Hoppa till huvudinnehållet

Minska utsläppen – inför ett Värmlandskort!

Publicerad:
Billigare kollektivtrafik skulle nog få fler att lämna bilen hemma, tror insändarskribenten.
Billigare kollektivtrafik skulle nog få fler att lämna bilen hemma, tror insändarskribenten. Foto: HP Skoglund

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Om vi ska kunna bromsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader, så måste alla hjälpa till. Vi måste minska utsläppen med 7-8 % varje år fram till 2030! Även lokalt. Persontransporterna med fossildrivna bilar, står för största delen av våra klimatgasutsläpp, även i Värmland.

Hur kan man få oss alla att minska vårt bilåkande? Vi behöver stimulera till mer cykling förstås. Då behövs fortsatt satsning på att förbättra, bygga ut och underhålla cykelbanorna i kommunerna. Vi behöver också stimulera att vi väljer att åka kollektivt i första hand, och låter bilen stå. Avgifterna för att resa med lokala bussar och tåg borde SÄNKAS, inte höjas som man gör nu. Man borde införa ett billigt ”Värmlandskort”, enligt tysk modell. Som kunde kosta runt 500 kronor och gälla i hela Värmland. Turtätheten måste ökas och anpassas till när folk reser mest, och antalet turer ökas, inte minskas (som det talas om nu). Kanske behövs fler hållplatser? Allt för att göra kollektivtrafiken till ett förstahandsval när man åka till jobbet och annars.

Men detta blir väl dyrt för regionen och kommunerna? Jo, förmodligen, men klimatet kommer att vara vinnare! Och, man måste inom regional och kommunal ekonomi göra omprioriteringar. Detta kan säkert ekonomerna på kommunkontoren och regionkansliet räkna ut, om de får uppdraget att lösa det! (Inom Karlstad lär vi ju ha överskott i vissa verksamheter, och både kommunerna och regionen lär sätta av pengar till flygplatsen och Färjestad.) Man kan avgiftsbelägga alla parkeringsplatser. Och använda de intäkterna till kollektivtrafiken. Varför ska det vara gratisparkering vid alla köpcentra? Men kosta att parkera i centrum?

Klimatförändringarna måste åtgärdas nu!

Anders Berner, Karlstad

Artikeltaggar

BilarCyklingKarlstadKollektivtrafikMiljöTrafikUtsläppVärmlands län