Hoppa till innehållet

Alecta ska inte bemanna Heimstaden

Den norske miljardären Ivar Tollefsen har mjölkat Alecta på mer än bara pengar. Pensionsjätten har investerat 49 miljarder kronor i fastighetsbolaget Heimstaden Bostad, grundat av Tollefsen. Dessutom har flera chefer på Alecta som har ansvarat för investeringarna anställts i Tollefsens bolag, vilket Di avslöjade i förra veckan.

STOPP. Alectas vd Peder Hasslev ska skärpa bolagets policy för intressekonflikter. Det är på tiden.
STOPP. Alectas vd Peder Hasslev ska skärpa bolagets policy för intressekonflikter. Det är på tiden.Foto: Jesper Frisk

Detta slags sidbyte är aldrig oproblematiskt eftersom det innebär att lojaliteter och oberoende kan ifrågasättas. Kommer till exempel känslig information om Alecta att förmedlas till den som tidigare var bolagets motpart? Kan det förklara varför så mycket kapital investerades i det skuldtyngda Heimstaden Bostad? Sådana farhågor måste tas på allvar, i synnerhet om förtroendet redan är skadat som i fallet med Alecta.

”När flera chefer lämnar samma företag för att ta anställning hos en tidigare motpart finns det anledning att reagera.”

Cheferna som har bytt sida är inte vilka som helst. Fredrik Palm var fram tills han slutade i Alecta 2019 chef för den avdelning som ansvarade för investeringarna i Heimstaden Bostad. När han lämnade sin post blev han privat affärspartner med Ivar Tollefsen. Frans Heijbel, som tog över ansvaret efter Palm, lämnade Alecta 2022 för att bli ansvarig för fusioner och förvärv i ägarbolaget Heimstaden AB.

I grund och botten är rörlighet inom näringslivet av godo. Även stat och näringsliv mår bra av att berika varandra genom att utbyta kompetens. Men man får inte vara naiv. När flera chefer lämnar samma företag för att ta anställning hos en tidigare motpart, som man har investerat tiotals miljarder i till ofördelaktiga villkor, finns det anledning att reagera. Är detta en sund affärsrelation?

De tidigare Alecta-cheferna omfattades inte av några karantänsregler eftersom pensionsbolaget saknar sådana. Det var ”uppenbart olämpligt att från en förhandlande roll på Alecta direkt gå över och ta anställning eller göra affärer med Alectas förhandlingsmotpart”, säger pensionsbolagets vd Peder Hasslev till Di. Att Alecta nu ska se över sin ”policy kring intressekonflikter” är onekligen på tiden.

Alecta, som är Europas femte största pensionsbolag, hanterar pensioner för 35 000 företag och 2,8 miljoner privatpersoner. Åtskilliga av kunderna har inte aktivt valt Alecta. För dem har pensionsbolaget ett särskilt ansvar. 

Att förvalta miljontals människors pensionspengar är ett förtroende som förpliktigar. Alectas anställda måste i alla lägen vara oantastliga. Det får aldrig finnas några frågetecken om att spararnas intressen kommer först.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från Växa SverigeAnnons

Vi kan få svinnet i livsmedelskedjan att minska

En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp. Samarbete genom hela livsmedelskedjan är en nyckel för minskat klimatavtryck, bättre lönsamhet och ökad självförsörjningsgrad. Växa stöttar både lantbruk och livsmedelsindustrin i arbetet med att minska förlusterna.

Matsvinn av producerad mat står för nästan tio procent av utsläppen av växthusgaser i världen*, enligt siffor från Livsmedelsverket. Svinnets påverkan på klimat och miljö blir ännu större om förluster inom hela produktionskedjan räknas in i form av exempelvis foderspill på gården eller råvaror som inte håller rätt kvalitet för att bli livsmedel. Att minska svinn och förluster genom hela livsmedelskedjan är därför ett måste ur miljö- och klimatsynpunkt. 

– Matsvinn är en viktig fråga där alla kan bidra! Vi konsumenter behöver bry oss mindre om datummärkning och lära oss mer om hur man tar tillvara rester. Eftersom svinnet uppstår i hela livsmedelskedjan krävs samarbete för att minska det: från lantbrukarna i ena änden till konsumenterna i den andra, plus alla där emellan, säger Malin Hidgård, hållbarhetschef på Växa. 

Hållbara lösningar är lönsamma

Livsmedelsindustrin bidrar genom att arbeta med nya råvaror och processer samt med förpackningar som ger maten längre hållbarhet. 

– Det finns även potential för lantbruket att bidra till minskat svinn, bland annat genom att använda biprodukter som inte kan bli mat, till att bli foder till djuren. Minskade förluster inom lantbruket och förädlingsledet bidrar dessutom till bättre lönsamhet inom livsmedelsproduktion, säger Malin Hidgård. 

Växa stöttar livsmedelsföretagen

Växa har lång erfarenhet av att stötta lantbrukens arbete för ökad resurseffektivitet. Med brett kunnande i allt från bygg, ekonomi, växtodling, foderproduktion till veterinär kompetens, hjälper de lantbrukare att minska förlusterna på gården genom förebyggande djurhälsa och mer resurseffektiva produktionsmetoder. Nu har även livsmedelsindustrin fått upp ögonen för Växas kompetens.

– Fler och fler livsmedelsföretag inför program för att motivera lantbrukare att jobba med hållbarhetsfrågor. Vi har verktyg för att stötta mejeriers och slakteriers arbete och även arbetssätt och metodik som motiverar lantbrukare, avslutar Malin Hidgård.

* Källa: Livsmedelsverket

Om Växa:
Växa är ett kunskapsföretag med visionen att skapa en ökad och hållbar livsmedelsproduktion. Växa säljer rådgivning, service och produkter för förbättrad ekonomi och hållbarhet i lantbruks- och livsmedelsföretag. 

Läs mer på www.vxa.se/hallbart-lantbruk

 

Mer från Växa Sverige

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Växa Sverige och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera