Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

DN Direkt

Senaste nyheterna i korthet

Vinstrekord för sanktionerad rysk storbank

Den statskontrollerade ryska storbanken Sberbank redovisar en vinst på 1 510 miljarder rubel (motsvarande 170 miljarder kronor) för helåret 2023. Det är mer än fem gånger så mycket som 2022 och nytt historiskt vinstrekord för banken.

Ett oväntat starkt räntenetto – det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor – bidrar till utvecklingen.

Sberbanks chef Herman Gref är sedan länge en nära bundsförvant till Rysslands president Vladimir Putin.

För 2024 räknar Sberbank med en avkastning på eget kapital på över 22 procent och en räntenettomarginal på 5,7 procent – ned från 6,3 procent i fjärde kvartalet 2023.

EU har infört sanktioner mot Sberbank med anledning av Rysslands krig mot Ukraina.

Senaste nyheterna

S vill kunna utesluta EU-medlemmar

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Socialdemokraterna vill ändra EU-fördraget och göra det möjligt att utesluta medlemsländer som inte lever upp till unionens krav på en demokrati.

– EU är en värdegemenskap och vi måste demokratisäkra unionen, sa partiledaren Magdalena Andersson på en pressträff i Göteborg på onsdagen, inför sitt förstamajtal i staden.

Oppositionsledaren sa också att hon vill göra det lättare för EU att hålla inne pengar för länder som underminerar demokratiska värden och i nästa steg införa en sanktionstrappa där EU kan stänga av länder från andra fördelar med medlemskapet, till exempel Schengensamarbetet.

På frågan om hur detta ska gå till rent praktiskt svarade Magdalena Anderssson att första steget är att opinionsbilda och få fler länder att ansluta sig till kravlistan.

S-ledaren fick slutligen svara på vilka länder hon ansåg hade väckt behovet av den här nya straffskalan inom EU-gemenskapen:

– Polen och Ungern, sa Magdalena Andersson.

Störning hos Swedbank – går inte att swisha

Det råder driftstörningar hos Swedbank. Det påverkar bland annat Swish. Swedbanks kunder kan inte föra över pengar mellan konton eller swisha.

”Det går för närvarande inte att använda Swish på grund av tekniska problem hos din bank”, står det i ett meddelande på Swish när Swedbankkunder försöker swisha.

– Just nu upplever en del av våra kunder problem med överföringar, bankomat och Swish. Vi beklagar så klart det inträffade och de problem som det här innebär för våra kunder. Vi arbetar för att lösa det här problemet så snabbt som möjligt, säger Charlotte Nilsson, presskommunikatör hos Swedbank.

Har ni någon prognos?

– Jag har ingen ytterligare information i dagsläget, säger Charlotte Nilsson.

Man stoppad på Arlanda med över ett kilo guld

Tullpersonal på Arlanda har stoppat en man som hade över ett kilo guld med sig, rapporterar Expressen.

– Tullen påträffade honom med guldet, säger polisens presstalesperson Anders Bryngelsson.

De senaste veckorna har flera personer gripits efter att ha ertappats med dyra klockor, guld och kontanter på Arlanda.

Ett kilo guld är värt ungefär 800 000 kronor med dagens guldpriser och mannen, som stoppades i tisdags eftermiddag, misstänks för grovt penningtvättsbrott.

Förra året stoppade Tullverket rekordsumman 93,4 miljoner kronor från att lämna landet, varav 87 miljoner rörde misstänkt penningtvätt.

Skott mot port i Eslöv

Skott avlossades under natten mot en port till ett flerfamiljshus i Eslöv, enligt polisen.

Larmet kom in strax före midnatt. Polisen spärrade av området och tekniker och brottsplatshund kallades till platsen.

Under natten kontrollerades flera personer och fordon, men på onsdagsmorgonen fanns ingen misstänkt. Polisen har upprättat en anmälan om grovt vapenbrott.

