Två veckor instängda – nu gräver de för hand

TT-AP-AFP

Publicerad 2023-11-27

41 arbetare sitter instängda i en kollapsad tunnel i delstaten Uttarakhand i norra Indien, nära Himalayamassivet. Arkivbild.

Indiska räddningsarbetare ska nu börja gräva för hand för att närma sig de 41 tunnelarbetare som suttit instängda i en kollapsad tunnel i över två veckor.

Räddningsarbetet har mött flera bakslag under insatsen. Försöken att borra sig in horisontellt från tunnelns mynning slutade efter 57 meter med en förstörd borr. När man nu försöker ta sig in vertikalt, från tunnelns tak, måste man ta sig över hundra meter ned.

Efter nästan 100 meters maskinborrande måste man nu börja gräva för hand, i ett hål där en person knappt får plats. Nio meter återstår för att man ska nå fram till de instängda.

En av svårigheterna blir att ta sig igenom de kraftiga balkar som satts upp i tunneltaket under bygget.

Utrymmet där männen är instängda ligger omkring 200 meter från tunnelns öppning och insatsen försvåras ytterligare av att det är ned mot 20 minusgrader i området.

De instängda arbetarna överlevde till en början på torr mat som skickades genom ett smalt rör. Nu har de kunnat få varm mat genom ett rör på cirka 15 centimeter. Myndigheterna har också tillfört syre genom ett annat rör.

Delstaten Uttarakhands ledare Pushkar Singh Dhami lovar att alla ska komma ut helskinnade.

”Oroa er inte. Alla arbetare kommer att tas ut säkert”, skriver han på X.

Den drygt fyra kilometer långa tunneln håller på att byggas i den bergiga delstaten Uttarakhand i norra Indien, nära Himalayamassivet. De flesta av de instängda arbetarna är migrantarbetare från övriga Indien.