Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryssland

Vi får inte vara naiva om Röda korset

Ryska Röda korset går i president Putins koppel. Trots alla fina officiella ord om mänskliga rättigheter och neutralitet. Tänka sig...

Internationella Röda korset skulle kunna avbryta samarbetet med Ryssland.
Foto: SOPA IMAGES / SIPAUSA TT NYHETSBYRÅN
President Vladimir Putin använder ryska Röda korset i sitt krig mot Ukraina.
Foto: ALEXANDER KAZAKOV / AP TT NYHETSBYRÅN

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Yngre och medelålders svenskar är drillade i att se upp till Förenta Nationerna. Från förskolan till och med gymnasiet har elever firat FN-dagen 24 oktober med att klippa fredsduvor, släppa ballonger och sjunga ”I natt jag drömde”.

36 svenska gymnasieskolor betalar till och med 40 000 kronor om året till Svenska FN-förbundet för att bli FN-certifierade och bland annat få tillgång till rollspel. 

Röda korset och andra hjälporganisationer kramas i regel om på samma sätt. Avslöjanden om förskingring och höga arvoden och löner till chefer leder till dippar i förtroendet. Men det brukar återhämta sig.

Internationella Röda korset, ska vara en ”opartisk, neutral och oberoende organisation” med uppgift att skydda och hjälpa dem som drabbas av krig och väpnade konflikter. Detsamma gäller kompanjonen Röda halvmånen. Och förstås de 191 nationella Röda kors- och halvmåneförbunden. 

På pappret.

I autokratier och diktaturer tillåts inte den nationella hjälporganisationen att verka opartiskt, även om enskilda volontärer försöker. Och sådana regimer finns det tyvärr gott om.

En majoritet av världens länder är inte liberala demokratier. 

Världens demokratier, som står för de stora biståndsbeloppen, får inte nöja sig med förlåtande internutredningar.

Expressen har, med andra internationella medier, avslöjat hur Röda korset i Ryssland går i president Putins koppel. Till exempel går man in och arbetar på ockuperade områden i Ukraina, trots att det bara är Internationella Röda korset som får verka i främmande länder.

Men det är inget nytt i historien. Tyska Röda korset, lett av Carl Eduard Sachsen-Coburg-Gotha (morfar till vår kung), var rakt inte neutralt under nazistregimens styre. Inspektörer från Internationella Röda korset lät sig luras vid planerade besök, som i koncentrationslägret Theresienstadt.

Nu reser representanter för ICRC runt och försöker få odemokratiska regimer på bättre tankar. Militärjuntans och inbördeskrigets Myanmar, tidigare Burma, är en av alla obehagliga stater som ofta får påhälsning. Utan märkbar effekt. 

Dessutom präglas de flesta av världens länder av djup korruption. Det gör att en del av biståndspengarna försvinner på vägen. Också inom FN-systemet.

Nyligen rapporterade Guardian om att FN-anställda i Irak kräver 15 procent av stödbeloppet för att bevilja kontrakt för återuppbyggnad. Det är bara ett exempel.

FN, Röda korset och andra hjälporganisationer bör själva vara mer öppna om de bekymmer som finns. Världens demokratier, som står för de stora biståndsbeloppen, får inte nöja sig med de ofta förlåtande internutredningar som görs efter visselblåsning.

Och svenska skolor kan med fördel använda FN-dagen 24 oktober till att visa kartor på graden av demokrati bland de 193 medlemsländer, som alla skrivit under de vackra orden om mänskliga rättigheter. 

Sångerna om fred och frihet klingar sannare om man har koll på världsläget och inte bara de vackra målsättningarna.