Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

IFK Göteborg

Pontus Wernblooms krav på IFK Göteborg efter misslyckandet

IFK Göteborg säkrade det allsvenska kontraktet i grevens tid.

Nu ställer Blåvittikonen Pontus Wernbloom, 37, krav på klubben.

– Om det inte sker förändringar efter det som har hänt i år – då kommer jag tappa tron helt och hållet, säger Wernbloom i podcasten ”Hunden, Katten Glassen”

Pontus Wernbloom.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Ola Larsson är teknisk direktör i IFK Göteborg.
Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Adam Carléns mål i den 95:e minuten borta mot Varberg i sista omgången innebär att IFK Göteborg spelar allsvensk fotboll även nästa år.

Nu återstår det att se vad klubben ska göra i vinter för att undvika en ny nedflyttningsstrid 2024.

I en längre intervju med Expressen berättar Ola Larsson, Blåvitts tekniske direktör, om utvärderingsarbetet och jobbet inför nästa säsong.

– Vi har gjort en lite större analys. Är det en tillfällighet att vi har presterat som vi gjort i år eller är det en del av ett mönster? Jag lutar mig mot det senare. Man kan inte bara zooma in på 2023 och undra vad fan det var som hände, säger han och fortsätter:

– Det har varit dåliga resultat över tid helt enkelt och då måste man sätta en målsättning som är mer rimlig och bygga upp klubben sakta men säkert. Så det bör alltså finnas en rimlighet i målsättningar och förväntningar – framför allt från oss själva.

Ola Larsson, teknisk direktör i IFK Göteborg, och Håkan Mild, klubbdirektör.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Det måste ske i Blåvitt”

Samtidigt har kritiken utifrån, föga förvånande, varit hård under säsongen som gått. I podcasten ”Hunden, Katten, Glassen” ställer Pontus Wernbloom, den förre Blåvitt- och landslagsspelaren, nu krav på föreningen.

– När du skriker ut att du ska vara topp tre och du sedan nästan åker ur och blir utspelad av ligans sämsta lag... då kommer huvuden helt ärligt att behöva rulla. Man kan inte sitta ner och svälja det. Det kommer att ske förändringar och det måste ske förändringar. Om det inte sker förändringar efter det som har hänt i år – då kommer jag tappa tron helt och hållet, säger han och utvecklar:

– Titta på klubben i Stockholm – de har redan börjat med en utrensning när vi sitter här och pratar. Och den har börjat i spelartruppen. Det måste ske i Blåvitt också. Vi har spelare som är kontrakterade på svinhög lön – lös det! Jag vet inte hur, men få bort skiten från klubben.

Poddkollegan Tobias Hysén fyller i:

– Man ska inte förändra bara för att förändra saker. Blåvitt har nu försökt i ganska många år med att byta ut folk på ledande personer, ibland medvetet och ibland för att man har varit tvungen att göra det. Alla ska inte sitta kvar, det säger jag inte – för någon sorts förändring måste till, men det får inte heller bli att man vänder sitt missnöje med säsongen mot personer som kanske inte har med det sportsliga att göra, säger Hysén i podden.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.