Sydkoreas barnafödande på rekordlåga nivåer

TT

Publicerad 2024-02-28

Barn blir allt en ovanligare syn i Sydkorea. Barnafödandet minskade med åtta procent under 2023 jämfört med året innan. Arkivbild.

Antalet barn som föds i Sydkorea är rekordlågt -- trots att den sydkoreanska regeringen har spenderat motsvarande miljarder kronor på att uppmuntra kvinnor till att skaffa fler barn.

Landet har ett av världens lägsta födelsetal och samtidigt längsta livsålder, en kombination som utgör en stor demografisk utmaning.

Antalet barn kvinnor förväntas få sjönk till 0,72 barn under 2023, en minskning med nära åtta procent från året innan, enligt preliminära siffror.

Regeringen har försökt få kvinnor att skaffa fler barn genom att erbjuda subventioner, barnvaktsservice och hjälp med infertilitetsbehandling. Trots det har antalet barn som föds ständigt minskat.

Anledningen beror bland annat på att höga kostnader under barnens uppväxt och att det notoriskt konkurrenskraftiga samhället gör det svårt att få välbetalda jobb på grund av hård konkurrens.

En annan anlednings som sägs ligga bakom är att kvinnor förväntas ta hand om största delen av hushållssysslor och barnomsorg, samtidigt som de försöker behålla en karriär.