Man i 60-årsåldern död i villabrand i Avesta

En man i 60-årsåldern har omkommit i en kraftig brand i en villa i Avesta kommun under natten till onsdagen.

En 61-årig kvinna kunde själv ta sig ut ur villan och fördes till sjukhus med lindriga skador.

Larmet om branden inkom klockan 00.31 och när räddningstjänsten anlände till platsen var villan helt övertänd.

– Vi har anträffat en avliden person, anhöriga är underrättade, säger Rasmus Eriksson, vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral, till Avesta Tidning.

Tekniker ska undersöka villan under onsdagen och polisen har upprättat en anmälan om mordbrand.

Tände eld på stuga för att ha som majbrasa

En stuga i Falkenberg sattes i brand av flera personer för att ”ha det som en valborgsbrasa” vid 22-tiden på valborgsmässoafton, skriver polisen på sin hemsida.

Räddningstjänst och polis larmades till platsen, och då hade ägaren till stugan själv börjat släcka branden.

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse, men det finns i nuläget ingen misstänkt, och ingen kom till skada vid händelsen.

Minst 19 personer döda efter vägkollaps i Kina

Minst 19 människor har dött i Guangdongprovinsen i södra Kina efter att delar av motorvägen plötsligt rasat samman.

Totalt 18 fordon och 49 människor ska ha drabbats av vägkollapsen som ägde rum på onsdagen på en sträcka mellan staden Meizhou och Dabuområdet, enligt den statliga tv-kanalen CCTV.

30 personer rapporteras få akutvård på sjukhus och räddningspersonal är på plats.

Bilder i sociala medier visar hur rök och lågor slår upp från vad som ser ut att vara en djup grop, i vilken bilar verkar ha fallit.

Guangdong har drabbats av extremväder de senaste veckorna i form av skyfall och en dödlig tornado.

Dödliga skyfall i Brasilien

Minst fem människor har mist livet och 18 saknas sedan kraftiga skyfall fallit i Rio Grande do Sul i södra Brasilien. Ovädret har drabbat 77 kommuner i delstaten, där hundratals människor tvingats lämna sina bostäder och söka skydd i härbärgen.

Mer regn väntas det närmaste dygnet och i ett uttalande varnar delstatsstyret för höjda vattennivåer i samtliga övervakade floder.

Brasiliens president Lula da Silva skriver på sociala medier att han talat med delstatens guvernör och lovat stöd.

Författaren Paul Auster är död

Foto: Yuki Iwamura/AP

Den amerikanska författaren Paul Auster har avlidit, bekräftar en vän för tidningen New York Times. Han blev 77 år gammal.

I mars 2023 uppgav hans fru att Siri Hustvedt att han drabbats av cancer. Hans senaste roman ”Baumgartner” släpptes förra året och kommer på svenska i maj.

Auster fick sitt genombrott på 1980-talet med ”New York-trilogin” och hans böcker har översatts till ett trettiotal språk.

Läs mer här.

Ung man död i trafikolycka – en allvarligt skadad

En man i 20-årsåldern har dött efter en singelolycka under valborgsnatten. En man i samma ålder har allvarliga skador och ytterligare en man skadades lindrigt, enligt uppgifter till Ystads Allehanda.

Tre personer färdades i bilen när den av okänd anledning körde av vägen och voltade på väg 9 i Brösarp i Tomelilla.

Bilen hamnade på taket i den våldsamma kraschen och räddningstjänst fanns kvar på platsen till 03.30-tiden på onsdagsmorgonen.

Läs mer här.

Första migranten flygs från Storbritannien

Den första transporten med en asylsökande från Storbritannien till asylläger i Rwanda har genomförts enligt brittiska medier.

Storbritanniens regering har tidigare fått igenom en lag, som till sist godkänts av brittiska rättsväsendet, som gör det möjligt att föra asylsökande till ett tredje land.

