Annons

Annons

Annons

Det ekonomiska läget

Skuldrådgivarna chattade med läsarna och gav sina bästa ekonomitips

När nöden är som störst är hjälpen som närmast. I en chatt med tidningens läsare på torsdagen svarade budget- och skuldrådgivarna Maria Elvenes och Elma Bibic på läsarnas frgår om privatekonomi.

Skuldrådgivarna Elma Bibic och Maria Elvenes delade med sig av sina bästa tips i en chatt med HD:s läsare.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Inbäddat innehåll

Kärva ekonomiska tider råder. Allt fler ängelholmare drabbas av ångest när det är för mycket månad kvar i slutet av pengarna.

– En del lever i stora bubblor med leasingbilar och semesterlån. Men det är viktigt att vi pratar om att de flesta just nu har det dåligt ställt, eftersom vi är inne i en ekonomisk kris, säger Maria Elvenes.

Annons

Varken hon eller kollegan Elma Bibic har några pengar att erbjuda, men ser ändå goda och tydliga resultat av sitt arbete som budget- och skuldrådgivare.

– Vi har uppmärksammat att många som kontaktar oss har en ekonomisk situation med goda inkomster där det faktiskt skulle kunna gå ihop, men de får ändå inte det att rulla. Där kan vi komma in i bilden och vara ett bollplank kring hur man kan tänka och prioritera, säger Elma Bibic.

Annons

På senare tid har rapporter kommit om att antalet skuldsatta personer som är 65 år och äldre ökar. Ungdomar som flyttar hemifrån är en annan grupp med benägenhet att dra på sig skulder. Mönstret syns även i Ängelholm.

– En del ungdomar kan ha svårt för att tänka på framtiden. De lever i en bubbla och tror att de måste ha den senaste Iphonen eftersom kompisen har det, säger Elma Bibic.

– Äldre par kan få det tufft ekonomiskt om den ena hamnar på ett vårdboende som kostar samtidigt som den andra bor kvar i ett hus som ju också kostar. Även i sådana situationer kan vi hjälpa till med råd och samarbeten med olika myndigheter, säger Maria Elvenes.

Den begränsade möjligheten till anonymitet är inte sällan en extra börda för den som är skuldsatt. Därför erbjuder nu Maria Elvenes och Elma Bibic alla tidningens läsare att ställa sina frågor till dem och chatta under en timmes tid. Anonymt, om så önskas.

Chatten håller öppet torsdagen den 29 februari mellan klockan 10 och 11. Men redan nu går det bra att ställa frågor till de två skuldrådgivarna längst ner i artikeln.

Annons

Som passar på att dela med sig av sina tre bästa tips:

• Ta inga lån!

• Handla inte med pengar som du inte har!

• Ta kontakt med oss!

Inbäddat innehåll


Annons

Annons

Till toppen av sidan