Frederiksen: "Putin har fått det motsatta"

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2024-02-27

Svenska S-ordföranden Magdalena Andersson och Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) på Marienborg slott utanför Köpenhamn.

Att det svenska Natomedlemskapet nu är nära förestående är verkligt goda nyheter, anser Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S).

Vladimir Putin hade hoppats splittra Nato, men nu har han fått det motsatta, konstaterar hon.

– Han hade hoppats att splittra oss, men i Europa har han fått det motsatta, ett starkare Nato, säger Mette Frederiksen.

Den svenska S-ledaren Magdalena Andersson har fått både applåder och gratulationer under tisdagens möte för den nordiska arbetarrörelsen på Marienborg slott utanför Köpenhamn.

— För det första är det verkligt goda nyheter. Det är det självklart för Sverige, för Norden som nu kommer hänga ihop säkerhetspolitiskt, först med det finländska medlemskapet och nu med det svenska, det är entydigt bra för Nato. Sverige har ett starkt försvar, det har Finland också, säger Mette Frederiksen.

”Strategiskt nederlag”

Hon ser det också som ett starkt budskap till Ryssland och Magdalena Andersson instämmer:

– Det är klart att det här är ett strategiskt nederlag för Putin, så är det.

Mette Frederiksen vill inte rikta någon kritik mot sin svenska partikollega för att S så länge ansåg ett Natomedlemskap vara uteslutet för svensk del.

Tvärtom kallar hon det ”modigt, klokt och framsynt” av de svenska socialdemokraterna att byta position i ett radikalt förändrat omvärldsläge.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (S) anser också att det svenska inträdet i Nato kommer att göra stor skillnad för de nordiska grannarna. Det som kännetecknar både Sverige och Finland är att de är rättsstater och avancerade demokratier med värderingar som delas av Norge, anser han.

”En styrka”

— När hela Norden är med i Nato är det en styrka för vår kollektiva säkerhet och det blir en styrka för Nato att ha två avancerade nordiska länder, Finland och Sverige, runt bordet när vi diskuterar.

Norge har visserligen haft ett långtgående försvarssamarbete med både Finland och Sverige under många år.

— Men med medlemskap i Nato får vi en helt annan möjlighet att fördjupa det samarbetet i övningar, gemensamma inköp och säkerhetspolitisk diskussion, säger han.

Rättad: I en tidigare version angavs fel veckodag för mötet på Marieborg.