Personen som förflyttats ska ha gått med på att frivilligt transporteras till Rwanda, med ett visst ekonomiskt bidrag, rapporterar The Times i London.

Anna Odell får Sara Danius-priset

Konstnären Anna Odell har tilldelats 2024 års Sara Danius-pris. Priset, som delas för andra gången av Sara Danius stiftelse, går till kvinnliga banbrytare inom essäistik, kritik, humanistisk forskning, journalistik och konstnärliga verksamheter.

Enligt juryns motivering får Odell priset för ”ett banbrytande och kompromisslöst konstnärskap som återupprättar människan”.

”Jag känner mig otroligt hedrad av att få det här priset. Sara Danius var en mycket modig människa med stor integritet och att tilldelas detta till hennes minne gör mig stolt och nästan lite generad”, säger Anna Odell i en kommentar.

Priset består av 50 000 kronor samt ett konstverk föreställande Sara Danius, målat av Stina Wirsén.

Störningar i tunnelbanan på grund av solkurva

Det råder störningar på gröna linjens tunnelbana mot Hässelbystrand i Stockholm. Orsaken är en solkurva på spåret, rapporterar Aftonbladet.

– Prognosen är att man inte kommer att kunna utföra lagningen förrän i natt och att det kommer att rulla som vanligt först i morgon, säger Carl-Henrik Elfsberg på SL:s pressjour till tidningen.

IF Metall lättar på Tesla-blockad

Den 1 maj lättar IF Metall på blockaden mot biltillverkaren Tesla och lägger ett nytt varsel. Det nya är att krock-, plåtskador och tekniska fel som bilarna fått efter att fabriksgarantin gått ut ska gå att åtgärda,  skriver Dagens Industri.

– Vi har märkt att försäkringsbolag lägger ut den här typen av verkstadsjobb på verkstäder som helt saknar kollektivavtal och vi vill ju såklart inte att våra konfliktåtgärder och vår blockad ska gynna sådana verksamheter, säger pressansvarige Jesper Pettersson.

Trump bötfälls för bruten munkavel

Donald Trump har dömts till böter för att ha brutit mot domaren Juan Merchans order om att han inte får uttala sig nedsättande om vittnen, jurymedlemmar eller domstolsanställda i rättegången mot honom om de så kallade ”hyshpengarna.”

Trump döms till att betala motsvarande 100 000 kronor i böter och varnas av Merchan att straffet kan bli fängelse om han inte upphör med utspelen.

God prognos för normal skörd – trots kylan

Kylan har gjort att vårbruket har kommit i gång senare än normalt. I södra Sverige ligger lantbrukarna några veckor efter med sådden och i mellersta delen av landet handlar det om dagar eller någon vecka, enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

Men prognosen är god för en normal skörd. Vädret ser ut att bli varmare framöver.

– Det är ungefär samma sannolikhet för skörd som det är normalt sett om vi bara får vädret med oss nu, säger Fredrik Andersson som ansvarar för växtodling i LRF:s förbundsstyrelse.

Kundportal hos Postnord ligger nere

En kundportal hos Postnord ligger nere sedan i morse, vilket drabbar såväl företags- som privatkunder. Via portalen kan frakt bokas och betalas och fraktsedlar skrivas ut. Kunderna ombeds nu i stället att vända sig till ett ombud.

Det är ett tekniskt fel som uppstod tidigt i morse som vi jobbar med att lösa, säger Anders Porelius, presschef på Postnord.

Postnord vet inte vad som orsakat problemet eller hur många som är drabbade, men tjänsten används av hundratusentals företag.

Kungen 78 år – firades på slottet

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kung Carl Gustaf fyller 78 år och firades under tisdagen på slottet i centrala Stockholm.

Arméns musikkår spelade och från Skeppsholmen sköts en salut om 21 skott till kungens ära. På slottets borggård tog kungen emot hyllningar samt blommor från barn. På balkongen över slottsvalvet stod flera medlemmar ur kungafamiljen för att hälsa på de som samlats för att fira kungens födelsedag.

