Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

DN Direkt

Senaste nyheterna i korthet

USA-börsen dalade inför viktiga siffran

De ledande amerikanska aktieindexen backade under onsdagen. Breda S&P 500 tappade 0,2 procent, Dow Jones industriindex sjönk 0,1 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex backade 0,6 procent.

Teknikjättarna Apple och Alphabet agerade sänken, med nedgångar på 0,7 respektive 1,9 procent. Bolagen tillhör en liten grupp företag som på ett oproportionerligt sätt har drivit på den senaste tidens kursrekord för S&P 500, något som har väckt oro bland investerare för att indexets uppgång inte är hållbar i längden.

Under onsdagen kom statistik från USA:s handelsdepartement som visade att landets ekonomi växte med 3,2 procent i fjärde kvartalet 2023 – en något lägre tillväxt än vad analytikerna hade räknat med.

Investerarna blickar nu framåt mot torsdagens viktiga inflationssiffra, en av de faktorer som amerikanska centralbanken Federal Reserve stödjer sig mot inför framtida beslut om förändringar av styrräntan.

TT

Senaste nyheterna

Vänsterevenemang attackerades i Gubbängen

Stiftelsen Expo skriver på sin hemsida att en antifascistisk föreläsning i Gubbängen som organisationen deltagit i på onsdagskvällen ”attackerats av nazister”. Flera uppges ha förts till sjukhus.  En av talarna var aktivisten och skribenten Mathias Wåg:

– De var målmedvetna och gick efter mig. Jag fick några slag men inget som kommer ge några men. Jag hoppas att vi fullföljer mötet, säger Mathias Wåg till Expo.

Polisen är på plats med flera resurser. Även ambulans och räddningstjänst har kallats.

– Just nu är rättsläget misshandel, säger polisens presstalesperson Nadya Norton.

Enligt Expo ska maskerade angripare ha gått till fysiskt våld mot besökare. Det ska bland annat ha använts försvarsspray.

Stor polisinsats i Gubbängen

Polisen är på plats med flera patruller i Gubbängen söder om Stockholm, enligt polisen.

– Just nu är rättsläget misshandel, säger polisens presstalesperson Nadya Norton.

Hon vill inte gå in på några detaljer kring skador eller vad som hänt. Sex enheter från räddningstjänsten och sex ambulanser har kallats till platsen, enligt Sos Alarm.

Ingen är gripen.

Biden har signerat stödpaketet till Ukraina och Israel

USA:s president Joe Biden har signerat det stödpaket som garanterar miljarder i bidrag till Ukraina, Israel, Gaza och Taiwan, rapporterar Reuters. Paketet röstades igenom i den amerikanska kongressen respektive senaten för några dagar sedan och Bidens signering var det sista steget innan förslaget träder i kraft.

– Det här kommer att göra världen säkrare, sade Biden.

Han tillade att stöden kommer att börja skickas inom några timmar.

Presidenten skrev också under ett annat förslag som tvingar kinesiska Bytedance att sälja Tiktok, annars kan appen förbjudas helt i USA.

Plast kring frukt och grönt förbjuds 2030

STRASBOURG. Europaparlamentet har klubbat lagstiftning som ska göra att soptunnorna inte fylls av förpackningar. Varje europé lämnade 2021 efter sig 189 kilo förpackningsavfall.

Lagpaketet innehåller mål om hur mycket förpackningsavfallet ska minska, och regler om att alla förpackningar (förutom vissa material, som till exempel keramik, kork och textil) måste kunna återvinnas.

Från den 1 januari 2030 förbjuds vissa förpackningar av engångsplast, till exempel runt obearbetade färska frukter och grönsaker, för mat och dryck som fylls i förpackningar på kaféer och restauranger samt små förpackningar för såser och smaksättare. Även mycket tunna plastpåsar förbjuds.

Bland de svenska parlamentarikerna röstade S, V, MP och L för medan SD och C röstade nej. C motiverar sitt nej med att reglerna är alltför detaljerade, och de blir svåra att införa och följa. M och KD lade ner sina röster. Reglerna ska även formellt godkännas av ministerrådet, som preliminärt har gett grönt ljus.

L: ”Prat om Swexit är rent skadligt”

Liberalerna går till val med ett budskap om ökat EU-samarbete och att Sverige ska gå med i euron. Partiledaren Johan Pehrson varnar samtidigt för dem som vill att Sverige ska begränsa samarbetet med EU eller till och med propagera för en Swexit.

