"RAF-pensionären" greps efter tv-program

Malin Carlsson/TT

Publicerad 2024-02-28

Daniela Klette (mitten) kunde gripas i Berlin med hjälp av tips från tyska motsvarigheten till Efterlyst. På bilden också Burkhard Garweg och Ernst-Volker Staub. Arkivbild

Den enda ”farliga” kvinnan på Europols lista greps i Berlin efter mer än 30 år på rymmen. Ett tv-program ledde till tips som låg till grund för det uppmärksammade gripandet.

Det var i måndags som tysk polis kunde gripa en av den tyska vänsterradikala Röda arméfraktionens (RAF) medlemmar, Daniela Klette.

Klette, eller ”Claudia”, som hon enligt grannar kallade sig, greps i en lägenhet i stadsdelen Kreuzberg i Berlin, efter mer än tre decennier på flykt.

Den i dag 65-åriga Klette är den enda kvinnan på Europols lista som klassas som ”farlig”, men trots det gick gripandet lugnt till. ”RAF-pensionären” gjorde inget motstånd när hon greps.

Hittelön

Det var efter att den tyska motsvarigheten till tv-programmet ”Efterlyst” i november förra året uppmärksammade Klette och RAF som tipsen började strömma in till polisen. En av orsakerna till att runt 250 tips kom in tros vara hittelönen på motsvarande knappt 1,7 miljoner svenska kronor (150 000 euro).

RAF, även kallad Baader-Meinhof-ligan, satte under 1970- och 1980-talen skräck i Västtyskland med sina dåd. Ett 30-tal mord på bland andra politiker och företagsledare, bombdåd och kidnappningar finns på ligans samvete. Gruppen ligger också bakom sprängningen av den Västtyska ambassaden i Stockholm 1975.

Sökandet fortsätter

Den vänsterradikala terrorgruppen upplöstes 1998, men Daniela Klette gick tillsammans med två andra medlemmar, Ernst-Volker Staub och Burkhard Garweg, under jorden.

Tysk polis uppgav på onsdagen att de släppt en man som gripits timmar efter Klette. Mannen greps misstänkt för att vara en av de försvunna männen, men så var alltså inte fallet.

I mitten av februari fick polisen in ett tips om att Ernst-Volker Staub ska ha synts till på ett tåg i Wuppertal i västra Tyskland, enligt Deutsche Welle.

Insatsstyrkan stormade stadens centralstation i hopp om att gripa 70-åringen. Det visade sig emellertid inte stämma och både Staub och Garweg befinner sig fortfarande på fri fot.