Skatteverket skatt återbäring Shoka Åhrman sparekonom ekonom expert
Skatteverket kommer snart skicka ut deklarationsuppgifterna till svenska folket. Och det förväntas ett rekordbelopp i återbäring. - Foto: Fialotta Bratt och SPP

Experten om skatteåterbäring 2024: Slarva inte bort pengarna

Många spår ett riktigt rekordår för skatteåterbäringen. Men sparproffset varnar för det är lätt att slarva bort pengarna om man inte är försiktig.
– Vi lever i en osäker tid. Då ska de här "gratispengarna" inte underskattas, säger Shoka Åhrman till Nyheter24 i en intervju.


Allt pekar på att återbäringen 2024 kommer bli den största på årtionden – kanske det största beloppet någonsin ska betalas tillbaka till de svenska hushållen.

Anledningen är att svenskarna inte betalat så höga räntor någonsin för sina bolån. Och bolåneräntor kan man dra av på skatten

LISTA: Alla avdrag du kan göra i deklarationen 2024

Gratis pengar?

Det gör att skattebetalare kan få tiotusentals kronor tillbaka på skatten – pengar som man kanske inte förväntade sig.

– Många ser det här som gratis pengar, säger Shoka Åhrman i en intervju med Nyheter24.

Hon är en av Sveriges kändaste sparekonomer. I veckan gästade hon Ekonomibyrån i SVT när det gäller sparande.

MISSA INTE: Sorgebarn: Så går det för svenskarnas 10 vanligaste aktier

Slösaktiga filosofin haltar

Men det finns fallgropar. 2023 har varit ett år av rekordhög inflation och höga räntor. Dessutom har många hushåll plockat fram kreditkortet för julhandeln.

Då finns det ett par uppenbara saker att låta de extra tusenlappar man får tillbaka på skatten gå till.

MISSA INTE: Experten: Lugn i räntestormen, husdrömmen springer inte ifrån dig

Efter julklappar och sill på kreditkortet

– Många har fortsatt svårt att få ihop sin ekonomi. Man kanske inte amorterat på sin bostad på ett tag, man har kanske använt sparandet till resor och julklappar exempelvis.

Det första man kan göra om man får tillbaka på skatten är därför att betala av de dyra krediterna, eller komma ifatt med amorteringar på bolånet för de med hög belåning.

– På sikt leder ett avbetalat bolån till lägre månadskostnader, säger Shoka Åhrman.

Bufferten måste byggas upp

Samtidigt är det många som hamnat efter med månadssparandet det senaste året när hushållsbudgeten ansträngts på annat håll.

– Många kan ha naggat på buffertsparandet för att betala de primära utgifterna. Då kan de här pengarna hjälpa till att bygga upp bufferten igen.

Tipset är alltså att låta utgifterna springa iväg bara för att man får en slant tillbaka på skatten.

Barnens sparande som fått stryka på foten?

– Man kan dela upp det i flera olika högar. Kanske en hög kan gå till pensionssparandet. Och en del kan man stoppa in i barnens sparande som man inte gjort något åt på länge, säger hon.

Får man bara ut ett mindre belopp, exempelvis 2 000 kronor eller så, finns risken att pengarna bara går rakt in i månadsbudgeten och försvinner. Men det kan också vara en bra start för ett ISK-sparande för den som aldrig investerat i aktiemarknaden exempelvis, säger Shoka Åhrman.

Svält inte ut dig själv

Men hon tycker inte heller man ska vara asketisk. 

– Har du snålat och nu äntligen får ett par tusenlappar mer än väntat – unna dig själv att följa med på weekendresan med kompisarna som du kanske drömt om eller inte trodde var möjlig.

Men det borde inte ske på bekostnad av din framtida ekonomiska hälsa. Sommaren väntar runt hörnet och det finns ingen poäng med att slösa bort skatteåterbäringen på lyxkonsumtion om det innebär att du måste stå med kreditkortet eller blancolåna till barnens kollo.

Skapa marginaler i ekonomin

– Skatteåterbäringen kan vara ett lysande tillfälle för hushållet att skapa marginaler i ekonomin. Och det kommer troligen behövas. Den svenska kronan är fortsatt svag internationellt, säger hon och fortsätter: 

– Det är fortfarande dyrt som svensk att resa till många länder med tanke på kronförsvagningen.

Hon tycker att man ska bygga upp en buffert för oförutsedda utgifter.

Fallgropar i en osäker tid

– Vi lever i en osäker tid. Vem hade trott att vi skulle hamna i pandemin, sedan krig i Europa, och sedan den högsta inflationen på 30 år? Mycket kan hända, man kan bli arbetslös eller få stora utgifter. Då ska de här "gratispengarna" inte underskattas.

Det bästa vore att inte slösa bort pengarna när och om de dyker upp. Lägg undan dem.

– Det är en fallgrop. Det händer något psykologiskt med oss när man får en oväntat stor summa. Vi är inte rädda om pengar som upplevs som att de kommit gratis, avslutar Shoka Åhrman.

Läs mer om ekonomi:

Sorgebarn: Så går det för svenskarnas 10 vanligaste aktier

Bedrövliga notan för urspårningen: 100 miljoner per dag

Experten: Vilken är bästa sparformen – och varför är det ISK?

Pensionsjätte köpte Nvidia i rättan tid – gör miljardvinst

/
/
/
/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00