Forskare: Du kan förlänga ditt liv med tio år bara genom att ändra din kost

En stor studie omfattande nästan en halv miljon personer visar att det finns en kostförändring som verkligen gör stor skillnad.

Varje gång du hugger in på en måltid och tugga efter tugga påbörjar sin 8–15 timmar långa och krokiga färd genom ditt matsmältningssystem, gör du ett viktigt val.

Innan maten når sin slutdestination omvandlas den till tusentals små molekyler som kan påverka din kropp, ditt psyke och din hälsa i positiv eller negativ riktning.

Detta betonas i en stor studie som har genomförts av forskare från Norge och Storbritannien, som har upptäckt att en konsekvent kostförändring kan förlänga din livslängd med så mycket som tio år – om du gör valet i tid.

Och framför allt en kostförändring såg ut att göra större skillnad än alla de andra.

Gruppen bakom studien analyserade data från så många som 467 354 brittiska medborgare, som samtliga dokumenterade sina matvanor, som har inkluderats i en stor och välkänd medicinsk databas som kallas UK Biobank.

En diet gjorde stor skillnad

I denna enorma datasamling noterade forskarna om deltagarnas kost förändrades över tid. Dessutom delades de in i olika grupper beroende på vilken mat de åt:

En grupp åt en genomsnittlig kost, en annan åt en ohälsosam kost, en tredje följde de allmänna kostråden och en fjärde åt vad forskarna själva gav namnet "en livsförlängande kost".

Den stora upptäckten var att män och kvinnor som i 40-årsåldern gjorde en förändring från ohälsosam kost till att konsekvent följa de officiella kostråden förlängde sin förväntade livslängd med omkring nio år.

Forskarna såg den största förändringen i den grupp som hade valt bort sockerhaltiga drycker och processat kött till förmån för en kost rik på grönsaker, nötter, fullkorn, frukt och måttliga mängder fisk – vilket alltså visade sig vara det livsförlängande kostmönstret.

I dessa fall ledde kostförändringen till att deltagarna levde en mellan 10,4 och 10,8 år längre än förväntat.

Kroppen förlorar ­kapplöpningen med tiden

Som barn och ungdomar bildar vi hela tiden nya celler som håller kroppens organ i toppform. ­Senare i livet hänger produktionen av nya celler inte med, vilket påverkar organen negativt. Detta börjar redan i 18-årsåldern.

Claus Lunau

70 år: Hjärnan

Cellerna i hjärnbarken ersätts inte i vuxen ålder. Från det att vi är cirka 70 år förändras ­hjärnan fysiskt och börjar krympa.

Claus Lunau

40 år: Ögonen

Cellerna i ögonen ersätts i olika takt, medan synnerven inte återbildas. Från cirka 40 års ålder börjar synen försämras.

Claus Lunau

65 år: Hjärtat

Med åren blir hjärtats muskelceller färre, men större. Det gör att hjärtkamrarnas väggar blir tjockare och stelare.

Claus Lunau

30 år: Lungorna

Cellerna i lungorna förnyas cirka en gång om året. När vi är omkring 30 år gamla börjar lungfunktionen gradvis försämras.

Claus Lunau

40 år: Musklerna

Trots att vi bildar nya muskelceller under hela livet brukar ­balansen mellan muskler och fett normalt ­förändras från cirka 40 års ålder.

Claus Lunau

18 år: Skelettet

Vi ersätter cirka tio procent av våra benceller varje år. Med tiden sjunker dock takten, vilket gör att vi börjar förlora benmassa.

Claus Lunau

18 år: Huden

Under barn- och ungdomen byts cellerna i huden ut varje månad. Sedan börjar den förlora elasticitet, vilket gör att vi får rynkor.

Claus Lunau

Forskarna såg en mindre förändring av den förväntade livslängden hos den grupp deltagare som åt en mer genomsnittlig kost från början eller förändrade sina kostmönster senare i livet.

Men gruppen bakom studien betonar att det fortfarande finns många förmåner att uppnå – även om du går över till en hälsosammare kost vid en högre ålder.

Resultaten visade också att 70-åringar kan förlänga sin förväntade livslängd med mellan fyra och fem år om de genomför en markant förändring av sina matvanor och börjar följa de officiella kostråden eller den livsförlängande dieten.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Food och leddes av forskare vid University of Bergen i Norge.