Gå direkt till sidans innehåll

Wilma Nielsen stoppas från VM – av sin skola

Wilma Nielsen var uttagen till VM i Glasgow. 

Då satte hennes amerikanska skola stopp. 

– Det känns skittråkigt, säger 22-åringen. 

Wilma Nielsen deltog på inomhus-EM förra året
Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN
Wilma Nielsen på SM i Karlstad
Foto: JEANETTE DAHLSTRÖM / BILDBYRÅN

Wilma Nielsen har radat upp flera fina tider på 800 meter den senaste tiden. Förra veckan sprang hon på 2:02.26 i Seattle, vilket är den fjärde bästa tiden inomhus genom tiderna i Sverige (den tar sig dock inte in i den officiella statistiken på grund av en annorlunda bansträckning). 

När förbundskaptenen Kajsa Bergqvist presenterade truppen till inomhus-VM i Glasgow fanns 22-åringen med bland de uttagna namnen. 

Men bara några dagar före VM kom beskedet att Nielsen tvingas lämna återbud till mästerskapet. Hennes amerikanska skola, University of Washington, satte stopp för VM-resan. 

”Hon var jättebesviken”

Washington ville att Nielsen skulle prioritera ”nationals”, inomhusmästerskapet för collegeskolor, som avgörs veckan efter VM. 

– Det hade ju gått att göra båda, säger Kajsa Bergqvist. 

– Hon var ju uttagen av mig men innan sista bekräftelsen så skrev hon att skolan inte släppte i väg henne. Hon var jättebesviken. 

Har skolan ett sista säg i det här?

– De flesta amerikanska skolor bryr sig ganska lite om inomhus-VM. Man kan ju säga att man får betalt, för du får din utbildning. Du får gratis bostad och mat. Och man kan väl säga att du betalar igen genom att vara med på de här collegetävlingarna, större konferenser och nationals. Så det finns ju en stark förväntan att du ska ställa upp på de premisserna. 

”Skittråkigt och ledsamt”

Wilma Nielsen har samma uppfattning. 

– Min skola är ju typ som en arbetsgivare eftersom jag får stipendier för studier och boende. Så det är inte mycket att göra. Men det känns skittråkigt och ledsamt. 

Hur gick dialogen med skolan?

– De var positiva till satsningen mot OS och hade viljan att stötta den på bästa möjliga sätt. Men nu kände de att inomhus-VM och nationals bara ligger ett par dagar isär med lång resa, tidsskillnad och chans att bli sjuk. Så det gjorde att de ville att jag skulle säga nej. 

Sommarens stora mål är OS i Paris – och innan dess hoppas Nielsen kunna sänka sitt personliga rekord rejält i USA.

– Såklart är det en stor besvikelse att missa VM, men för mig gäller det att vara fokuserad i det jag gör här och nu, vilket jag visade prov på förra helgen