Ovanligt många kvinnor och barn dödade i Gaza

Erik Widmark/TT

Publicerad 2023-11-27

Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Arkivbild.

Dödssiffran för kvinnor och barn i Gaza är ovanligt hög jämfört med andra krig under senare år, skriver The New York Times.

Israelexperten Isabell Schierenbeck säger att siffran delvis förklaras av att många Gazabor trängs på en liten yta – och att många av dem är barn.

Omkring 10 000 kvinnor och barn i Gaza har dödats i det pågående kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas, rapporterar The New York Times som hänvisar till statistik från palestinska hälsomyndigheten i Gaza.

Trots att kriget endast har pågått sedan den 7 oktober är siffran högre än under Irakkrigets första år, mer än dubbelt så hög som under hela det pågående Ukrainakriget och inte långt från de civila dödsoffer som rapporterades under kriget i Afghanistan som pågick i nästan 20 år, enligt tidningens sammanställning.

– En väldigt hög procent av befolkningen i Gaza är barn och unga vuxna, så det är inte förvånande att just andelen barn bland dödsfallen är så pass hög, säger Israelexperten Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

”Oerhört svårt”

Hon lyfter även fram att Gaza är ”extremt tätbefolkat”, och att Hamas militära infrastruktur ofta finns i närheten av civila byggnader.

– Hamas har lagt sina tunnelsystem i närheten av eller under större byggnader som sjukhus och moskéer, och använder sig på det sättet av civilbefolkningen som en form av skydd. Israel uttrycker om och om igen att de har som ambition att i så stor utsträckning som möjligt undvika civila dödsfall, men i den här typen av bebyggelse och krigföring är det oerhört svårt, det vet även israelisk militär, säger Schierenbeck.

Israel har återkommande påpekat att den rapporterade dödssiffran inte går att lita på eftersom området kontrolleras av Hamas, men experter som The New York Times har pratat med anser att de sammanlagda dödssiffrorna i allmänhet är tillförlitliga.

En ny situation

Isabell Schierenbeck säger att palestinska hälsomyndighetens dödssiffror från tidigare sammandrabbningar mellan Israel och Hamas har visat sig stämma ganska väl i efterhand, samtidigt som hon understryker att det pågående kriget innebär en ny situation.

– Vi har inte sett den här typen av krig mellan Israel och Hamas tidigare, det är nu ett mycket större antal bombningar och dödsfall. Det är svårt att veta, men om man tittar tillbaka historiskt så brukar siffran ligga ganska nära den som den senare visar sig vara, säger Schierenbeck.

Den extrema islamistgruppen Hamas, som är terrorstämplad av bland andra Israel, USA och EU, har styrt Gaza sedan den tog makten över området från Fatah-kontrollerade Palestinska myndigheten 2007.