Hoppa till huvudinnehållet
Melodifestivalen 2024

Robin blir dragartisten Elecktra: ”Spelar varken på sex eller bitchighet”

Publicerad:
Skåningen Robin Werner har skapat sin dragartist Elecktra, en primadonna som saknar bitchighet och tävlar i Melodifestivalen.
Skåningen Robin Werner har skapat sin dragartist Elecktra, en primadonna som saknar bitchighet och tävlar i Melodifestivalen. Foto: Privat/Joyce Rodriguez

Med fraserna ”unna daj” och ”synd å slänga ju” har Elecktra blivit en av landets mest folkkära dragqueens.

Med glitter och glamour intar nu Robin Werners skapelse Melodifestivalen i Löfbergs arena med ett statement om att alla ska få vara den man vill.

Dragshowartisten Elecktra spelas av Robin Werner och hon har spridit glitter och glamour i svenskt nöjesliv i snart 20 år. För några år sedan kom hon på fjärde plats i tv-serien ”Drag Race Sverige” och efter att ha släppt en singel döpt efter sitt skånskklingande slagord ”Unna daj” tävlar hon nu i årets melodifestival.

– Det känns stort att få komma tillbaka till Karlstad, säger Robin Werner förväntansfullt.

Robin Werner, 36, är make up-artist och har bland annat skött sminket åt Melodifestivalens programledare Carina Berg. Han har även undervisat i make up för gymnasieelever i Karlstad och showat med After Dark och Christer Lindarw.

– Jag har varit med som sminkör i Melodifestivalen tidigare, men nu blir det något helt annat.

Om dragartisten Elecktra är extrovert och färgsprakande, ger Robin Werner ett betydligt mer blygsamt intryck. Det som skapelsen och skaparen mest påtagligt har gemensamt är den breda skånskan.

– Jag tycker mycket om dialekter, tycker grova dialekter är fint och det är synd att de håller på att försvinna, fortsätter han och börjar berätta om Elecktra.

NU KÖR VI! Följ allt om Melodifestivalen i Karlstad här

– Min dragartist är född ur parodier och imitationer. Elecktra bottnar i skojiga, skånska tanter som sitter i kassan på Ica – alltså vardagspersoner.

Det känns som att tanten i kassan på Ica är fjärran från Elecktra ändå?

– Haha, ja nog är det så. Det är mina intressen som har format min karaktär – jag älskar kontrasten mellan att se ut som en Barbiedocka och låta som en skånsk bonde som har något viktigt att säga.

– Genom mitt intresse för hår, smink och styling var det självklart för mig att syssla med konstformen drag. Det är visuellt roligt. Jag intresserade mig även för teater tidigt, spelade buskis och andra tokerier.

”Man ska se konstnärskapet i make up, inte snöa in på att man gör det för att dölja något eller att man måste. Smink är en accessoar, precis som en handväska”, menar Robin Werner.
”Man ska se konstnärskapet i make up, inte snöa in på att man gör det för att dölja något eller att man måste. Smink är en accessoar, precis som en handväska”, menar Robin Werner. Foto: Janne Danielsson

”Ingen scen för stor för Elecktra”

After Dark och Babsan är några exempel ur den svenska dragkulturen.

– Framgången för drag handlar om att en vacker primadonna säger saker som inte förväntas. Många dragartister kan vara vassa, det hör till konstformen tycker en del. Men Elecktra är ingen bitchig karaktär. Hon är tvärtemot – mer för att ta det lugnt, sitta på kafé och unna saj. Bitchkulturen är inte jag.

Robin skyndar sig att tillägga:

– Men som drag kan jag ta plats. När jag blir Elecktra är det som att jag tar på mig en rustning. Jag blir en riktig queen.

Han förklarar attityden hos sin scenpersona.

– Det finns ingen scen som är för stor för Elecktra – inte ens nu när hon ska medverka på Sveriges största scen som är Melodifestivalen. När hon går ut på scenen i direktsändning tycker hon bara att ”Här hör jag hemma”.

Kontrasten är slående.

– De som känner mig som Robin upplever mig som grundad och lugn, en man som aldrig blir hysterisk utan som känner sig trygg hemma i huset på landet där jag har djur och man. Det är den verkligheten jag flyr när jag blir Elecktra. Kombinationen av båda världarna är det bästa med drag.

Samtidigt är det väl två sidor av samma mynt – av din personlighet?

– Absolut. Så är det.

”Snuskiga fantasier”

Som Elecktra tävlar Robin Werner med låten ”Banne maj” som han även har varit med och skrivit. Men hans medverkan i Melodifestivalen handlar inte bara om att med humor och elegans framföra en låt – den senaste tiden har dragkulturen hamnat i en inskränkt debatt rörande hur passande det är att dragqueens läser sagor för barn.

Elecktra tilldelades priset Årets Drag under QX-galan på Circus i Stockholm tidigare i år.
Elecktra tilldelades priset Årets Drag under QX-galan på Circus i Stockholm tidigare i år. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nu blir Robin och hans skapelse Elecktra något av en fackelbärare.

– Ja, jag hoppas det. Jag hoppas kunna ändra en del människors syn på drag. Hela mitt nummer är en hyllning till den fina dragkultur vi har i Sverige. Vi har haft dragshow i Sveriges television sedan början av 70-talet. Det jag gör idag och After Dark gjorde tidigare är samma sak – vi gör våra roller med en egen, personlig konstnärlig touch. Det är ingen skillnad på mig jämfört med någon annan artist – alla har sin scenpersona.

– Till dem som upplever drag som stötande brukar jag säga ”Blanda inte in mig i era snuskiga fantasier, jag vill inte ha något med dem att göra”. Elecktra spelar varken på sex eller bitchighet.

Robin Werner ankom till Karlstad under onsdagen och påbörjar nu de sista förberedelserna.

– Mitt nummer i Mello blir ett statement – oavsett vem, vad eller hur du vill vara så har vi alla rätten att finnas på den här jorden. Precis som vi är.

Läs också

Artikeltaggar

After DarkArtisterCarina BergDrag Race SverigeIcaKarlstadKändisarLöfbergsMelodifestivalenMelodifestivalen 2024MänskligtNöje/KulturQXShowerSkådespelareSminkStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.