Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan fallet påverka presidentvalet? Hör SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg. Foto: SVT Nyheter

Joe Bidens son vittnar i målet om riksrätt

Publicerad

Republikanernas försök att ställa president Joe Biden inför riksrätt fortsätter. I dag ska Joe Bidens son Hunter Biden vittna inför den republikanska kommitté som driver målet.

Riksrättsprocessen mot Joe Biden handlar om anklagelser om maktmissbruk och korruption. I centrum står Hunter Bidens internationellt ifrågasatta affärer i Ukraina.

Inte minst toppjobbet som han 2014 fick i det ukrainska energibolaget Burisma, samtidigt som Joe Biden var vicepresident med ansvar för USA:s Ukrainapolitik.

Hunter Biden har i månader vägrat att vittna i kongressen om förhören hålls bakom stängda dörrar, på grund av oro för att enskilda citat ska ryckas ur sitt sammanhang.

Nu har en kompromiss nåtts och förhören kommer att offentliggöras i sin helhet 24 timmar efter att de avslutats. Någon direktsändning i tv, som Hunter Biden önskat, blir det dock inte.

– Hunter Biden är huvudvittnet kring vilken den här kommittén kommer att bygga sitt case på, säger SVT:s utrikesreporter och tidigare USA-korrespondent, Stefan Åsberg.

Hittills har Republikanerna inte lyckats presentera några bevis som faktiskt kan leda till att Joe Biden ställs inför ett riksrättsåtal.

Vittne greps

Nyligen kom också ett bakslag när den FBI-källa som var central i korruptionsanklagelserna mot presidenten och hans son greps och åtalades för att ha lämnat ett falska uppgifter. FBI-källan har tidigare hävdat att far och son Biden fick 5 miljoner dollar var av Burisma i utbyte mot att skydda bolaget från korruptionsutredningar.

– Det här var ett stort bakslag för de som leder utredningen. Här trodde man att man hade hårda bevis, men det visade sig att den här personen hade ljugit, säger Stefan Åsberg.

Men oavsett hur det går i riksrättsutredningen är Hunter Biden en huvudvärk för presidenten och det demokratiska partiet.

Han står även åtalad för skatte- och vapenbrott och dras med en historia av drogproblem. Han har länge varit ett rött skynke för Trump-kampanjen och de republikanska gräsrötterna och lär fortsätta vara en måltavla framöver.

– Han är sin pappas och sitt partis stora problem. Han kommer att vara huvudpersonen, vare sig han vill eller inte, under resten av den här valrörelsen, säger Stefan Åsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.