Blekinges kommuner pekas ut som högriskområden för fågelinfluensa av Jordbruksverket. Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge pekas ut som högriskområde för fågelinfluensa

Uppdaterad
Publicerad

Jordbruksverket pekar ut Blekinge som ett högriskområde för fågelinfluensa, en sjukdom som finns bland vilda fåglar och som kan sprida sig till tamfåglar.

Samtliga kommuner i länet pekas ut som högriskområden i ett pressmeddelande från Jordbruksverket.

”Viruset är mycket smittsamt och kan döda dina fåglar. Du ska göra allt du kan för att undvika att dina fåglar får direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar. Ta inte med dig viruset in till dina fåglar via skor, redskap, foder eller strö”, skriver myndigheten.

Flera län i södra Sverige pekas ut

Beslutet om vilka län och kommuner som räknas som högriskområden baseras på en riskbedömning Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) gör.

”Tillsammans med SVA följer vi situationen när det gäller fågelinfluensa både nationellt och internationellt för att snabbt kunna ändra områden om smittläget förändras”, skriver Jordbruksverket.

Förutom Blekinge pekas även Gotland, Halland, Kalmar, Skåne, Västra Götaland och Östergötland ut som högriskområden.

Det ska du göra vid misstänkt smitta

Stäng in misstänkt smittade djur och alla andra djur i samma flock, om det är möjligt. Inga personer, ägg eller djur som haft kontakt med misstänkt smittade djur får lämna anläggningen förrän en veterinär har bedömt situationen och meddelat vad som gäller.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.