Annons

Annons

Annons

Teslakonflikten

Tesla stämmer svenska staten: ”Diskriminerande”

Tesla stämmer svenska staten. De får inte längre tillgång till registreringsskyltar på grund av strejken, rapporterar Dagens industri.

Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Janerik Henriksson/TT

Annons

Transportstyrelsen har förhindrat bolaget från att få tillgång till registreringsskyltar till nya bilar. Detta genom sympatiåtgärder från fackförbunden ST och Seko mot Tesla, vilket har lett till ett blockad mot postutdelningen till Tesla.

Enligt Transportstyrelsen innebär nuvarande regelverk att registreringsskyltar inte får delas ut på annat sätt än via Postnord.

Annons

"Detta beslag av registreringsskyltar utgör en diskriminerande attack utan något som helst stöd i lag riktad mot Tesla", skriver den amerikanska elbilsjätten i handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt på måndagen.

Annons

Tesla kräver också att tingsrätten ger bolaget möjlighet att hämta skyltarna hos skylttillverkaren Scandinavian Motorcenter under tiden som frågan hanteras rättsligt.

"Tesla yrkar att tingsrätten förpliktar Transportstyrelsen att tillse att registreringsskyltar för de fordon som Tesla äger, vilka registrerats jämlikt förordningen (2019:383) om fordons registrering och användning, och som av Transportstyrelsen tilldelats ett registreringsnummer, kommer i Teslas besittning", står det i handlingarna, enligt Di.

Transportstyrelsen hade på måndagsförmiddagen ännu inte sett handlingarna från Tesla.

– Vi kan bara konstatera uppgifterna i medierna än så länge, vi har i dagsläget inte tagit del av handlingarna, säger presschefen Mikael Andersson till TT.

– Vi vet inte egentligen hur de argumenterar eller resonerar, men vi kommer ju naturligtvis att få ta del av det och få utrymme att svara från vårt håll.

Annons

Annons

Till toppen av sidan