Under kvällen väntar även ett privat firande för kungen, enligt hovet.

Utesluten SD-politiker inte längre misstänkt för brott

Den SD-politiker från Blekinge som uteslutits ur partiet efter att ha anhållits misstänkt för våldtäkt är inte längre misstänkt för brott. Det uppger åklagare Marie Bastin för Expressen.

– Jag har lagt ned förundersökningen. Han är således inte längre misstänkt för brott.

Mannen polisanmäldes i helgen och avsade sig alla sina politiska uppdrag på söndagen.

G7-länderna överens om att fasa ut kolkraft

G7:s medlemmar är överens om att fasa ut kolkraftverk till mitten av 2030-talet. Beslutet fattades av ländernas energi- och klimatministrar vid ett möte i Turin i Italien.

Överenskommelsen gäller anläggningar som inte kan fånga in och lagra koldioxidutsläpp. När det gäller tidslinjen finns lite svängrum, kolkraftverken ska vara avvecklade till mitten av 2030-talet eller ”i enlighet med tidsplanen för att begränsa temperaturhöjningen till 1,5 grader Celsius”, heter det i mötets slututtalande.

I skrivningen manas också de länder som kan att bidra till finansiering av klimatinsatser.

I G7 ingår Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. Även Europeiska unionen är representerad vid mötena.

Utredning om misstänkt mord på kvinna nedlagd

I mars hittades en kvinna död i en lägenhet i Ronna i Södertälje och en person häktades på sannolika skäl misstänkt för mord. Nu läggs utredningen ned med motiveringen att inget tyder på att något brott har begåtts.

– Den person som tidigare varit häktad i ärendet misstänks inte längre för brott som haft med kvinnans död att göra. Förundersökningen avslutas då utredningen visat att det inte längre finns någon anledning att anta att brott har begåtts, säger kammaråklagare Simon Pittuco.

Ytterligare misstänkt efter mordet i Skärholmen

Ännu en person är misstänkt i ärendet gällande mordet på Mikael i Skärholmen den 10 april, enligt Aftonbladet. Personen greps den 19 april och totalt är nu fyra personer misstänkta i ärendet.

– Det går framåt. Det är hela tiden ny information som kommer in, säger åklagare Ove Jäverfält till tidningen.

Lastbil körde in i bro söder om Stockholm

Pendeltågen söder om Stockholm har stora störningar efter att en lastbil har kört in i en järnvägsbro. Olyckan inträffade klockan 12.02.

– Tågen vänder just nu i Flemingsberg och i Tumba, säger Carl-Henrik Elfsberg, presstalesperson vid SL.

Han berättar vidare att en broinspektör är på väg till platsen för att bedöma skadorna på bron.

– Det kommer att vara avstängt tills vidare. Det finns ingen prognos just nu för när trafiken kan komma igång igen, säger Carl-Henrik Elfsberg.

Vid 13-tiden hävdes stoppet för pendeltågstrafiken, enligt Trafikverket.

– Vi häver det stoppet nu. Det hade blivit skador på taket på anläggningen som vi var tvungna att åtgärda. Vi har haft en takspecialist på plats, säger Angelika Knutsson vid Trafikverket.

Två gripna för mord på 16-årig pojke

Två män har gripits misstänkta för mordet på en 16-åring i Norrköping, rapporterar P4 Östergötland.

Pojken sköts till döds för två veckor sedan i stadsdelen Navestad. De två misstänkta är över 18 år och greps i måndags, uppger åklagare Karin Sandén för radion. Den ene togs i Norrköping och den andre på en annan ort.

De senaste månaderna har flera våldsdåd skakat Norrköping. I december sköts en 17-årig pojke till döds i anslutning till en matbutik, och i slutet av november dödades en man i 20-årsåldern på en restaurang.

