. Frågan är om premiärminister Netanyahu och de mest högerextrema ministrarna i regeringen är på samma bana. Bland andra finansminister Bezalel Smotrich har avfärdat avtalet och lovat att rösta emot det, skriver The Times of Israel.

– Netanyahu försöker hålla ihop sin koalitionsregering. Det finns krafter i regeringen som verkligen inte vill prioritera gisslan och ett avtal utan gå ännu hårdare fram i Gaza, men sedan finns de som är ambivalenta och lutar sig mer mot krigskabinettet, säger Schierenbeck.

Enligt källor till israeliska Keshet 12 ”saboterar” Netanyahu fredssamtalen genom att ständigt addera fler krav och begränsa sin delegations handlingsutrymme.

Nya krav

I helgen ska han plötsligt ha krävt att palestinier i fångutbytet som dömts för grova brott ska deporteras till Qatar, samt att få en lista på de gisslan som fortfarande är vid liv.

– Netanyahu är inte intresserad av ett avtal. Han gör allt för att stjälpa förhandlingarna, säger en anonym tjänsteman enligt Keshet 12.

Utspelen kan ses som sätt att sätta press, menar Schierenbeck.

– Vi ska komma ihåg att alla uttalanden som kommer nu också kan riktas inåt mot de pågående förhandlingarna, säger hon.

”Seger inom räckhåll”

Oavsett vapenvila kommer Israel att genomföra den av omvärlden hårt kritiserade offensiven i Rafah i södra Gaza, enligt Netanyahu. Om ett avtal nås kan insatsen försenas – men den kommer att ske, säger han till CBS News:

– Fullständig seger är inom räckhåll. Vi pratar inte månader, vi pratar veckor så fort vi inleder operationen (i Rafah).

Samtalen om vapenvila fortsätter i veckan. Terrorstämplade Hamas deltar indirekt med representanter som förhandlar genom ombud.