Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leksands IF

Mantas Armalis första ord efter avstängningen

Mantas Armalis har inte uttalat sig efter att han knockade Olli Palola i den senaste SHL-omgången. 

Ett dygn efter mötet med Oskarshamn når Expressen honom. 

Han berättar då om sms:et till Palola, vad han sa ute på isen redan i går kväll och om mordhoten som strömmat in under det senaste dygnet.

– I de här tiderna hade det varit konstigt att inte få mordhot, då hade något varit fel. Det är fruktansvärt egentligen men sociala medier har dragit bort den gränsen fullständigt. 

Mantis Armalis efter matchen i Oskarshamn.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Mantis Armalis.
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Olli Palola hjälps av isen efter Armalis slag i tisdagens match.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Ett av SHL:s mest uppmärksammade matchstraff den här säsongen skedde under tisdagskvällen när Oskarshamn tog emot Leksand på hemmaplan. 

Dalalagets målvakt Mantas Armalis valde då att sänka Olli Palola efter att denne tryck in klubbspetsen i magtrakterna på honom. Oskarshamns forward tvingades lämna matchen och fördes omedelbart till sjukhus där det efter en röntgen konstaterades att han ådragit sig en hjärnskakning.

Det kommunicerade IK Oskarshamn under onsdagsförmiddagen och några timmar senare fick Mantas Armalis sin dom för slaget: han stängs av i fyra matcher och ska böta 26 875 kronor.

– Som utfallet blir är det inte speciellt konstigt. Ser man på situationen ser det jävligt fegt ut. Det är ett överfall på en person som är vänd ifrån mig. Sett till det är domen inte konstig alls. Sedan kan man säga vad som helst om disciplinnämnden men de är konsekventa i vad de dömer på och det är utfallet, inget annat. Jag får en spearing i revbenen, blir ilsken och svingar mot en motståndare. Jag träffar väldigt olyckligt och det viktigaste i det hela är att han under omständigheterna mår rätt bra, säger Armalis när han för första gången kommenterar händelsen och domen.

Bad om ursäkt efter matchen

31-åringen har under dagen rest med övriga laget tillbaka till Leksand. Han tog efter matchen mot Oskarshamn kontakt med Palola.

– Jag fick tag på honom redan i går kväll, vi sms:ade, jag vill inte ringa och störa nu. Det kändes mer lägligt att ta det över sms.

Vad skrev du till honom?

– Som det var. Jag bad om ursäkt, jag känner en skam, jag hoppades att det var bra med honom och att det inte var min mening att skada honom. Jag ville markera, jag tyckte inte det var okej det han gjorde, men samtidigt gjorde inte det min akt befogat på något sätt.

Vad tänker du om att han redan under förmiddagen kommunicerade via media att saken är utagerad?

– Jättefint, verkligen. Starkt av honom efter att ha åkt på en sådan smäll. Jag har bara respekt för honom. 

Enligt Armalis ska han redan ute på isen ha insett sitt misstag vilket han gjorde andra Oskarshamnsspelare uppmärksam på. 

– Jag sa till allihopa ”jag gick över gränsen, det blev fel”. Jag är väldigt tacksam till honom att han valde att svara när jag kontaktade honom. Jag kan försöka hälsa via lagkamrater ute på isen eller på sociala medier, men gör jag det inte personligt – då är det unfinished business.

Mottagit flera mordhot senaste dygnet

Mantas Armalis aktion och den efterföljande avstängningen har skapat två läger i hockey-Sverige där det ena hävdar att även Olli Palolas spearing borde ha renderat i ett större straff och en anmälan till disciplinnämnden medan andra tycker att finländarens tilltag inte var tillräckligt grovt för att leda till ett matchstraff.

Armalis har själv fått känna på hur debatten gått varm under det senaste dygnet. Hans sociala medier har överösts med kommentarer.

– Alla har rätt till sina åsikter, det är free speach. Jag kan inte stoppa det och till viss del förtjänar jag det eftersom jag gick för långt. Samtidigt agerade jag på en provokation och det blev väldigt olyckligt för det var aldrig min mening att sänka honom, att göra honom illa, att han skulle ligga på isen blodig med hjärnskakning. Hade jag fått göra om det hade jag aldrig gjort det. Hade det inte stått en back emellan hade jag nog tryckt två händer i ryggen på honom och han hade fallit till isen. 

Armalis hotad: ”Ser jävligt illa ut”

Flera meddelanden har sedan matchen varit både grova och gått över gränsen, berättar Armalis. Han säger att han fått utstå flera mordhot.

– Ja, det har varit ett och annat sånt meddelande. Det finns väldigt många som är modiga bakom en anonym profil när man skriver till folk som agerar i ett publikt område, då kan man vara väldigt häftig. Men jag förstår att folk agerar känslomässigt och att de vill visa stöd för honom eller deras lag, det är inte konstigt – för det ser jävligt illa ut. 

Hur mår du i dag efter att ha fått såna meddelanden skickade till dig?

– Det kanske låter konstigt, men det är lugnt. I de här tiderna hade det varit konstigt att inte få mordhot, då hade något varit fel. Det är fruktansvärt egentligen men sociala medier har dragit bort den gränsen fullständigt. Folk vet inte längre vad som är passande. 

Kommer du eller ni ta det här vidare på något sätt?

– Jag vet inte. Det är folk som gömmer sig bakom anonyma profiler och jag tvekar på att det är en prioritering för polisen om det är dit vi tar det här. Jag har inte tänkt lägga någon mer energi på det.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.