Utbrott av apkoppor i Stockholm

Ett pågående utbrott av mpox, så kallade apkoppor, i Stockholm utreds av Folkhälsomyndigheten.

Ovanligt många fall av sjukdomen har rapporterats in under april. Det handlar om ett tiotal sjukdomsfall där samtliga smittats i Sverige.

Varför ökningen skett är oklart. Sjukdomen drabbar främst män som har sex med män men kan även smitta vid nära hudkontakt.

”Vi rekommenderar såsom tidigare att personer med en högre risk att smittas vaccinerar sig mot mpox”, säger biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Alla som riskerar att ha utsatts för mpox uppmanas att snarast kontakta vården.

HD prövar inte snippafallet – dom står fast

Högsta domstolen avslår den överklagan som inkommit gällande den nya hovrättsdomen i snippa-fallet. Hovrättens fängelsedom står därmed fast, rapporterar SVT.

En man i 50-årsåldern från Halland dömdes i hovrätten till tre års fängelse för två fall av våldtäkt mot en flicka. Mannen överklagade domen kort därefter. Under tisdagen meddelar HD att det inte framkommit skäl för prövningstillstånd. Därmed står fängelsedomen fast.

56-åring fälls efter hästolyckan på Djurgården

En äldre man dog efter att fem hästar skenade på Djurgården i Stockholm i somras. Nu fäller Stockholms tingsrätt hästägaren för grovt vållande till annans död.

Hästägaren fälls även för vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan. Straffet blir fängelse i ett år och tre månader.

– Mannens oaktsamhet består framför allt av att han har bundit fast de fem hästarna vid en restaurang och därefter satt sig på uteserveringen. Han har också bundit dem på ett sätt som varit särskilt riskabelt. Agerandet har drastiskt ökat riskerna för att hästarna skulle skena, säger rättens ordförande chefsrådmannen Johan Borgström.

Läs mer här

14-årig pojke dödad i attack i London

Foto: Marcin Nowak/TT

En 36-årig man gick till angrepp mot flera personer utomhus nära Hainaults tunnelbanestation i norra London vid 7-tiden på tisdagsmorgonen. Fem personer, varav två poliser, måste föras till sjukhus där en 14-årig pojke senare dödförklarades.

Poliserna som attackerades är ännu på eftermiddagen kvar på sjukhus med ”knivhugg” och ”betydande skador” som kräver kirurgi, förtydligar Bell, men de bedöms inte vara livshotande. De två andra skadade är också kvar på sjukhus, men inte heller de har livshotande skador.

Den misstänkte mannen kunde gripas i närheten av brottsplatsen med hjälp av elpistol drygt tjugo minuter efter första larmet. På bilder från händelsen syns han bära på ett tillhygge som närmast är att beskriva som ett samurajsvärd.

Den 14-åriga pojken som mist sitt liv uppgavs i ett inledande skede vara 13 år.

Läs mer här

Man åtalas för mord på sin son i Södertälje

En 46-årig man åtalas nu för mord på sin nioårige son den 8 januari i en lägenhet i Rosenlund i Södertälje. Efter ett larm till polisen hittades då pojken svårt skadad men hans liv gick inte att rädda. Pojkens pappa greps misstänkt för mord och har under utredningen genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och bedöms lida av en allvarlig psykisk störning.

– Det rör sig om en oerhört tragisk händelse där ett barn mist livet. Utifrån det som framkommit under förundersökningen så gick det inte att förutse att något sådant skulle kunna ske, säger kammaråklagare Anna Lapinska i ett pressmeddelande.

Läs mer här

I princip hela Malmö kameraövervakas under ESC

Polisen har beslutat att bevaka stora delar av Malmö med drönare under Eurovision Song Contest som pågår mellan den 4 och 13 maj.

”Genom kamerorna kan polisen snabbt få en lägesbild och avbryta kriminella handlingar. Det kamerorna registrerat har polisen också stor nytta av när personer ska till svars för brott som begåtts”, skriver polisen på sin hemsida.

