Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Noomi Rapace

Noomi Rapace: ”Är en av de största utmaningarna i mitt liv”

Att hitta balansen mellan jobb och att vara mamma. 

Det handlar tv-serien ”Constellation” bland annat om – huvudrollsinnehavaren Noomi Rapace känner igen sig. 

– Det är en av de största utmaningarna i mitt liv, säger hon. 

Noomi Rapace i ”Constellation”.
Foto: Julia Terjung / Apple
Noomi Rapace på premiären av tv-serien ”The New look”.
Foto: ANDREW H. WALKER/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Intensivt och ett slags resa till olika ”känslomässiga platser”, 

Så beskriver Noomi Rapace, 44, inspelningen av ”Constellation”, serien i vilken hon spelar huvudrollen som Jo Ericsson, en astronaut som återvänder till jorden och upptäcker att flera delar av hennes liv inte alls är som de ska. 

– Sista dagen, när inspelningen var slut, kändes lite overklig. Jag började gråta. Det var som att jag återvände till verkligheten och mitt eget liv igen, säger Noomi Rapace. 

Noomi Rapace gör rollen som Jo Ericsson i ”Constellation”.
Foto: Frédéric Batier / Apple
”Constellation” sänds på Apple TV Plus.
Foto: Apple

Britten Peter Harness, seriens upphovsman och huvudförfattare, bor i Sverige. För honom fanns ingen annan skådespelare än Noomi Rapace i åtanke för huvudrollen. Harness säger till och med till Expressen att Rapace ”var född för att spela den här rollen”. 

– När hon fick manusen blev hon nästan irriterad. Hon hade tänkt ha ledigt i sex månader, men kände att hon var tvungen att göra det här. Jag vill inte prata för henne, men som jag upplever det är den här berättelsen en slags spegel av saker som Noomi har upplevt och varit med om i hennes eget liv, säger Peter Harness.  

Föga förvånade håller Noomi Rapace med: 

– Ja, det känns verkligen som att den här serien var skriven för mig. När jag läste manusen upplevde jag det som att Peter har hållit koll på vad som hänt i mitt liv. Det var nästan lite läskigt. 

Hon sitter bredvid skådespelaren Jonathan Banks, han som är känd från ”Breaking bad” och ”Better call Saul”, och gör en av de andra bärande rollerna i ”Constellation”. Banks säger att han ”inte avundas Rapace” med tanke på vissa scener som hon tvingades göra. 

– Fysiskt var det här en krävande inspelning, den biten var intensiv. Det som även var utmanande var att det här var ett slags resa till olika platser inom mig, men det gav mig också mycket, säger Noomi Rapace. 

Här får du även möjlighet att byta mellan svenska och engelska. Var det din idé? 

– Nej, det var så det var skrivet. Sedan jag flyttade till London med min son för flera år sedan är det något som vi också har gjort. Så som min rollfigur och hennes dotter pratar med varandra liknar det sätt som jag och min son pratar med varandra. 

– Vi byter från svenska till engelska hela tiden. Framför allt om vi är oense om något, då tar vi det på svenska så att ingen annan förstår vad vi pratar om, säger Noomi Rapace och skrattar till. 

Hon tar ny sats. Lite mer allvar. Återigen lyfter Rapace hur nära hon upplever att berättelsen i  ”Constellation” är hennes eget liv. 

– Det som händer Jo emotionellt och hur mycket hon älskar sitt jobb och hur mycket hon är redo att satsa samtidigt som hon vill vara en mamma och är en mamma som älskar sitt barn mest av allt... det är en av de största utmaningarna i mitt liv, att hitta den där balansen mellan jobb och att vara en mamma.

"Constellation"

# Tv-serie av Peter Harness med premiär 21 februari på Apple TV Plus. Michelle MacLaren, Oliver Hirschbiegel och Joseph Cedar regisserar de åtta avsnitten. 

# På rollistan finns Noomi Rapace, Jonathan Banks, James D'Arcy, Julian Looman, William Catlett, Barbara Sukowa samt Rosie och Davina Coleman. 

# ”Constellation” handlar om astronauten Jo. När hon återvänder till jorden efter en misslyckad rymdresa upptäcker hon att visa delar av hennes liv inte är som de ska. Mer om handlingen: ”Det actionfyllda rymdäventyret utforskar det mänskliga psykets mörker och en kvinnas desperata jakt på sanningen om rymdresornas dolda historia, med ett hopp om att få tillbaka allt hon förlorat.”

00:00 / 00:00

Ljudklippet gick inte att spela upp

Försök igen senare

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.