Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hammarby IF Dam

Wangerheim höll skadan hemlig: ”Många tuffa dagar”

I dag spelar det svenska damlandslaget playoff på tele2. 

En som drömde om att finnas med i truppen var Ellen Wangerheim. 

I stället har Hammarbystjärnan tvingats rehabilitera en skada hon hemlighöll under säsongen. 

– Det tar mentalt, säger 20-åringen. 

Skadan sedan slutet av oktober
Foto: Expressen. / Expressen.
Foto: PETER SONANDER / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

I slutet av oktober mitt i den damallsvenskan guldstriden klev Ellen Wangerheim fram till en samlad journalistkår efter 1–1 mot toppkonkurrenten Linköping. 

Den högra foten var lindad. 

Men 20-åringen duckade alla frågor om digniteten av skadan men medgav att hon hade ont. 

Nu berättar Wangerheim att skadan var värre än befarat och det visade sig vara en stressreaktion. Och sedan säsongens slut har hon tvingats till rehabilitering. 

– Efter den matchen mot Linköping tränade jag inte så mycket, men spelade de sista matcherna. Vi körde på fram till mållinjen och kämpade in i det sista. Sedan hade jag faktiskt en stövel på foten när vi gick på ledighet efter säsongen, säger Wangerheim. 

”Det tar mentalt”

Ellen Wangerheim stod för en bländande höst och var en stor del i att Hammarby tog hem SM-guldet, detta efter att ha kämpat sig tillbaka efter en tuff knäskada, nu genomgår hon samma procedur igen. 

– På försäsongen har jag varit på gymmet, lite som korsbandsskadan har jag fått börja om från noll, fått vänja foten med att gå och springa och belasta den mer och mer. I måndags fick jag vara med på min första passningsövning med laget. Så det går i rätt riktning. 

– Det har varit en väldigt jobbig skada, vi har tvingats utvärdera efter varje träning och sett hur det känts. Jag har sagt att jag gärna spelar svenska cupen (inledes nästa helg) och att jag har den tiden på mig. Men när man är ovan vill man inte heller press kroppen så man åker på något annat heller. Men det tar mentalt. 

Hur jobbar du med det? 

– Jag försöker när det blir tufft och jobbigt och jag måste bita ihop att se det positiva, och tänka att det gör mig stark på annat sätt. Det blir fotboll på ett annat sätt. Men det är klart det är många tuffa dagar och då gäller det att hitta andra sätt som får en att må bra. 

Ville spela på tele2 i blågult 

Någon fara för säsongen ska det inte vara och Wangerheim poängterar att det är därför de hittills tagit det steg för steg. 

Men drömmen efter en stark höst var att slå sig in i det svenska damlandslaget och finnas med i den trupp som just nu befinner sig i Stockholm för playoff mot Bosnien-Hercegovina i kväll. 

– Det är en dröm som fotbollspelare att nå A-landslaget och egentligen kanske jag hade det som mål, men det kom skadan emellan och då får man tänka om och fortsätt gnugga därifrån. Ha höga krav på sig själv, men vara snäll ibland. Det är lätt att man bli för hård.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Har du vad som krävs för att få 13 rätt? Gör upp om miljonerna i helgen!
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Stryktipset