– Liberalernas roll blir att ta strid mot den här typen av tankar. Experimentsnacket om Swexit är rent skadligt, säger Pehrson och pekar särskilt ut V och SD som bärare av EU-skeptiska budskap.

Högg polis med svärd – hade psykisk störning

Foto: Anna Hållams/TT

Den man i 35-årsåldern som stått åtalad för att ha attackerat två poliser med ett svärd led av en allvarlig psykisk störning vid gärningen, rapporterar P4 Jönköping. Det visar den rättspsykiatriska undersökning som mannen fick genomgå efter att rättegången avslutades.

Det var i januari som mannen gick till attack mot poliserna, som larmats efter att han varit utåtagerande, i Huskvarna. En av dem blev huggen i bålen och fick livshotande skador, den andra skadades i en hand. Mannen i 35-årsåldern kunde gripas efter att en av poliserna skjutit honom i benet.

Mannen åtalades för försök till mord, grovt våld mot tjänsteman samt grovt brott mot knivlagen. Rättsmedicinalverkets bedömning är att han bör dömas till vård i stället för fängelse om rätten anser att han är skyldig till brott. Mannen själv nekar.

Två greps med vapenliknande föremål utanför tingsrätt

Två män har gripits misstänkta för grovt vapenbrott i anslutning till Attunda tingsrätt i Sollentuna, bekräftar polisen. När polisen kontrollerade männen påträffades ett vapenliknande föremål, som nu har tagits i beslag och kommer att undersökas av kriminaltekniker.

Polisens presstalesperson Per Fahlström vill inte kommentera vad som föranledde kontrollen.

– Det pågår utredningsåtgärder i ärendet och därför kan jag inte gå in på detaljer, säger han.

Myndigheten undersöker eventuella kopplingar till pågående rättegångar, men det är för tidigt att uttala sig om något samband, enligt Fahlström.

Tingsrättens säkerhetsansvarig Lars-Gunnar Gustafsson bekräftar insatsen, men hänvisar alla frågor till polisen.

Senare på onsdagen anhölls männen.

EU-parlamentet säger ja till lagpaket om kvinnovåld

STRASBOURG. Europaparlamentet har röstat genom lagstiftning om att bekämpa våld mot kvinnor, ett av 89 förslag som det röstas om denna sista session före valet i juni.

Det handlar bland annat om att könsstympning ska kriminaliseras, nätstalking och förebyggande åtgärder.

Svenska Socialdemokraternas parlamentariker Evin Incir har varit huvudförhandlare.

– Jag är enormt glad. Det här är historiskt och ett enormt viktigt kliv framåt, säger hon till DN.

Europaparlamentet ville även ha med en samtyckeslag, i likhet med den som gäller i Sverige, men där har ministerrådet tidigare satt stopp.

Läs mer här.

Polis väste och sa ”Foxtrot” – blir av med jobbet

En polis i 45-årsåldern åtalades i slutet av förra året för att ha ringt över 200 samtal till närstående personer och bland annat väst och morrat i luren på ett hotfullt sätt, enligt åklagaren. Polisen ska bland annat ha sagt ”Foxtrot”, med hänvisning till det kriminella nätverket. Händelserna utspelade sig i september 2023.

Nu dömer Södertörns tingsrätt mannen för ofredande i fem fall och olaga hot i två fall. Påföljden stannar vid dagsböter på totalt 9 000 kronor – men det står samtidigt klart att mannen blir av med sin anställning på Polismyndigheten: I ett tidigare yttrande från Personalansvarsnämnden framgår att mannen skulle ”skiljas från sin anställning om han döms för ”något av de åtalade brotten”.

Mannen dömdes också tidigare under förra året för olaga hot och ringa misshandel. Då blev påföljden villkorlig dom och dagsböter på totalt 24 000 kronor.

Musk i ordkrig med Australien efter förbud mot video på knivattack

En video med knivhuggningen av en biskop i Sydney i Australien går att se på X, trots att en australisk domstol begärt av Elon Musk att den ska tas bort. Enligt polisen betraktas attacken som ett religiöst motiverat terrordåd, och man anser att videon kan göra att andra tar efter.

Den australiske senatorn Jacqui Lambie gick i polemik med Musk, som på onsdagen skruvade upp tonläget och  kallade senatorn för ”en fiende till folket”, och den australiska regeringen för ”fascistisk”.  Enligt Musk kommer X fortsätta att bestrida domstolsordern i rätten.

Sjöstedt blir V:s affischnamn

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jonas Sjöstedt blir inte bara Vänsterpartiets toppkandidat i EU-valet. Hans person blir också ett centralt budskap i partiets kampanj.

