Dagens PS

Tesla stämmer svenska staten och Postnord

Tesla
Striden mellan Tesla och IF Metall är inne på sin andra månad. (Foto: AP)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 27 nov. 2023Publicerad: 27 nov. 2023

“Systemhotande” och “diskriminerande” – så kallar Tesla åtgärderna som Trafikverket och Postnord vidtagit under den pågående strejken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Striden mellan elbilstillverkaren Tesla och de svenska strejkarna som vill ha kollektivavtal fortsätter. Nu stämmer företaget staten genom Transportstyrelsen för stoppade registreringsskyltar, rapporterar Dagens Industri.

IF Metalls strejk, som nu har pågått i en månad, kommer att stoppa nya Teslabilar från att tas i trafik – detta på grund av Sekos sympatiåtgärd vilket gör att Postnord inte levererar några nya registreringsskyltar till Tesla.

Läs mer: Claes Hemberg: “IF Metall har missförstått sin roll” – Dagens PS

Kräver att få hämta skyltarna

Enligt Transportstyrelsen får man endast använda Postnord som postleverantör enligt gällande ramavtal.

”Detta beslag av registreringsskyltar utgör en diskriminerande attack utan något som helst stöd i lag riktad mot Tesla”, skriver svenska dotterbolaget TM Sweden i den stämningsansökan som lämnades in till Norrköpings tingsrätt på måndagen.

“Vi och Tesla har helt enkelt olika uppfattningar rent juridiskt”, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, till Aftonbladet.

Bolaget kräver också rätt att få hämta ut skyltarna direkt hos skylttillverkaren Scandinavian Motorcenter under tiden som rättsprocessen pågår.

ANNONS

Läs mer: Svenska strejken: “En kulturchock för Elon Musk” – Dagens PS

“Unikt för ett statligt ägt bolag”

Tesla stämmer även Postnord för utebliven post – och kallar bolagets sympatiåtgärd för “systemhotande”, skriver Dagens Industri. Postnord menar att man inte bryter mot samhällsuppdraget tack vare att Sveriges strejkrätt är så stark.

Elbilstillverkaren anklagar också Postnord för att ha beslagtagit företagets postförsändelser, medan företaget menar att man tar hand om och lagrar alla försändelser till Tesla under tiden som blockaden pågår.

”Detta agerande är djupt skadligt för Sverige och det är unikt för ett statlig ägt bolag verksamt i Sverige”, står det i dotterbolagets stämningsansökan som lämnades in till Solna tingsrätt.

Läs mer: Striden hårdnar: Elon Musk stoppar svenskt avtal – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

Simon Kronö
Simon Kronö

Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS