Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    Pressade Polestar får lån på 10 miljarder

    28 feb 15.00
    Tomas Augustsson

    Elbilstillverkaren Polestar, med huvudkontor i Göteborg, får 10 miljarder kronor i nya lån från en grupp stora banker. Enligt Polestars ledning gör det att bolaget nu har pengar tillräckligt för nästa fas av utvecklingen av Polestars bilar.

    Det treåriga lånet kommer från tolv stora banker, bland andra BNP Paribas, BBVA, HSBC och Standard Chartered. I en kommentar uppger Polestars vd Thomas Ingenlath att bolaget nu har förbättrat sina möjligheter att bli lönsamt under 2025 när målet är att sälja 155 000 bilar om året.

    Det förlusttyngda Polestar är ekonomiskt hårt pressat. Bolaget har också blivit kraftigt försenat med den nya bilen Polestar 3 vilket bidragit till att Polestars ledning fått ta till stora besparingar.

    10 procent av de anställda fått lämna bolaget sedan i somras. Ytterligare 15 p

Senaste nyheterna
  • TT
    22 min

    Brittiska sanktioner mot israeliska extremister

    Nya sanktioner har tillkännagetts av Storbritannien mot personer och extremistgrupper som anklagats för våldsamheter mot palestinier på Västbanken, rapporterar The Times of Israel.

    Det nya sanktionspaketet har tillkännagetts av Storbritanniens utrikesminister David Cameron, och följer sanktioner som landet tidigare i år riktat mot fyra israeler som tros ha utfört våldsamma attacker mot palestinier.

    En av extremistgrupperna är Lehava, en bosättargrupp som är känd för grovt våld mot palestinier på Västbanken.

    Sanktionerna innebär ekonomiska begränsningar för grupperna och personerna. Individerna får också reserestriktioner.

  • TT
    15.00

    Fabrik brinner i Berlin – risk för giftig rök

    Ett massiv brand rasar i en metallfabrik i södra Berlin. Myndigheter varnar för giftig rök i ett stort område i den tyska huvudstaden.

    I tyska medier syns bilder på enorma lågor och svart rök som väller upp från metallfabriken, som ungefär 160 brandmän jobbar vid.

    En talesperson för Berlins brandkår säger till Bild att byggnaden är helt genombränd på fyra våningar och att delar av den rasat. Räddningstjänsten bär skyddsdräkter och har bekräftat att kemikalier som svavelsyra och kopparcyanid finns i lokalerna, vilket kan orsaka giftiga ämnen i luften. Närliggande skolor har därför stängts ned och elever har skickats hem, skriver Bild. Det finns inga uppgifter om att någon skadats.

  • Hanna Törnquist
    14.33

    Tyskland anklagar Ryssland för cyberattack

    Efter en utredning pekar Tyskland ut ryska hackare som ansvariga för flera cyberattacker 2023 som bland annat riktade in sig på det socialdemokratiska regeringspartiet SPD.

    – I dag kan vi entydigt säga att vi kan tillskriva denna cyberattack till en grupp som heter APT28, som styrs av Rysslands militära underrättelsetjänst, sade Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock vid ett besök i Australien, rapporterar The Guardian.

    –  Med andra ord, det var en statligt sponsrad rysk cyberattack mot Tyskland, sa hon.

    Tyskland kallar nu upp ett ryskt sändebud för ett möte om cyberattackerna.

  • TT
    14.15

    ICC varnar för hot om hämnd

    Internationella brottmålsdomstolen (ICC) varnar för ”individer som hotar att hämnas” mot tribunalen eller ICC:s personal. Sådant agerande kan utgöra ”brott mot dess rättskipning”, enligt ICC.

    Domstolen går inte in på om varningen kopplas till ICC:s utredning om möjliga krigsbrott som Israel eller palestinska grupper kan ha begått i Gaza och på Västbanken.

    Det har tidigare förekommit medieuppgifter om att ICC skulle kunna utfärda en arresteringsorder gentemot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och andra israeliska tjänstemän.

  • Vilma Stockvall
    14.07

    Fyra döms för mord i Helsingborg

    Fyra män döms till långa fängelsestraff efter ett mord i Helsingborg för fyra år sedan.

    Tre av dem döms till livstids fängelse för mordet på en man i 20-årsåldern, på en parkeringsplats i bostadsområdet Ragnvalla i maj 2020.

    Dessutom döms flera personer för att ha planerat att giftmörda två kvinnor, meddelar Helsingborgs tingsrätt. (TT)

  • Vilma Stockvall
    12.04

    Fransk polis skingrar studenter

    Fransk polis har gått in på det franska toppuniversitetet Sciences-Po där studenter barrikaderat sig i entréhallen i en propalestinsk protest.