– Han är den mest kända kandidaten. Han har störst förtroende. Han är den ende från Norrland. Jonas Sjöstedt blir en stor del Vänsterpartiets budskap, säger partisekreterare Aron Etzler som presenterade kampanjen på onsdagen.

Kampanjen kommer också att bygga på tre slagord: klimat, välfärd, framtidstro. Aron Etzler varnar för ett bakslag i klimatpolitiken efter valet.

– De ansträngningar som har påbörjats hotas. Det finns partier som inte vill ha klimatpolitik, Eller tycker att vi kan skjuta upp det några år.

V är i grunden ett EU-kritiskt parti men ett svenskt utträde är inget som kommer att drivas i valkampanjen.

– Det här valet handlar inte om det, säger Aron Etzler.

Hästar sprang lösa i London – fem skadade

Hästarna som galopperade i centrala London är fångade och har förts till en veterinär, rapporterar flera engelska medier.

Enligt The Telegraph uppges hästarna ha kastat av sina ryttare under en militärövning. Fem personer skadades varav en soldat.

Djuren, som ska tillhöra arméenheten Household Cavalry, ska i panik ha sprungit in i båda bilar och bussar och en av hästarna verkar vara täckt i blod, skriver The Guardian.

Bolagsförmedlare åtalas för grova ekobrott

Vd:n och två anställda vid ett företag som köpte och sålde bolag åtalas för bland annat grova näringspenningtvättsbrott och grova bokföringsbrott.

Ytterligare två personer med kopplingar till företaget åtalas också. Samtliga fem åtalade nekar till brott.

Totalt rör det sig om 1 100 bolag som ska ha sålts för sammanlagt 50 miljoner kronor under perioden 2018–2023, enligt åtalet. Majoriteten av dessa bolag har försatts i konkurs. De förmedlade företagen har sammanlagda skulder på omkring sex miljarder kronor, enligt Ekobrottsmyndigheten.

– Bolagen har bland annat använts för att begå olika momsbedrägerier, kreditbedrägerier, penningtvättsupplägg där pengar slussas mellan olika bolag, väldigt många grova bokföringsbrott och i något fall även människohandel, säger Nathalie Müntzing, förundersökningsledare och kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Frikänd för skott mot bostad får 370 000

Den 19 januari 2023 besköts en bostad i bostadsområdet Fullerö i Uppsala med kpist och minst 15 skott gick igenom fasaden. Måltavlan var en man i 20-årsåldern med koppling till Rawa Majid, ledare för det kriminella nätverket Foxtrot, enligt polisutredningen.

En av personerna som senare åtalades för skjutningen var en man i 25-årsåldern, som tv-programmet ”Efterlyst” gick ut med namn och bild på – och kort därefter blev den efterlyste mannens 47-årige pappa ihjälskjuten i sin bostad i Tullinge söder om Stockholm.

En annan nu 20-årig man åtalades tillsammans med mannen i 25-årsåldern för skjutningen i Fullerö och de båda dömdes i november förra året till 14 års fängelse för mordförsök och grovt vapenbrott. I hovrätten friades dock de båda männen – och nu får 20-åringen 370 000 kronor i ersättning för att han satt frihetsberövad i drygt 10 månader.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd i Australien

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

Polisen beskriver det som att de sju gripna utgör ”en risk och ett hot” av oacceptabelt slag.

Tidigare har tonåringen som är gripen för knivhuggningen sagts vara anhängare av en ”religiöst motiverad extremistideologi”. Pojken uppges ha ropat muslimska slagord under dådet, och väntas ställas inför rätta för terrorbrott.

Biskopen har vädjat om lugn efter händelsen. Den har skakat om Australiens största stad Sydney, särskilt som den kom bara några dagar efter det att en man huggit ihjäl sex personer i en galleria. Det fallet klassas inte som terrorism, utan ett rent vansinnesdåd.

Nytt bakslag för Eurovisionveckan i Malmö

Foto: Anna Karolina Eriksson/TT

I går kom beskedet att Malmö skippar en scen under Eurovisionfesten i staden, efter att fler artister hoppat av. Och nu står det klart att Moriska paviljongen, som skulle hysa Euro Fan Café för tillresta Eurovision-fans, också drar sig ur.

– Vår bedömning är att vi kan riskera vår framtid om vi genomför arrangemanget, säger Moriskans vd Ozan Sunar till Sydsvenskan.

Beslutet fattades på grund av risken för att hela Folkets park, där Moriskan ligger, kan stängas om säkerhetsläget kräver det. Alla de pengar som Moriskan investerar i personal, vakter och artister för Euro Fan Café skulle då gå förlorade, resonerar Ozan Sunar.

Nu kommer fansens eget hus i stället att bli Amiralen, som ligger alldeles i närheten. Moriskan kommer att hålla helt stängt.

SBAB sänker och höjer boräntor

Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Samtidigt höjs räntorna för lån med längre bindningstider.

”Räntejusteringarna är framför allt en anpassning till marknadsräntornas rörelser, vilka påverkar bankens upplåningskostnader”, skriver banken i ett pressmeddelande.

Läs mer här

Många trafikolyckor under morgonen: ”Ishalka”

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken. Jordfallsbron över Göta älv har delvis varit avstängd under morgonen efter att en bilist fått sladd på sin bil och kört in i mitträcket, skriver polisen på sin hemsida. En kort stund senare inträffade ytterligare en olycka på samma bro, där två personbilar och en lastbil var inblandade.

Strax innan klockan åtta var bron återigen öppen för trafik. Även på E6 mellan Stenungsund och Kungälv har körfält varit delvis blockerade efter att bilar kört av vägen – och på länsväg 160 mellan Orust och Tjörn har en personbil vält, rapporterar P4 Göteborg.

Två barn misstänks mördade i Södertälje

Foto: Magnus Leyhall/DN

Två barn hittades livlösa i en bostad i Södertälje på tisdagskvällen, uppger polisen.

Två vuxna familjemedlemmar, en man och en kvinna, har gripits och anhållits misstänkta för mord.

Läs mer här

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars redovisar en ökad rörelsevinst. För första kvartalet landade vinsten på 6,8 miljarder kronor jämfört med 6,3 miljarder kronor samma period föregående år.

Omsättningen uppgick samtidigt till 93,9 miljarder kronor, en nedgång jämfört med förra årets kvartal (95,7 miljarder kronor).

Försäljningsandelen av helt elektriska bilar var 21 procent, även det en ökning (18 procent).

Industribrand i Södertälje – boende varnades

Foto: Magnus Lejhall.

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, utfärdades under morgonen på grund av en brand i en industribyggnad på Oxelgrensvägen i Södertälje.

– Det är en kraftig brand i en industrifastighet med stor rökutveckling och det finns viss spridningsrisk till intilliggande fastigheter och fordon, sade Micael Jansson, vakthavande befäl vid Södertörns brandförsvar till DN vid 06.30-tiden.

08.35 bedömde räddningstjänsten att faran för allmänheten var över. Branden uppstod runt klockan fyra på onsdagsmorgonen. Det ska inte ha funnits några personer i lokalen vid tillfället och det fanns ingen risk för spridning till några bostadshus.

En mindre brand ägde rum på samma adress för en och en halv vecka sedan. De två bränderna tros dock inte ha med varandra att göra, enligt räddningstjänsten.

Polisen har inlett en förundersökning gällande mordbrand. Ingen person är gripen.

Låga gatupriser på narkotika

Pandemi, inflation eller gängkrig – inget verkar bita på de historiskt låga gatupriserna på narkotika, enligt en ny rapport av organisationen CAN.

Varför priserna håller i sig kan man bara spekulera om, konstaterar rapportförfattaren. Det finns till exempel inget som tyder på att tillgången på knark skulle ha ökat eller att efterfrågan skulle ha minskat. En tänkbar förklaring är att de som hanterar narkotika tillfälligtvis är beredda att ha lägre vinstmarginaler. Med förhoppning om att göra bättre vinst i framtiden.

De svenska drogpriserna följer priserna i resten Västeuropa.

I ett historiskt perspektiv är de svenska priserna på narkotika väldigt låga. Justerat för inflation kostar amfetamin och heroin i dag en fjärdedel av vad det kostade 1988 då CAN började mäta. Priset på kokain har ungefär halverats.

USA närmare Tiktok-förbud

USA:s senat har röstat ja till ett förslag som kan komma att förbjuda Tiktok i landet. Techjätten måste kapa banden till Kina, eller slängas ut från den amerikanska marknaden.

Representanthuset har redan gjort sitt. Nu återstår bara för president Joe Biden att skriva under Tiktoks amerikanska dom, något han tidigare signalerat kommer ske skyndsamt.

Förbudet är i praktiken en order: Sälj eller försvinn. Tiktok får, något förenklat, ett år på sig att bryta banden helt med kinesiska moderbolaget Bytedance. Annars portas de permanent från amerikanska marknaden. En eventuell avknoppning eller försäljning av bolaget skulle även behöva lösa frågan kring ägandet av appens algoritmer, något som Tiktok, Bytedance – och kinesiska staten – alla sagt inte kommer hända.

