Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Djurgårdens ilska mot SVT efter dokumentären

En SVT-dokumentär om Adam Belalia rör upp känslor inom Djurgårdens boxning. 

Klubbens ordförande är besviken över SVT:s hantering av bråket som slutade i att Belalia uteslöts ur föreningen.

– Jag kan inte förstå att det får gå till på det sättet, säger ordföranden Niclas Selberg. 

Omslagsbilden för SVT-dokumentären ”Blod, svett och kokosbollar”.
Foto: SVT Play
Adam Belalia.
Foto: SVT
Foto: SVT

I SVT:s nya dokumentärserie ”Blod, svett och kokosbollar” får tittarna följa Adam Belalias resa mot proffsboxningens finrum. 

25-åringen, som tillsammans med tvillingbrodern Adel skapade stor uppståndelse i våras när de trotsade Sveriges VM-bojkott, har målet att bli bäst i världen, men han kan i dag inte boxas i Sverige. 

Belalia saknar licens och är inte anknuten till någon svensk klubb. 

Förut boxades han för Djurgården. Men för tre år sedan uteslöts Adam och Adel ur klubben. 

Bröderna anklagades av klubben för inblandning i misshandeln av tränaren och ordföranden i klubbens valberedning, Roland Dunebäck, 58. 

I SVT-dokumentären, där Roland Dunebäck inte nämns vid namn, nekar Belalia till anklagelserna. 

– Bror, jag tar inte det så hårt. Vad ser jag ut som? Ska jag stå och trycka utanför honom eller? Många såg vad de gjorde. De var äckliga mot oss. De försökte, de visste inte hur de skulle göra, för i slutet utav dagen så hade de inget konkret, säger Belalia i dokumentären. 

”Tämligen säker” 

Samma år hade Adam Belalia försökt ta sig in i föreningens styrelse utan att lyckas. 

Belalia berättar att han inför årsmötet lagt ett förslag om att bli styrelseledamot, men att han enligt valberedningen endast hade anmält sig till suppleant. 

Det ledde till en hätsk stämning på årsmötet.  

Och en tisdagskväll i oktober 2020 blev Dunebäck överfallen av maskerade män utanför sin ytterdörr.

– Som boxningstränare så känner man igen vissa stilar, och jag är tämligen säker på att de två bröderna var inblandade. Men det har inte gått att bevisa, säger Dunebäck, som drabbades av en ögonskada i samband med misshandeln, till Expressen. 

Roland Dunebäck efter misshandeln 2020.
Foto: Privat

Belalia tror att klubben anklagade honom för misshandeln på grund av bråket på årsmötet. 

Polisen startade en utredning men den lades ned i brist på bevis. 

Djurgårdens irritation 

Vad Djurgården tänker om bråket och misshandeln i dag berörs inte i dokumentären. 

Dokumentärens regissör Aman Niel kontaktade dock klubbens ordförande Niclas Selberg under arbetets gång och frågade om Djurgården ville medverka i serien. 

– Då kom ingen närmare förklaring om vad det skulle handla om, utan det var en förfrågan om jag ville delta i en dokumentär om Adam. Han hade pratat om mig och Djurgården, att han hade boxats där, säger Selberg och fortsätter: 

– Jag kände att jag inte kommer ha någon kontroll över det där. Det här är ingen seriös nyhetsaktör. Jag ville inte delta i det där. Sen visste jag inte överhuvudtaget vad som hade sagts om mig och klubben. 

Selberg är besviken över SVT:s hantering av bråket och mer specifikt att han och Djurgården inför publiceringen inte fick någon närmare vetskap om vad som skulle sändas. 

– Det är fullständigt oförsvarbart att de nämner Djurgården utan att SVT har kontaktat mig om vad de ska publicera. Jag tycker att det är helt oförsvarbart. Jag kan inte förstå att det får gå till på det sättet. 

Svaret från SVT: ”Finner det otroligt” 

När SVT:s projektledare Saam Kapadia tar del av kritiken påpekar han att Djurgården fick chansen att medverka i dokumentären. 

– Aman ringde upp dem och bad om en intervju som gällde Adam Belalias tid i Djurgården och bråket. De svarade att de inte vill vara med. Då påpekade Aman att det bara blir Adams version. Att Djurgården inte förstod vad det skulle handla om finner vi otroligt. Alla vet vad det där bråket handlade om, säger Kapadia. 

Hade ni kunnat göra en sista koll med Djurgården, typ ”det här kommer vara med i serien – vi ni bemöta det?, eller upplevde ni att det var så definitivt från Djurgårdens sida? 

– Vi uppfattade det som helt definitivt att Djurgården inte ville vara med. Därför ligger det också en skylt att Djurgården har avböjt sin medverkan. 

Adam Belalia och regissören Aman Niel har avböjt en kommentar. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.