M-källa: Samtal med SD efter moskéutspelet – ”djupt oansvarigt”

Publicerad 2023-11-27

Moderaterna är enligt en källa med insyn mycket besvikna på Jimmie Åkesson efter moskéutspelet.

Varken Ulf Kristersson eller de övriga Tidöledarna hade fått information om det kontroversiella innehållet i SD-ledarens tal.

– Det har skett samtal med Sverigedemokraterna på olika nivåer under helgen. Om hur ansvarslöst det här var och vad det kan få för konsekvenser för Sveriges säkerhet, säger en M-källa.

Jimmie Åkessons utspel om att riva moskéer har satt igång en febril aktivitet i regeringskansliet, enligt Aftonbladets källor. Utspelet var helt oförankrat bland de övriga partierna, något som uppges strida mot gängse rutiner i Tidösamarbetet.

För att samarbetet ska fungera finns det en förväntan att informera övriga partier om planerade utspel av större karaktär, enligt en M-källa.

Information brukar vanligtvis ske mellan partiledarna, deras presschefer eller i samordningskansliet.

– De hade inte informerat överhuvudtaget. Att göra det här utspelet är djupt oansvarigt, säger en M-källa.

Jimmie Åkesson.

Statsministerns uppmaning: sansa sig

Det oansvariga ligger enligt källan i att Sverige redan befinner sig i ett utsatt läge. Terrorhotnivån är förhöjd och en bild av att Sverige är ett islamfientligt land sprids i delar av världen. Detta kan få terrorister eller radikaliserade personer att utföra terrordåd mot Sverige.

Ulf Kristersson tog i lördags avstånd från Jimmie Åkessons budskap. I förmiddags uttalade han sig på nytt:

– Jag tycker att man ska sansa sig, och tänka på att det är en farlig tid vi lever i just nu, säger Kristersson till SVT.

Ulf Kristersson är även kritisk till Socialdemokraterna, som i helgen krävde att SD:s tjänstemän i regeringskansliet ska kastas ut. Han säger till SVT att S borde sopa rent framför sin egen dörr först och visa att de entydigt tar avstånd från extremism.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har M även försökt nå S för samtal om det upptrissade tonläget. M är bland annat kritiska till att högt uppsatta företrädare för S, som Annika Strandhäll, delat desinformationsinlägg om ett uttalande som Kristersson gjorde under en uppmärksammad utfrågning i Göteborg förra veckan.

– S och SD har betett sig riktigt oansvarigt båda två, säger M-källan.

Ulf Kristersson (M)

Tar avstånd från utspelet

Aftonbladet har varit i kontakt med de övriga Tidöpartierna, som säger att inte heller de informerades om Åkessons utspel.

Johan Pehrson (L), såväl som Ebba Busch (KD) har i helgen tagit avstånd från innehållet.

”Oavsett om du är muslim, kristen eller jude har du en självklar rätt att utöva din religion i trygghet i Sverige. Snack om att konfiskera och riva moskéer är rent av osvenskt.” skriver Pehrson i ett uttalande.

”Vissa värderingar är inte valbara i Sverige. Om man kan acceptera dessa värderingar spelar det ingen roll vilken religion man följer. Religionsfriheten är grundlagsskyddad och så ska det förbli. Det finns betydande problem med islamism i Sverige. De problemen ska vi bekämpa, utan att inskränka religionsfriheten.” skriver Busch.

Aftonbladet har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar. Partiets pressavdelning ber att få återkomma.