Rysslands vice försvarsminister gripen för mutbrott

Timur Ivanov, vice försvarsminister i Ryssland har gripits misstänkt för mutbrott, rapporterar flera ryska medier. han har haft rollen sedan 2016 och arbetat under landets försvarsminister Sergej Sjojgu i olika befattningar sedan 2012. Enligt den statliga nyhetsbyrån Ria Novosti misstänks Ivanov ha tagit emot en ”större muta”, vilket innebär minst en miljon rubel, motsvarande drygt 115 000 kronor. han riskerar upp till 15 års fängelse om han döms för brottet. President Vladimir Putin ska ha informerats om misstankarna innan gripandet.

Misstänkt grovt brott i Södertälje – en allvarligt skadad

Polisen är på plats i ett bostadsområde i Södertälje och utreder ett misstänkt grovt brott. De har spärrat av platsen och har kallat in tekniker, men vill inte gå in på vare sig brottsrubricering eller om någon är skadad.

– Jag kan inte svara på det för då börjar jag närma mig vilken rubricering vi arbetar utifrån, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

Erik Berglund, presstalesperson vid Region Stockholm, säger till DN att en person är allvarligt skadad och har förts till sjukhus efter händelsen.

Två personer har gripits och i nuläget letar inte polisen efter några flera misstänkta.

Det råder ingen fara för allmänheten.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Strejkvarslet kommer efter att fackliga förhandlingar om löner och en översyn av landets flygledningssystem brakat samman.

Omkring 75 procent av flygtrafiken på Orly och Charles de Gaulle kan påverkas, enligt flygledarnas fackliga centralorganisation. Även regionala flygplatser väntas drabbas.

Facket flaggar också för en flera dagar lång strejk i maj vilket väcker farhågor om risken för fler strejker under OS i Paris i sommar.

Risk för varubrist på Systemet till helgen

Flera av Systembolagets varor riskerar att sälja slut inför helgen till följd av distributionsproblem, rapporterar Aftonbladet.

– Ungefär en fjärdedel av vår försäljningsvolym kan påverkas, vilket innebär att det kan påverka tillgängligheten för vissa ölsorter, vissa vinsorter, vissa spritsorter, och så vidare, säger Teodor Almqvist, pressansvarig på Systembolaget, till tidningen.

Samtliga dryckeskategorier – vid samtliga landets butiker – riskerar att påverkas av problemen. Däremot finns ingen risk för att alla varor kommer att ta slut, enligt Teodor Almqvist.

Läs mer här

Åklagaren vill bötfälla Trump för uttalanden om vittnen

Den sjätte rättegångsdagen om Donald Trumps så kallade ”hyschpengar”, där han bland annat står åtalad för bedrägeri inleds på tisdagen med förhandlingar om huruvida han har trotsat munkavlen han belagts med i fallet eller inte.

Domaren i fallet, Juan Merchan, har beslutat att Trump inte får uttala sig offentligt om flera vittnen och andra personer inblandade i målet.

Enligt åklagarsidan har expresidenten brutit mot dessa bestämmelser vid åtminstone tio tillfällen, de flesta gånger på hans plattform Truth Social. För detta yrkar man på att Trump ska betala den för honom symboliska summan på 1 000 dollar per överträdelse och att domaren ska ge honom en varning om att ytterligare överträdelser kan leda till att han häktas. Åklagarsidan yrkar också på att Trump ska tvingas ta bort inläggen.

Domaren Juan Merchan meddelade efter några timmars förhandlingar att han ska överväga beslutet.

Barn dog – blev påkört av traktor i Finland

Ett tioårigt barn omkom på tisdag eftermiddag i Grankulla väster om Helsingfors efter att ha blivit påkört av en traktor i närheten av en skola. Det uppger polisen i västra Nyland i ett pressmeddelande.

Ett annat barn blev vittne till olyckan som inträffade klockan 14 lokal tid.

Traktorföraren ringde nödcentralen. Polis, räddningspersonal och krisstöd kallades till platsen.

Polisen utreder olyckan som dödsvållande och äventyrande av trafiksäkerheten, men uppger att brottsrubriceringen kan ändras.

Enligt Hufvudstadsbladet, som talat med polisen, röjde olyckstraktorn snö. Södra Finland drabbades på tisdagen av kraftigt snöfall som bland annat ställde till det i trafiken.

