Jimmie Åkesson om kritiken: Innerligt trött på hänvisningar till Natoprocessen

Publicerad 2023-11-27

Jimmie Åkesson slår tillbaka mot kritiken att hans moskéuttalande äventyrar Sveriges möjlighet att gå med i Nato.

I en debattartikel i Aftonbladet uppmanar han Sverige att sluta spela med i Erdogans spel och tillägger att han är ”innerligt trött” på hänvisningar till Natoprocessen.

”Hur länge ska Erdogans dagsform tillåtas ligga som en våt filt över viktig svensk samhällsdebatt” skriver SD-ledaren.

Jimmie Åkessons uttalande om att riva moskéer har fått stor spridning i helgen.

I en debattartikel i Aftonbladet mildrar SD-ledaren sitt budskap något. Han skriver att meningsmotståndare inte behöver tolka utspel som fan läser bibeln.

”Det är till exempel inte säkert att det blir nödvändigt att riva redan befintliga byggnader. Det kan räcka med att, som man exempelvis har gjort i Frankrike, stänga moskéer där extremism frodas och utvisa hatpredikande imamer.”

Han ger också en känga till Socialdemokraterna, som han inte anser har tagit tag i problem med antisemitism.

”Socialdemokraterna är beredda att tyst se på medan problemen i Sverige växer. Nu sitter vi och städar upp deras röra och nu när vi börjar göra upp med islamismen så verkar vi ha trampat på en öm tå.”

Åkessons utspel i helgen har även uppmärksammats internationellt, inte minst i turkiska medier där kritiken inte varit nådig.

Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson.

Trött på hänvisningar till Nato-processen

Turkietexperten och före detta ambassadören Michael Sahlin anser att utspelet är mycket olyckligt för Natoprocessen.

– Jag skulle säga att det här är ett nästan unikt säkerhetspolitiskt klavertramp. Att i det här känsliga läget spä på bilden av Sverige som ett anti-islamiskt land är illa och ger nya argument för politiker i Turkiet att ”ge igen” på Sverige, sa han i söndags.

Jimmie Åkesson skriver på Aftonbladet Debatt att han är innerligt trött på de ständiga hänvisningarna till den pågående Natoprocessen.

Bättre att inte spela med

”Hur länge ska den frågan, och i förlängningen Erdogans dagsform, tillåtas ligga som en våt filt över viktig svensk samhällsdebatt om allvarliga problem som måste hanteras här och nu? Det är alldeles uppenbart att Turkiet och Erdogan spelar ett spel som Sverige inte förmår hantera, eller ens är en relevant spelare i. Bättre är då att inte spela med.”

Jimmie Åkesson tillägger att han med utspelet i helgen inte velat peka ut alla muslimer, vilket han anser borde stå klart för de som tagit del av innehållet. Han har i stället kritiserat islamism och antidemokratiska uttryck som den ger uttryck för.

SD-ledaren tycker reaktionerna är märkliga, inte minst från muslimer.

”Det är dock förvånande att muslimer i Sverige, som säger sig vilja vara en del av majoritetssamhället, blir upprörda över att frågan om islamism blir belyst. Man kan tycka att de borde välkomna debatten och använda detta tillfälle för att distansera islam från islamism.”