Av kartan framgår att det handlar om i princip hela Malmö. Övervakningen inleds klockan 06.00 den 4 maj och pågår till midnatt den 13 maj.

Kamerabevakning är ett av många verktyg som polisen använder för att skapa trygghet och förhindra brott, skriver polisen vidare.

SCA polisanmälas efter dödsolycka

Arbetsmiljöverket polisanmäler företaget SCA efter en dödsolycka som inträffade i december förra året. Det rapporter SVT Västernorrland.

En man i 20-årsåldern omkom när grävmaskinen han satt i gick genom isen. Arbetsmiljöverket anser att SCA inte levt upp till bestämmelser i arbetsmiljölagstiftningen.

Fyra gripna för grovt sabotage mot blåljusverksamhet

Foto: Kicki NIlsson/TT

Ytterligare fyra personer har den här veckan frihetsberövats till följd av upploppet i Sveaparken, Örebro, skriver polisen på sin hemsida.

De gripna är alla är män – 19, 23, 25 och 36 år gamla. Samtliga är hemmahörande i Örebro län.

Upploppet inträffade den 15 april 2022 och totalt har i dagsläget 172 personer delgivits misstanke om brott.

De nu gripna misstänks för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. De angrep och störde polisen i deras arbete genom våld och hot om våld, även polisfordon och polishundar skadades under upploppet som uppstod under en allmän sammankomst där Rasmus Paludan fått tillstånd att bränna en koran.

Fyra till sjukhus efter frontalkrock

En frontalkrock har inträffat mellan två personbilar på Brearedsvägen i Halmstad. Fyra personer har förts till sjukhus, skriver polisen på sin hemsida.

Sammanlagt var fem personer inblandade, två befann sig i ena personbilen och tre personer i den andra.

Ingen ska vara allvarligt skadad.

Ärendet utreds i dagsläget som grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik samt grovt vållande till kroppsskada. Ingen person har ännu delgetts misstanke.

SD-politiker utesluts efter misstänkt våldtäkt

En SD-politiker i Blekinge misstänks ha våldtagit en kvinna under natten till lördagen, rapporterar partikanalen Riks.

Personen har uteslutits från partiet med omedelbar verkan.

– Det stämmer, och det rör sig om en lokalpolitiker i Blekinge, men jag kan inte säga mycket mer än så, säger Mikael Strömberg, Sverigedemokraternas pressassistent.

Varför har personen uteslutits innan åtal väckts?

– Jag vet faktiskt inte. Jag antar att man har tillräckligt på fötterna. Vi kommer att ha en klarare bild under dagen, säger Mikael Strömberg.

Attack mot grekiskt fartyg utanför Jemen

Det Maltaflaggade, grekiska handelsfartyget Cyklades har skadats av robotattacker utanför Jemen, rapporterar  AP och AFP med hänvisning till den brittiska marinen. Fartyget träffades när det färdades i Röda havet på måndagen. Ingen i besättningen ska ha skadats.

Huthirörelsen i Jemen har tagit på attacken. De Iranstödda huthierna har sedan november attackerat fartyg i området i uttalat syfte att motarbeta Israels krigföring mot Hamas i Gazaremsan.

LKAB ersätter Kiruna med 227 miljoner

Det statliga gruvbolaget LKAB:s styrelse har beslutat att ersätta Kiruna kommun med 227 miljoner kronor. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande. Pengarna ska gå till ”oförutsedda kostnader i samband med samhällsomvandlingen”.

DN har tidigare berättat om hur Kiruna kommun tvingats låna pengar för att täcka kommunanställdas löner, samtidigt som LKAB gått med miljarder i vinst.

Flera döda efter stormning av afghansk moské

Minst sex människor miste livet när beväpnade gärningsmän stormade en moské i västra Afghanistan, meddelar en talesperson för landets inrikesdepartement.