Överförde kryptovaluta – åtalas för terrorfinansiering

En svensk man i 30-årsåldern misstänks ha samlat in och skickat kryptovaluta till ett värde av tiotusentals kronor till terrorkopplade personer och organisationer i Syrien. Nu har åtal väckts mot honom i Södertörns tingsrätt.

Kristersson: Sverige och Finland delar gemensam framtid

Statsminister Ulf Kristersson och Finlands president Alexander Stubb håller pressträff i Rosenbad.

Relationen mellan Sverige och Finland har förbättrats under de senaste åren, inte minst med tanke på ländernas Natomedlemskap, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff.

– Sverige och Finland delar inte bara gemensam historia, vi delar också en gemensam framtid.

Vid sin sida har Kristersson Finlands president Alexander Stubb som är på plats i Sverige för ett två dagar långt besök.

– Har vi kommit hit bara för att diskutera trevliga saker och hylla vår oändliga vänskap? Nej. Vi är också här för att planera för att jobba tillsammans, säger Alexander Stubb.

EU-parlamentet röstade för enklare reparationer

Europaparlamentet har röstat igenom regler som ska göra det lättare att få produkter reparerade, för att minska avfallet.

Direktivet som antagits innebär bland annat att till exempel en diskmaskin som repareras får garantin förlängd med ett år.

Tillverkare ska också vara skyldiga att reparera en rad produkter som omfattas av lagstiftning även om garantin gått ut.

Det nya direktivet ska även göra att reparationskostnaderna minskar. Tillverkarna ska se till att det finns reservdelar och ska inte kunna hindra oberoende reparatörer att laga produkterna.

Reglerna ska nu godkännas av ministerrådet och sedan ska det införas inom två år i EU-länderna.

Cloetta stoppar hundratals ton choklad

Godisjätten Cloetta har lagt ett försäljningsstopp på hundratals ton av chokladprodukter som Polly, Sportlunch och Kexchoklad, rapporterar nyhetsbyrån Siren. Anledning är ett larm om att palmolja som förorenats med potentiellt hälsofarliga ämnen använts i tillverkningen.

En utredning för att ta reda på om det finns några problem med chokladen pågår. Berörda partier hålls kvar i lagret tills saken är utredd, säger Cloettas kommunikationsdirektör Laura Lindholm till Siren.

Regeringen har kallat försvaret till samtal efter helgens insats

Efter luftförsvarsinsatsen över Gotland i söndags har Försvarsmakten fått kritik för att vara otydliga i sin kommunikation kring händelsen. Nu har regeringen kallat till samtal för att diskutera ”balansen mellan sekretess och transparens”, skriver SVT Öst.

”I förmiddags samtalade jag med Försvarsmakten om hur de ser på att utveckla kommunikationen kring detta ytterligare”, säger försvarsminister Pål Jonson (M) i en kommentar till kanalen.

Försvarsmakten beskrev först insatsen som en övning, därefter att de försvarar Sveriges gränser och i en tredje version förtydligades att ingen kränkt svenskt luftrum.

Stina Nilsson byter sport – igen

Foto: Jonas Lindkvist

Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon tillbaka – för en satsning på långloppscupen Ski Classics.

– Bössan är lagd på hyllan, säger Nilsson till SVT, som var först att rapportera om bytet.

Nilsson har skrivit ett tvåårskontrakt med det norska laget Team Ragde Charge.

Läs mer här

Lastbil brann på Östermalm

Räddningstjänsten har varit på plats på Linnégatan på Östermalm i Stockholm efter att det börjat brinna i en lastbil.

– Det brinner eller har brunnit i en lastbil och räddningstjänsten arbetar med att hantera branden. Vi hjälper till med att spärra av så att det inte kommer några människor i närheten, sade Per Fahlström vid Stockholmspolisen vid lunchtid på tisdagen.

Strax efter klockan 13 var branden släckt. Ingen person skadades. Vad som orsakat branden är oklart.

Jobbade som sjuksköterska i 20 år – utan legitimation

En kvinna som varit anställd som sjuksköterska i Region Jämtland Härjedalen misstänks ha arbetat utan yrkeslegitimation under 20 års tid och har nu polisanmälts av Inspektionen för vård och omsorg, uppger nyhetsbyrån Siren.

Nu riktar Ivo kritik mot kvinnan på flera punkter. Bland annat eftersom hon brustit i sina skyldigheter att hantera och dela ut läkemedel på ett betryggande sätt.

Under tiden hon arbetade som sjuksköterska i regionen ska också narkotiska läkemedel ha försvunnit, enligt Siren.

