En Ica-butik har börjat med drönar leveranser. Genrebild.
En Ica-butik har börjat med drönar leveranser. Genrebild. - Foto: Pontus Lundahl/TT/Fredrik Sandberg/TT

Här är Ica-butiken som levererar mat med drönare: "Oväntat smidigt"

En Ica-butik har i veckan påbörjat ett pilotprojekt där man testar att köra hemleverans med drönare till kunderna. Något som enligt en enkätundersökning ska vara efterfrågat.


I dag har många lyxen att kunna storhandla på nätet och sedan få det man klickat hem färdig packat i påsar till dörren. Hemkörning är för många både smidigt och ett sätt att få ihop livspusslet.

Nu har en Ica Nära-butik tagit konceptet hemkörning till nästa nivå.

De har nämligen, tillsammans med det norska drönarföretaget Aviant, startat upp ett pilotprojekt där människor har möjlighet att handla och sedan få varorna levererade hem till dörren. 

Ica-butikens smarta drag får kunderna att jubla: "Strålande idé"

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Få mat hem med drönarleverans

Projektet kommer att pågå under vecka nio och 22, för att se om det fungerar lika bra i vinterförhållanden som under sommaren. Slutrapporten för projektet är i dag beräknat att komma i början av hösten 2024.

Projektet finansieras i dag av Europeiska Jordbruksfonden, Region Värmland och Torsby kommun.

Så får du gratis tårta från Ica när du fyller år – knepet många missar

Kund: "Fungerade oväntat smidigt"

En som redan hunnit prova den nya tjänsten med drönarleverans av matfrån Ica Nära i Östmark är Carolin Maule. Hon beställde bröd, leverpastej och kaffebönor och bara efter en stund kom drönaren och levererade varorna, skriver Torsby kommun i ett pressmeddelande.

– Det fungerade oväntat smidigt! Jag sms:ade in min beställning, betalade med Swish och en stund senare hade jag varorna hemma. Jag ser stor nytta med leveransmetoden för oss som bor avlägset.”, säger Carolin.

Ica-personalen: Gör ALDRIG det här i kassan

Efterfrågan av drönarleveranser var stor

Kommunen ser hemleveranser med drönare som en möjlighet att kunna öka servicenivån och stärka butikerna på landsbygden.

Innan man startade pilotprojektet gjorde man en studie och kunde konstatera att det fanns en efterfrågan på tjänsten. 

I enkäten uttryckte många att drönare hade varit väldigt smidigt och extra bra om man var hemma med sjuka barn och inte kunde ta sig långt till en affär.

Ica-chefens ilska mot kunderna: "Smutsiga underkläder"

Regleringen av luftrummet är en utmaning

En utmaning som man redan nu har stött på är regleringen av luftrummet där drönaren är.

– Med dagens regelverk är det mycket omständligt att få tillstånd att genomföra leveranser med drönare, och när man väl får tillstånd så är kraven på operatören hårdare än i vårt grannland Norge, säger projektledare Johan Erlandsson i kommunens pressmeddelande och fortsätter:

– Även kring det nya regelverk som utarbetas just nu av Transportstyrelsen och Luftfartsverket finns det frågetecken, framförallt om det kommer att bli kostnadsmässigt försvarbart för användning i glesbygd”.

Hoppas kunna leverera under 90 kronor

Drönarföretagets förhoppning är att leveranserna hem till personer ska kosta under 90 kronor, även på glesbyggden med drönare.

– Under den här veckan är vi igång på tre ställen i Norge och Sverige och genomför hemleveranser. Vi är övertygade om att vi kommer att kunna erbjuda en hemleveranslösning med drönare under 90 kr, även i glesbygd, vid fullt utbyggd verksamhet”, säger Lars Erik Fagernæs, VD på Aviant.

Leveranserna kommer att gå att göra till alla boende i Torsbys omnejd.

Läs fler nyheter om Ica här.

Ica
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

1 timme sedan
Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.