Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vasaloppet

Gösta Lönnelid, 85, blev historisk i Vasaloppet

Många idrottsintresserade har som mål att åka Vasaloppet under sin livstid.

Endast en person har åkt 61 lopp. 

Gösta Lönnelid, 85, gick i mål som historisk rekordinnehavare – efter ett blodigt fall och en bruten stav. 

En blodig Gösta Lönnelid tog sig i mål i Mora
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Gösta ”Stålmannen” Lönnelid
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

85-årig Gösta Lönnelid är, när vi möts i Mora dagarna innan loppet, del av en mycket speciell skara. Han är en av de tre personer som åkt hisnande 60 Vasalopp. Det är 540 mil på skidor. Alltså hela vårt avlånga land, tre gånger om och så ja, sisådär 70 mil till. Föga förvånande möter han upp piggt med sandhinken i högsta hugg, när Expressen kommer inrullande på parkeringen. 

– Det har varit plusgrader, så den förra sanden har sjunkit igenom isen. Man ser den men den hjälper inte. 

Expressen följer honom in i huset där han och frun, som fyller 90 om någon månad, bor. Gösta själv fyller 86 i år, det hade man aldrig kunnat tro om man bara utgick från utstrålningen. 

– När man kommer till läkarundersökningen i den här åldern så frågar de inte om man går på medicin, utan vilka man tar, skattar Gösta och fortsätter: 

– Min medicin genom livet har varit skogen och träning. Min goda hälsa har kommit genom att jag varit aktiv i stort sett hela livet. 

Vi slår oss ner i de fiffiga skinnfåtöljerna med hjul under, ”så de är lätta att flytta”. Vardagsrummet är prydligt inrett med plats för nästan allt på hans långa meritlista. I en vitrinskåpsliknande möbel trängs utöver medaljer från alla vasalopp, tio stycken genomförda Stockholmmaraton och föreviganden av en mängd andra långlopp på skidor, där inkluderat Vasaloppets motsvarighet i både Kina och Japan. 

”Ett helt oslagbart rekord”

Men att det skulle bli så pass många vasalopp var aldrig en självklarhet. 

– Jag hade följt radiosändningarna om Vasaloppet sen jag var barn. Jag kommer från Narken egentligen men så ett år var jag nere i Mora och jobbade. Då var det en kollega som drog med mig. 

Efter att ha åkt loppet några år i följd kände han ändå att det räckte. Då var det hans bror som övertygade honom att de skulle åka ett till. 

– Sen när man hade åkt tolv så var det ganska nära till femton, sen blev det nära till tjugo, sen tjugofem och så har det bara fortsatt. Nu har man tangerat rekordet och det finns de som säger ”om du åker fler så kommer det bli ett helt oslagbart rekord”. Men jag vet inte, jag började ändå ganska sent, vid 24 års ålder. (Alvar) Myhlback åkte redan innan han fyllt 17. 

Gösta skålar med blåbärssopa
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

Mardrömsskadorna

Förra årets lopp var det första han fick lov att bryta. I övrigt har han bara missat ett lopp, det som ställdes in på grund av snöbrist 1990. Detta trots att han genom livet råkat ut för fler allvarliga skador. Som den gången när han fortfarande var skogsarbetare. Något gick fel när de skulle fälla ett träd och en såg kom flygande och träffade honom i låret.

– Jag sa åt de jag arbetade med att jag behövde åka in till sjukhuset så då var det en som kunde köra mig. Det var en klassisk timmerbilsmotorväg, enfilig. Och han brände på vettu. Men jag sa det ”jag blöder inte så farligt så du kan sakta ner”, det gjorde han inte. Så mötte vi en bärgare och hamnade i diket. Men en sån tur var kom det en jeep som passerade, de tog med mig och körde mig till sjukhuset. 

Han reser sig med fart upp från skinnfåtöljen och visar ärret som löper över det högra innerlåret på honom. 

– Där konstaterade läkaren att bladet nästan snuddat vid pulsådern, då hade det kunnat sluta riktigt illa.

Eller den gången han hamnade under en traktorskopa och höll på att stryka med.  

– När jag slutade jobba i skogen höll jag på med bygg och anläggning. Så vi var ute och grävde ner rör i marken. Jag stod i ett dike och skulle kvickt plocka upp ett spett som jag såg ligga på vägen. Då satte traktorn som körde material ner skopan rakt på mig och jag skrek. Chauffören hade radiokåpor så han hörde inget från mig. Sån tur var såg en annan som jobbade där vad som hände, så han lyfte upp skopan igen. Jag tror inte jag hade ett enda revben som var helt. Tio veckor senare var jag ute och gick, även fast doktorn sa att jag skulle vila, säger Gösta och ler.

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

”Nu får jag inte misslyckas mer”

Vägguret bakom oss ljuder var halv- och heltimme. Tiden som passerat kommer aldrig igen, men nog blir vi berikade av upplevelser såväl som av nya erfarenheter. När det kommer till att just ta sig från Sälen till Mora skidvägen, är det få som har många minnen som Gösta.

– Jag har gjort ungefär tio stycken vasalopp på träskidor sen har man åkt det ”nya” sen dess. Efter traktorolyckan klarade jag inte av att åka med diagonaltekniken, efter den fick det bli stakning.

Inför årets lopp ska han som vanligt ladda upp med en stabil frukost. Havregrynsgröt, egenplockade blåbär och en klick lingonsylt ”för att göra det lite sötare”. 

Klockan har dragit i väg och intervjun är över. Den sol som prydde himlen tidigare har gått ner, och hallen är mörkare. Från vardagsrummet hörs Gösta utbrista:

– Inte ska du stå där i mörkret!

Han tar ett par lätta steg ut i hallen och tänder snabbt lampan. 

– Ja, en gång i tiden var jag distriktsmästare i både 1 500 meter och höjdhopp för juniorer, samtidigt, skrattar han. 

– Den ena tävlingen hölls på förmiddagen och den andra på kvällen, så då hade jag tid att vila.  

Nästa gång Expressen pratar med Gösta har han stått för en historisk bedrift. 

Rekordloppet blev dramatiskt

Klockan sju på måndagsmorgonen startar Gösta i Öppet spår. 13 timmar senare har han ensam tagit sig i mål för 61:a gången i Vasaloppssammanhang. 

Det är alltså fler än någon annan i historien. 

Men det gick långtifrån smärtfritt att ta sig de nio milen mellan Sälen och Mora. Innan Oxberg ramlade Gösta i en utförsbacke, slog sig blodig och bröt en stav. 

En dryg halvtimme efter målgång slår Expressen en signal till Gösta för att gratulera till bedriften.

– Det var ett helsike, säger han. 

Nej, det blev ingen smärtfri väg mot rekordet. Innan Oxberg ramlade Gösta i en nedförsbacke, slog sig blodig och bröt en stav. Han drabbades också upprepade gånger av kramp. 

– Precis som förra året fick jag kramp i benen och fick massage fyra gånger. Det var något av det värsta jag varit med om men det gick i alla fall. Det är faktiskt ganska stort, säger en utmattad men lycklig nybliven rekordinnehavare. 

När rekordet blir slaget återstår att se, om det nu blir slaget någon gång. Det går att konstatera att Gösta Lönnelid, som har genomfört fler lopp än någon annan, är Vasaloppsveteranernas veteran.

Gösta med barnbarnen Carl och Julia
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.