Häktade flyttas under Eurovisionveckan

Arrestplatser i södra Sverige ska frigöras inför Eurovision Song Contest i Malmö. Detta för att polisen ska kunna hantera situationer där ett stort antal personer grips eller omhändertas, rapporterar Göteborgs-Posten.

På grund av platsbristen på svenska häkten inkvarteras även häktade personer i arrestlokaler, men under Eurovisionveckan anser sig polisen inte kunna ha häktade i sina lokaler.

Cirka 30 personer kommer därför att flyttas till Västsverige, vilket kommer att leda till dubbelbeläggning på häktena där.

– I grund och botten har vi ju en önskan och ett behov av att aldrig ha häktade i arresten, det handlar ju om en lagstiftningsfråga som vi måste försöka hantera så fort som möjligt. Men under Eurovision måste vi skapa utrymme i syd, säger Joakim Righammar, stabschef på Kriminalvården till tidningen.

Kvarlevor i Strömstad var mänskliga

De kvarlevor som hittades på en camping i Strömstad på söndagen var mänskliga. Det konstaterar polisen efter en närmare undersökning.

Benresterna ska nu kontrolleras av Rättsmedicinalverket i hopp om att kunna identifiera personen och undersöka om personen utsatts för brott.

Snökaos i Finland: ”Exceptionellt”

Foto: Niklas Tallqvist/HBL

Ett snöoväder orsakar problem i trafiken i stora delar av Finland. Flera flyg är försenade och Meteorologiska institutet varnar för att vägarna är i mycket dåligt skick på flera håll i landet.

I Helsingfors har kollektivtrafiken drabbats rejält. All spårvagnstrafik ställdes in på morgonen och de första spårvagnarna började rulla först efter klockan 14.30 lokal tid. Flera bussar är försenade eftersom det är svårt att ta sig fram på de snöiga vägarna.

– Behöver man ge sig i väg ska man reservera tillräckligt med tid. Väderförhållandena är mycket exceptionella, säger Tuija Ruoho på Helsingfors regiontrafiks kommunikationsavdelning till Hufvudstadsbladet.

Också i Åbo orsakar ovädret problem i kollektivtrafiken.

På onsdagen väntas vädret bli bättre. Meteorologiska institutet varnar ändå för dåligt väglag i stora delar av landet.

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Mamman lät tatuera sina barn, bland annat fick sonen en dödskalle intatuerad. Nu döms hon för fem fall av misshandel, rapporterar P4 Kalmar.

Ett av barnen ska ha varit så litet som i femårsåldern.

Mamman döms till villkorlig dom och samhällstjänst. En man döms också för misshandel för inblandning.

Hamnarbetare döms i kokainmål

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Brotten som de två männen döms för begicks år 2020. Det handlar om långt gångna planer på att smuggla kokain från Ecuador till Helsingborgs hamn. Utredningen har framförallt bestått av innehåll i krypterade telefoner.

En 43-årig döms man till åtta års fängelse för bland annat försök och stämpling till synnerligen grovt narkotikabrott. Det handlar om kokain som gömts i kylcontainrar som kommit, eller skulle ha kommit till Helsingborgs hamn.

Han döms även för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott, som skedde under 2023.

Läs mer om fallet här.

Magdalena Andersson om Kinberg Batras rekrytering:  ”Omdömeslöst”

Foto: Ali Lorestani

S-ledaren Magdalena Andersson är kritisk mot landshövdingen Anna Kinberg Batras rekrytering av sin nära vän till länsstyrelsen.

– Jag kan inte alla detaljer om allting, men att sätta upp en lapp i receptionen och sen rekrytera en kompis – det är ju omdömeslöst, säger hon på en pressfika med riksdagsjournalister på tisdagen.

Hon understryker att själva tillvägagångssättet för rekryteringen förekommer på myndigheter, men att det i kombination med att en nära vän rekryterades är problematiskt.

– En lapp i receptionen använder myndigheter till och från, det kan man ju diskutera om det är rätt eller fel, säger Andersson.

Hon vill inte peka ut några lämpliga åtgärder, utan menar att bollen nu ligger hos M-ledaren Ulf Kristersson.

– Det är upp till Ulf Kristersson att bedöma hur han ser på det här. Där är det viktigt att han har samma måttstock för alla chefer som utses av regeringen, oavsett Moderat partibok eller inte.

Brand på Stora Valla i Degerfors

Konstgräset på fotbollsarenan Stora Valla i Degerfors brinner, rapporterar P4 Örebro.