Attacken skedde på måndagskvällen i distriktet Guzara i Herat. Ett okänt antal gärningsmän sköt mot de bedjande, enligt talespersonen.

Sol väntar under valborg

Se hit alla som har längtat efter vårsolen och uteserveringar. Under valborgsfirandet och 1 maj blir det varmt i stora delar av landet och i de södra delarna kan det bli upp till 20 grader.

– Det här håller i sig åtminstone till helgen, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Läs mer här.

Minst 25 döda i bussolycka i Peru

Minst 25 människor har omkommit och ytterligare flera har skadats när en buss körde ner i en ravin i norra Peru, meddelar lokala myndigheter på måndagen.

Bussen uppges ha kört på en sliten väg i regionen Cajamarca när den åkte av vägen, föll ner i ravinen och hamnade vid en flod, vilket ledde till att några av passagerarna sveptes med av vattnet.

Olyckor är vanligt förekommande på peruanska vägar till följd av bland annat fortkörning och undermåliga vägar.

Misstänkt mordförsök i Solna – en gripen

Sent på måndagskvällen hörde poliser smällar som lät som skottlossning i Solna, norr om Stockholm. De sprang till platsen och hittade två personer, varav en var beväpnad, skriver polisen på sin hemsida.

Ingen person är skadad. En person har gripits misstänkt för mordförsök.

Polisen har spärrat av platsen för teknisk undersökning och patruller knackar dörr för att höra eventuella vittnen.

Fyra poliser döda i skottdrama i North Carolina

Foto: Nell Redmond/AP

En misstänkt gärningsman har bekräftats död i ett omfattande skottdrama i staden Charlotte i den amerikanska delstaten North Carolina. Fyra poliser har dött och fyra skadats i samband med skottlossningen, enligt BBC.

Skottdramat inträffade på måndagseftermiddagen, när flera polisenheter i Charlotte Mecklenburg genomförde en omfattande sökinsats i området, rapporterar tidningen The Charlotte Observer.

Flera döms för grekisk skogsbrand

En domstol i Aten har dömt flera personer för inblandning i en skogsbrand som härjade i närheten av den grekiska huvudstaden 2018.

Över hundra personer, både turister och boende, dog i branden. Många blev fast i sina bilar och andra drunknade i havet när de försökte undkomma lågorna.

Fem före detta brandmän, inklusive den dåvarande brandchefen, döms till mellan 15 och 111 års fängelse för olika brott, bland annat vållande till annans död och försumlighet. Ägaren till den byggnad där branden startade döms till tre års fängelse. Ytterligare 15 personer stod åtalade, men frias.

Finnair pausar flyg till Estland efter gps-störningar

Flygbolaget Finnair pausar avgångar till estländska Tartu i en månad efter att gps-systemen på bolagets flygplan störts ut vid flera tillfällen. Ryssland pekas ut som ansvarigt för störningarna.

Flygstoppet gäller från och med måndagen fram till och med den sista maj.

Läs mer här

Svensk båt har undsatt 1 809 migranter i Medelhavet

Kustbevakningen och Polismyndigheten har undsatt 1 802 migranter med sin båt under vinterhalvårets 59 sjöräddningar utanför ön Lampedusas kust i Medelhavet, skriver Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Patrulleringen har gjorts på uppdrag av  EU:s gemensamma gräns- och kustbevakning Frontex mellan oktober och april.

Uppdraget omfattar gränsbevakning, bland annat att förhindra narkotikasmuggling och illegalt fiske. Men största tiden går åt till att hjälpa till vid sök- och räddningsinsatser och eskortera migranter till land.

Nu ska brevlådorna bara tömmas varannan dag

Från och med den 6 maj ska Postnord bara tömma merparten av sina brevlådor varannan arbetsdag i stället för som nu dagligen. Förändringen görs av såväl ekonomiska som miljömässiga skäl, skriver Postnord i ett pressmeddelande.

