Ättiksskadade flickans ord: Pappa vägrade ge mig kläder

Publicerad 2023-11-27

Den sexåriga flickan förgiftades med ättika, misshandlades och bands fast i en bilbarnstol i familjens tvättstuga, enligt åtalet.

I dag hördes flickans version i rätten.

– Det var kallt. Pappa vägrade ge mig kläder, säger flickan i förhör som spelas upp i Lunds tingsrätt.

I dag fortsätter rättegången i Lunds tingsrätt mot den man och kvinna som misstänks ha förgiftat och misshandlat sin sexåriga dotter. Under måndagsmorgonen spelades förhör med flickan upp i rättssalen.

Flickan berättar om hur hon tvingades sitta naken fastbunden i familjens tvättstuga. Hon frös mycket och bad flera gånger sin pappa om kläder.

— Varje gång jag frågade så gav han mig inte kläder. Jag hade bara blöja på mig, säger flickan.

Föräldrarna är åtalade för synnerligen grov misshandel, tre fall av grov misshandel, två fall av olaga frihetsberövande och grov fridskränkning. Enligt åtalet har de haft flickan bunden i en bilbarnstol inne på toaletten i sin bostad. De har misshandlat henne under tortyrliknande former och tvingat henne att dricka ättika.

Tror att flickan tvingas ljuga

Allt uppdagades natten till julafton 2022 när flickan kom in till akuten. Då var hon döende och hennes magsäck var så förstörd av ättika att den fick opereras bort.

Båda föräldrarna nekar till brott och menar att flickan har druckit ättikan själv.

Åklagare Ingegerd Jigin.

Under förhören som spelas upp i tingsrätten vill förhörsledaren försöka få flickan att förklara hur hon fått i sig ättikan. Åklagare Ingegerd Jigin menar att det är omöjligt att flickan fått tag på ättikan själv, då hon satt fastbunden på golvet i bilbarnsstolen. Polisen misstänker att föräldrarna tvingat henne att ljuga och säga att hon druckit ättikan själv.

Förhörsledaren frågar var det hon drack finns.

– Det står på torktumlaren. I ett glas, svarar flickan.

Men när hon får fler frågor om hur hon fick tag i glaset så vill flickan inte svara. Förhörsledaren får avsluta förhöret med henne.

Paret från Eslöv misstänks ha synnerligen grovt misshandlat sin ena dotter.

Tvingades vara naken

I ett nytt förhör som görs senare med flickan berättar hon om tiden i ett hus som familjen bott tidigare. Även då ska hon ha varit inlåst ensam i ett rum. Rummet hade bara en säng och ett förspikat fönster.

Även där tvingades hon vara naken – förutom en blöja.

– Jag hade inget täcke och ingen kudde. Jag frös. Inte ens pappa kom upp med kläder till mig. Jag fick frysa.

Flickan berättar också att det luktade illa av kiss i rummet. Hon hade en blöja på sig men den byttes så sällan att det läckte igenom till sängen.

– Jag hade inget val. Jag fick kissa i blöjan, säger hon och fortsätter:

– De ville inte att jag skulle komma ut.

Utsattes för svält

Flickan berättar att hon inte fick kalla på sina föräldrar och att det kunde dröja dagar innan hon fick mat. Förhörsledaren frågar hur det kändes.

– Jag var hungrig, säger hon.

I förundersökningen mot föräldrarna framgår det att flickan ska ha utsatts för tortyrliknande misshandel. Hon har obehandlade frakturer i armarna, brännskador, sår i huvudet och skador i underlivet.

Där framgår det också att flickan har berättat för polisen att hennes mamma hällde kokande vatten och flytande stearin på henne.

Rättegången mot föräldrarna sträcker sig långt in i januari. Aftonbladet är på plats under måndagen i Lunds tingsrätt och rapporterar om förhören av flickan.

Dörrhandtaget var avskruvat på insidan av dörren till tvättstugan där flickan enligt åtalet satt inspärrad.