Var det vändningen?

Äntligen måndag och återigen dags att hylla spelarna som stått ut under den gångna veckan samt lyfta fram andra händelser på- och vid sidan av isen som är värda en plats i strålkastarnas ljus.

Veckans lag #10

Målvakt:

Filip Larsson Leksand (3)

Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Mot Luleå i torsdags höll Filip Larsson sin tredje nolla för säsongen. Larsson uppträder med ett stort lugn och har gett sitt lag chansen att vinna i varje match han har spelat.
Mot Färjestad i lördags var det en härlig duell mellan Larsson och Carl Lindbom som varit två av seriens bästa målvakter under hösten. Även om serieledande Färjestad vann matchen så stod Larsson för ytterligare en vass insats mellan stolparna.

Bubblare: Christoffer Rifalk Rögle

Backar:

Joel Persson Växjö (2)

Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Solomålet mot HV71 var veckans snyggaste och satte punkt för en fin vecka för Joel Persson och hans Växjö.
Persson är en komplett back som numera för sig lika bra i defensiva situationer som han gör i det offensiva spelet.
Armbågstacklingen på Max Friberg i matchen mot Frölunda var inte snygg men utöver den incidenten så var det en lysande vecka från Joel Perssons sida.

Simon Forsmark Timrå (2)

Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Timrå stod för en rakt igenom förstklassig defensiv match mot Frölunda i lördags. Det hårda jobbet och det enkla spelet prioriterades och låg som grund för 2-0 segern.
Simon Forsmark följde upp en bra match mot HV71 i torsdags med att spela hur lugnt och stabilt som helst matchen igenom mot Frölunda.
Miljöombytet från Örebro till Timrå, en förbättrad fysik och ett större förtroende har gjort Forsmark gott.

Bubblare: Philip Holm Örebro, Måns Forsfjäll Skellefteå

Forwards:

Filip Sandberg Skellefteå

Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN

Filip Sandberg som var så bra i slutspelet i fjol har, precis som laget, haft en trevande inledning på säsongen. Sandberg svarade under den gångna veckan för tre mål och två assist och stod som alltid för ett hårt och uppoffrande spel. På 16 matcher inför den gångna veckan hade Sandberg svarat för fyra poäng något som han mer än fördubblade i matcherna mot Oskarshamn och MoDo.

Victor Ejdsell Färjestad (2)

Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Jag gör ingen övrig jämförelse mellan William Nylander och Victor Ejdsell mer än att båda tycks ha prickat in sitt livs form samtidigt som deras kontrakt löper ut.
Ejdsell spelar just nu på en väldigt hög nivå och bidrar med sin fysisk och sitt offensiva spel. Matchvinnare mot Malmö och en gigant i segern mot Leksand.

Rodrigo Abols Rögle

Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN

Även om Rögle, sett över hösten, varit en besvikelse så ska ingen skugga falla över Rodrigo Abols som varit skåningarnas genomgående bästa spelare. De senaste matcherna har Abols lyft sig ytterligare och är den spelare som tagit flest avslut från slottet, haft flest passningar till slottet och är sanslöst skicklig på att driva in pucken i anfallszon under kontroll. Majestätiskt är ett ord som beskriver Rodrigo Abols just nu.

Bubblare: Lucas Elvenes Leksand, Linus Sandin Rögle, Mathias Bromé Örebro

Coach:

Robert Ohlsson Skellefteå

Robert Ohlsson, hans mustasch och Skellefteå har haft en bra vecka. Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN

Inför den gångna veckan hade Skellefteå svarat för 37 mål på 18 matcher vilket var sämst i serien. Ett uselt facit för ett lag som genom åren skämt bort oss med en vass offensiv.
Mot Oskarshamn i torsdags lossnade det rejält med sju mål för att i lördags vinna tämligen enkelt mot MoDo med 4-1.
Var det vändningen tro?
På tisdag tar man emot Färjestad och då blir det lite upp till bevis om så är fallet.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Veckans… Nollor
Leksands Filip Larsson, Skellefteås Linus Söderström, Timrås Tim Juel och Rögles Christoffer Rifalk höll alla varsin nolla under den gångna veckan.

Veckans… Junior
I Skellefteå har Axel Sandin Pellikka fått de stora rubrikerna efter sin fina höst med hela åtta mål. Det har gjort att Elias Salomonsson delvis hamnat i skuggan eftersom han inte är lika flashig eller offensivt framträdande som Pellikka. Det mogna och trygga spel som Salomonsson visar upp kommer ta honom långt inom hockeyn och ge honom många fina år i NHL.

Veckans… Doldis
Måns Forsfjäll har växt fram som en gedigen och viktig pjäs i Skellefteås solida defensiv utan att han för den delen fått de stora rubrikerna.
Forsfjäll har haft en starka vecka med både mål och assist och som alltid stabil i sitt defensiva jobb.

Veckans… Första period
Det som Rögle visade upp under den första perioden mot Linköping i torsdags var det överlägset bästa jag sett från skåningarna den här säsongen. 3-0 ledningen var faktiskt i underkant. Farten bakifrån och det enkla spelet stod att känna igen från tidigare år. Nu lyckadas ett formstarkt Linköping hämta upp till 3-3 innan Rögle kunde avgöra efter straffar.
Rögle är inne i en positiv trend just nu med bland annat fem raka segrar. Spelar man som i den första perioden mot Linköping mer frekvent så kommer Rögle börja klättra mot den absoluta toppen av tabellen.

Veckans… Svar på tal
Växjös Joachim Blichfeld inledde matchen mot Frölunda som 13e forward. Jörgen Jönsson ville dock nyttja hans offensiva spets och fina skott i powerplay vilket var den enda istid han hade under första delen av matchen. När Ludvig Nilsson skadades fick Blichfeld en mer framskjuten roll och svarade sedan för fyra mål på knappt två matcher.
Så svarar man upp på en petning. Bra jobbat Blichfeld!

Veckans… Äntligen
Det tog Pär Lindholm 15 matcher att göra säsongens första mål.
Vad passade väl då bättre än att göra det riktigt ordentligt?
Läckert!

Det här innehållet kan inte visas på grund av dina val av kakor. Du behöver ändra dina inställningar för att se det.

Det här innehållet kan inte visas på grund av dina val av kakor. Du behöver ändra dina inställningar för att se det.

Veckans… Mål

Det här innehållet kan inte visas på grund av dina val av kakor. Du behöver ändra dina inställningar för att se det.

Veckans… Podd
Lyssna gärna på det senaste avsnittet av Sanny&Svensson med det hetaste från SHL och Hockeyallsvenskan.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vill ni vara med och påverka veckans lista?
Hör av er på Twitter, Instagram eller Facebook.

Tack för att ni tog er tid

Sanny