Sociala insatsstyrkor prövas i gängtäta kommuner

TT

Publicerad 2024-02-28

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) flankerad av Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell och Martin Valfridsson som leder delegationen för brottsförebyggande åtgärder inom socialtjänstens område.

Sociala insatsstyrkor ska hjälpa kommuner att bromsa nyrekryteringen till kriminella gäng.

– Reform för reform vänder vi den här utvecklingen för att kunna återupprätta tryggheten i vårt samhälle, säger socialtjänstministern.

Teamen, som i Tidöavtalet kallas för en nationell social insatsstyrka, sorterar under Socialstyrelsen och ska stötta socialtjänsten i områden där kriminaliteten eskalerat eller där socialtjänsten är hårt ansatt.

De ska ha expertis inom juridik, psykiatri, funktionsnedsättning och pedagogik.

– Vi har strukturerna för att samverka på nationell nivå med skola, polis och hälso- och sjukvård som kan behövas för att förstärka det kommunala arbetet, säger Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen, vid en pressträff.

Sex kommuner

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M):

– Det undgår ingen att vi har en mycket negativ utveckling när det gäller barn och unga som rekryteras och socialiseras in i kriminella nätverk och begår mycket grova brott.

Initialt rör det sig om ett pilotprojekt i sex kommuner: Borås, Håbo, Kalmar, Sundsvall, Strängnäs och Uppsala.

– De är i väldigt olika skeden. Två av dem har utsatta områden, andra har begynnande tendenser till att unga dras in i gängkriminalitet, säger Martin Valfridsson, som leder delegationen för brottsförebyggande åtgärder inom socialtjänstens område.

Kartläggning

Förstärkningsteamen ska bistå med kartläggning, analys, utbildning och utvärdering för att säkerställa att insatserna uppnår önskad effekt.

– Hur teamen sätts ihop beror på behoven i den enskilda kommunen, men det handlar om att arbeta kunskapsbaserat med risk- och behovsbedömning av hur man förhindrar att barn återfaller i brott, säger Olivia Wigzell.

Planen är att verksamheten så småningom ska permanentas och rullas ut på flera håll.