”Trots kraftigt minskande brevvolymer har antalet brevlådor i Sverige sedan 2010 reducerats med endast 16 procent och det gör att många gånger är brevlådorna tomma när våra brevbärare åker för att tömma dem”, säger Andreas Viefhaus, chef för affärsområdet brev i ett pressmeddelande.

Barnvagn återkallas – barnet kan falla ur

Barnvagnen Twistshake Tour återkallas eftersom barnet kan falla ur vagnen.

”Vi har uppmärksammat en säkerhetsbrist i Twistshake Tour där båda sidorna på ramen i barnvagnen kan knäckas under användning vilket kan medföra personskada genom att barnet faller ur vagnen eller slår i huvudet”, skriver Twistshake of Sweden AB på sin hemsida.

Det gäller barnvagnar som sålts mellan 15 september och 16 februari 2024 med ID-nummer 210405, 210620 eller 210825. De som köpt en av vagnarna ombeds sluta använda den direkt och kontakta företaget.

”Har ni sålt eller skänkt bort produkten ber vi er vänligen att kontakta den nya ägaren och meddela om säkerhetsbristen”, skriver Twistshake vidare.

”Shardlake”-författaren CJ Sansom död

Den brittiske författaren CJ Sansom är död, skriver Sky News.

Sansom skrev bland annat en rad böcker om advokaten Matthew Shardlake, historiska romaner som utspelar sig i 1500-talets England. En tv-version av bokserien har premiär på Disney denna vecka, med bland annat ”Game of thrones”-stjärnan Sean Bean i en av rollerna.

Flera av Sansoms böcker finns översatta till svenska, som ”Upplösning” och ”Vinter i Madrid”.

CJ Sansom blev 71 år.

Tusentals hotellanställda strider för högre löner

Den 1 maj kommer hotellanställda i USA och Kanada, som är anslutna till facket, demonstrera i 18 amerikanska och kanadensiska städer. Då inleds löneförhandlingarna med de stora hotellkedjorna Marriott International, Hilton Worldwide Holdings (HLT.N) och Hyatt Hotels Corp, rapporterar Reuters.

Förhandingarna kommer att omfatta runt 40 000 arbetstagare som, för första gången sedan pandemin, vill säkra sina anställningskontrakt.

– Det har skett en rad nedskärningar av personal och tjänster i branschen. Det har lett till både sämre arbetsförhållanden för arbetstagarna och sämre service tjänster för gästerna, säger Gwen Mills, internationell fackordförande på Unite Here, som representerar nästan 300 000 arbetstagare på hotell, kasinon, matservering, flygplatser och mer över hela USA och Kanada.

Fortsatta problem med tågtrafiken i söder

Tågtrafiken i Sydsverige är drabbad av förseningar och inställda tåg på grund av ett elfel som uppstod i Hässleholm tidigt på morgonen.

– Det är ingen trafik genom Hässleholm och Hässleholm är ju en knutpunkt. Det påverkar många linjer, säger Amir Pllana vid Skånetrafikens kundledningscenter.

Bland annat påverkas tågtrafiken mellan Malmö och Stockholm, liksom Öresundståg mellan Skåne och Småland och mellan Skåne och Blekinge. Även lokala Pågatåg påverkas.

Enligt Trafikverket ska problemet delvis vara åtgärdat klockan 15. Det finns ingen prognos för när problemet som helhet ska vara åtgärdat.

Läs mer här

Skottlands ledare avgår

Skottlands ledare, försteminister Humza Yousaf, avgår efter bara drygt ett år på posten, rapporterar brittiska medier.

Beskedet kommer i ljuset av två planerade förtroendeomröstningar.

Den 39-årige ledaren för det skotska nationalistpartiet SNP har en utmanande tid bakom sig. Koalitionsstyret med det skotska miljöpartiet Greens har spruckit och ambitiösa miljömål har övergivits.