Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Patrik Sjöberg

Patrik Sjöbergs nya jobb – i Qatar

Mutaz Essa Barshim arrangerar i samarbete med Qatars friidrottsförbund en höjdhoppsgala i Doha senare i vår. 

En av ambassadörerna för tävlingen är Patrik Sjöberg. 

– I friidrottsvärlden är jag inte bara en rökande och jobbig människa som jag stämplats som i Sverige, säger han. 

Patrik Sjöberg på presskonferensen för att marknadsföra en höjdhoppsgala i Doha, Qatar. Han sitter till höger om Javier Sotomayor.
Foto: Qatars friidrottsförbund
Patrik Sjöberg på presskonferensen för att marknadsföra en höjdhoppsgala i Doha, Qatar.
Foto: Qatars friidrottsförbund
Patrik Sjöberg (fjärde från höger).
Foto: Qatars friidrottsförbund

Inte lite tack vare Armand Duplantis har den svenska friidrottspubliken följt ett antal stavhoppsgalor under årets inomhussäsong. Dels Duplantis egna gala, dels Renaud Lavillenies i Frankrike där den svenske superstjärnan var snuddande nära att sätta nytt världsrekord. 

De här två galorna lockade näst intill alla av världens främsta stavhoppare – och nu vill den qatariska superstjärnan Mutaz Essa Barshim göra samma sak. På tisdagen presenterade Barshim – i samarbete med Qatars friidrottsförbund – sin egen höjdhoppsgala som ska hållas dagen innan Diamond Leaguetävlingarna i landets huvudstad Doha den 10 maj. 

På en presskonferens i Doha berättade Barshim om sin förhoppning att kunna locka världseliten till Doha i maj, men han gjorde det inte ensam. Han var flankerad av världsrekordsinnehavaren Javier Sotomayor – och Patrik Sjöberg. 

– För mig var det här en självklar grej att göra, säger han. 

Patrik Sjöbergs nya ambassadörsjobb i Qatar

Expressen når Sjöberg nån timme efter presskonferensen där höjdhoppsgalan offentliggjorts. Förutom den har han hunnit med att umgås med Sotomayor och Barshim samt varit och tittat på Katara Amphitheatre, en Colosseumflörtande byggnad utmed vattnet i Doha. 

– Såna här tävlingar gjorde vi massor under min tid som aktiv, så för mig var det givet att vara med här. Att kunna visa upp höjdhoppet närmare publiken, jag hoppas att det här ska bli ett återkommande evenemang. 

Patrik Sjöberg var under många år världens bästa höjdhoppare. Hans personbästa på 2.42 är tidernas tredje bästa notering (bakom just Barshim, 2.43 och Sotomayor, 2.45). Under sin karriär tog han ett VM-guld utomhus och tre OS-medaljer (två silver och ett brons). 

– Jag säger inte ja till allt jag blir tillfrågad om, men jag åker runt på såna här saker titt som tätt. I friidrottsvärlden är jag fortfarande en respekterad profil och jag är större utomlands än i Sverige, säger Sjöberg. 

– Jag gav allt när jag tävlade och det kommer friidrottsfolket ihåg. I friidrottsvärlden är jag inte bara en rökande och jobbig människa som jag stämplats som i Sverige. 

I samband med tävlingen i maj kommer Sjöberg och Sotomayor vara på plats för att marknadsföra galan och ”ställa upp för medierna”, som Sjöberg uttrycker det. 

– Det kommer säkert bli frågor om hur det är att tävla på en sån plats i stället för på en vanlig arena och det kan både Sotomayor och jag svara på. 

Mutaz Essa Barshim är den som haft idén till galan, men den arrangeras tillsammans med Qatars friidrottsförbund och Qatars olympiska kommitté. Presidenten för landets olympiska kommitté är Sheikh Joan bin Hamad Al Thani, som till landets förra emir Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani. 

Qatars regim har återkommande fått kritik för brott mot mänskliga rättigheter, inte minst i samband med fotbolls-VM i landet 2022. 

DEMOKRATI OCH MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

Qatar är en monarki där landets emir är den person som i praktiken bestämmer allt. I landet finns inget demokratiskt system, det råder inte yttrandefrihet samtidigt som kvinnor och hbtq-personer diskrimineras i landet.

Bara veckor innan fotbolls-VM publicerade människorättsorganisationen Human Rights Watch en rapport där hbtq-personer vittnar om hur de låsts in och misshandlats i underjordiska celler på grund av sin sexuella läggning.

Det är dock inget Sjöberg tänker på. 

– Att kritisera mig för det här får väl ni journalister sköta. Har man synpunkter på ett land kan man höra av sig till ambassaden. För mig som idrottsman kände jag att det var trevligt att få träffa Barshim och Sotomayor och att fortsatt ha kontakt med friidrottsvärlden. Höjdhoppet är mitt gebit och jag är tacksam att jag fortsatt får marknadsföra sporten. Det är det som ligger mig varmt om hjärtat, så låter jag andra sköta den politiska biten, säger han och fyller snabbt i. 

– De som klagar kan själva sätta i gång och göra saker. 

TV: Expressen testar höjdhopp: ”Där sätter jag skamgränsen”

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.