Det är i nuläget oklart hur omfattande branden är.

– Det ska brinna på baksidan av idrottshallen och det är alltså ingen brand i byggnad, utan i konstgräset. Vi åkte dit med två styrkor men en har fått vända så det är inte allvarligt och läget är under kontroll, säger Johan Gustafsson på räddningstjänsten i Bergslagen.

I kväll tar Degerfors emot Helsingborg i superettan och matchen kommer att spelas som planerat, rapporterar NA.

Tysk gripen för spionage i Europaparlamentet

En assistent till en tysk högerpolitiker har gripits för misstänkt spionage för Kinas räkning, meddelar åklagare.

Mannen anklagas för att ha försett Kinas underrättelsetjänst med information om förhandlingar i Europaparlamentet.

På Europaparlamentets sajt listas mannen som assistent till Maximilian Krah, det ultranationalistiska tyska partiet AFD:s toppkandidat i de stundande EU-valen.

Den gripne är tysk medborgare och ska ha jobbat i Bryssel sedan 2019. Han misstänkts också ha spionerat på oppositionella kineser i Tyskland.

På måndagen greps tre tyska medborgare misstänkta för spionage för Kina i ett separat fall. De tre uppges ha försett Kina med känslig maritim teknik som kan användas militärt.

E6 öppnar för trafik i sommar efter skredet i Stenungsund

Trafiken släpps på tidigare än väntat på E6 utanför Stenungsund, efter det stora raset i höstas.

– Vi ligger bra till med arbetet och nu när grundläggningen ute i skredområdet börjar bli klar kan vi därför revidera vår tidplan, säger projektchef Daniel Svensson i ett pressmeddelande.

Redan under sommaren 2024 ska den delen av E6 som raserades i skredet den 23 september 2023 öppna för trafik.

Vägen i sin helhet kommer att vara klar till årsskiftet 2024-2025. Arbeten med att färdigställa sidoområden och ramper kommer att pågå under hösten, enligt Trafikverket.

The Body Shop lägger ned i Sverige

Skönhetskedjan The Body Shop lägger ned verksamheten i Sverige. På en extrainsatt bolagsstämma beslutade man att ansöka om likvidation för The Body Shop Svenska AB, rapporterar Market.

Läs mer här

Förskola backar om orosanmälan vid ledighet

DN rapporterade under måndagen om hur en förskola i Solna nyligen skickade ut mejl till föräldrar om att barn som bokas för förskola under hela sommaren eventuellt kan vara ett tecken på ”bristande omsorg” och därmed kunna vara föremål för en orosanmälan, vilket TV4 var först med att rapportera om.

Nu backar förskolan. I ett mejl till DN skriver Solna stads presschef Makan Afshinnejad att det har gått ut ett mejl till berörda vårdnadshavare med en ursäkt och att alla barn som är i behov av omsorg under sommarveckorna ska få det.

Socialtjänsten anses ha tagit ut överhyra

Socialförvaltningen i Stockholms stad har tagit ut allt för höga hyror när de hjälpt nyanlända med andrahandslägenheter. Det menar sju hyresgäster som nu kräver tillbaka runt 600 000 kronor i hyra, rapporterar Hem & Hyra. En av hyresgästerna har enligt ansökan betalat 11 868 kronor i månadshyra för 26 kvadratmeter. Men staden vill inte betala tillbaka några pengar och snart avgörs tvisten i hyresnämnden.

– Staden bedömer att det är en skälig hyra, säger stadsadvokat Jonas Gunnarsson till tidningen.

Halvering av antalet bärplockare i sommar

Foto: Alexander Mahmoud

Betydligt färre thailändska bärplockare kommer till Sverige den här säsongen.

Hittills har det bara gjorts 2 200 ansökningar om arbetstillstånd, vilket Sveriges Radio var först med att berätta.

– Till detta har ett antal aktörer aviserat om ytterligare ett antal, så vi planerar och dimensionerar för ha omkring 3 000 ansökningar, säger Hanna Geurtsen, verksamhetschef på Migrationsverket till DN.

Det kan jämföras med att det under de senaste åren beviljats drygt 6 000 arbetstillstånd för thailändska bärplockare.

Någon närmare analys om vad som ligger bakom halveringen har inte gjorts ännu, men DN kunde i en granskning under fjolåret bevisa ett systematiskt utnyttjande i branschen. Frågan har sedan lyfts i FN, bärplockare har protesterat i Thailand, polisutredningar om människoexploatering pågår och nyligen föreslog en statlig utredning att stoppa arbetstillstånd för bärplockare.