    Ett 50-tal studenter befann sig i byggnaden när polisen gick in för att skingra dem, enligt en student. (TT)

  • Tobias Sahlén
    11.43

    Bärföretagare åtalas för människohandel

    Två bärföretagare, en man och en kvinna, åtalas för nio fall av människohandel. De åtalas även för övergrepp i rättssak.

    Paret är företrädare och ägare av ett svenskt bäruppköparföretag, och enligt åtalet ska de ska ha rekryterat bärplockare från Thailand.

    Bärplockarna blev utlovade arbete med lön och villkor i enlighet med svenskt kollektivavtal. När de kom till Sverige blev de fråntagna sin pass och blev skuldsatta med över 20 000 kronor vardera för resan, enligt åtalet. De ska också ha varit beroende av paret när det gäller mat och bostad.

    Totalt kom runt 150 bärplockare till Sverige, varav nio stannade kvar och berättade för polisen om vad de varit med om. I samband med att bärplockarna slog larm om förhållandena i slutet av september förra året greps och häktades paret.

    Både mannen och kvinnan förnekar brott.

  • Johan Hellekant
    11.40

    Oscar Properties kallas till konkursförhandling

    Nu finns en dag för Oscar Properties konkursförhandling. Enligt Stockholms tingsrätt planeras förhandlingar den 20 maj.

    Som SvD berättat, kräver obligationsägarna omedelbar återbetalning av 884 miljoner kronor. Genom Intertrust Sweden ansökte man till tingsrätten om konkurs för Oscar Properties den 25 april. Sedan dess har parterna blivit kallade.

    Nu på morgonen den 3 maj har Oscar Properties ännu inte bekräftat att man tagit emot kallelsen, men advokaten Lars Söderqvist som tidigare har företrätt Oscar Properties har bekräftat en delgivning.

    Så sent som i mars lyckades Oscar Properties i sista stund undvika en annan konkursförhandling genom förlikning men då rörde sig kraven om betydligt mindre belopp.

    Den 25 april hoppade styrelseordförande Peter Norman av, och som SvD berättat har alla utom grundaren Oscar Engelbert lämnat styrelsen. Det krisande fastighetsbolaget saknar dessutom vd sedan i mars.

    Den 26 april lämnade bolaget ett oreviderat årsbokslut som visar att skulderna översteg de vid årsskiftet aktuella värderingarna.

  • TT
    11.10

    Unga arbetslösa: Sverige näst sämst i EU

    Bara Spanien har högre ungdomsarbetslöshet (under 25 år) än Sverige i EU, visar ny samlad statistik från Eurostat.

    Enligt det samordnade sättet att räkna landade den svenska ungdomsarbetslösheten på 24,2 procent i mars, jämfört med 27,2 i Spanien och 22,3 i Portugal.

    Totalt låg ungdomsarbetslösheten i EU på 14,6 procent i mars. Lägsta siffran finns i Tyskland med endast 5,8 procent.

    När det gäller den samlade arbetslösheten låg Sverige på 8,3 procent i mars, enligt Eurostats siffror. Också det är en bottensiffra i EU, endast slagen av Spanien på 11,7 och Grekland på 10,2 procent.

    I EU som helhet låg arbetslösheten i mars på 6 procent, mot 6,5 procent i eurozonen.

  • TT
    10.43

    "Rysk hackerattack kommer få konsekvenser"

    Rysslands misstänkta cyberattack mot de tyska socialdemokraterna (SDP) i förra året kommer inte gå obemärkt förbi. Det säger Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock på en presskonferens.

    – Ryska statsanställda hackare attackerade Tysklands cyberrymd.

    – Det här är fullkomligt oacceptabelt och kommer att få konsekvenser, säger Baerbock.

    I juni 2023 berättade SDP att de ryska hackarna riktat in sig på e-postkonton tillhörande chefer inom partiet.

    Relationen mellan de båda länderna är minst sagt frostig efter Rysslands fullskaliga invasion av grannlandet Ukraina. Tyskland bistår dessutom Ukraina med krigsmateriel för att försvara sig.

  • Vilma Stockvall
    10.10

    Oförändrad ränta i Norge

    Norska hushåll kan stålsätta sig inför fortsatt hög styrränta. Den nuvarande nivån, 4,5 procent, är inte på väg att rubbas i närtid enligt landets centralbank.

    Det meddelas i samband med dagens räntebesked där centralbanken som väntat låter styrräntan vara kvar på nuvarande nivå – den högsta sedan december 2008.

    Dagens besked har fått kronan att stärkas något, 0,3 procent gentemot euron som nu kostar 11,75 norska kronor. (TT)

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Senaste nytt om kriget mellan Israel och Hamas