Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

V75

Slag i magen – ett hån mot oss spelare

Varje vecka sker händelser inom travvärlden som du kanske missat i flödet.

Men hjälpen finns här.

SportExpressens Tom Parneborg har blickat framåt, bakåt, ut i världen och in på stallbackar och punktmarkerar den gångna veckans hetaste snackisar.

Sayonara med tränaren Fredrik Wallin.
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD / TR Media
Foto: OLLE SPORRONG

Svenska silverslantar

Vintermeetinget är i full gång och när Vincennes anordnade tävlingar i lördags var den andraplatser som var temat för våra svenskhopp. Robert Bergh startade V75-kändisen Kagan i ett Grupp 3-lopp för fyra- och femåringar. Efter att ha inlett till spets blev det tredje inner mitt i loppet. Lucka till slut och en fin andraplats i Frankrikedebuten. Favorit i loppet var Jushua Tree, som också är en av förhandsfavoriterna till säsongens Prix d’Amerique. För honom blev det dock startgalopp och ett lugnt upplägg fram till femteplatsen. De andra svenskframgångarna kom genom Rikard Björlings Istra som knep andrapriset i ett stolopp för femåringar och Tomas Malmqvists Killer Queen som kom in som tvåa i ett treåringslopp för ston.

Decimerad Ungdomsfinal

På onsdag avgörs finalen av Knutsson Rising Star Cup på Åby. En serie där våra yngre kuskförmågor får chansen att köra och dessutom tävla om en utbildningsresa till USA och Knutsson Trotting. Finalen körs över två lopp, men tyvärr kommer några av de tolv finalisterna få stå åt sidan då loppen lockade nio respektive elva startande. Tråkigt både att finalen ska avgöras med dessa villkor, men också att tränare inte vågar satsa fullt ut på våra talanger. Loppen har ändå 50.000 respektive 100.000 kronor i  förstapris…

Ett lopp för vem?

V75 avgörs på Solvalla kommande lördag. Helt klart en spännande omgång, och det är alltid mycket att analysera när det är dags för alla att slå på dojorna. Tävlingsdagen avslutas dock med ett fem hästar tunt fält i ett montélopp för fyraåringar. I flera år har man kört detta lopp, men frågan man måste ställa är varför? Det gäller inte bara detta lopp utan flera runt om i landet – behåller vi samma upplägg ”bara för att” eller finns det en tanke bakom? Ett tunt lopp gör väl inget, men flera tunna lopp, och återkommande tunna lopp gör ju att sporten och spelet konstant får jobba i motlut. Just det här Fyraåringsloppet i monté har snittat 8,7 hästar (före strykningar) sedan 2015 och i fjol var det sju hästar, en bottennotering man nu slog med endast fem anmälda. Vi har inga årgångslopp i monté i Sverige. Ett enstaka lopp mot kullkamrater gör ingen till en sadel-stjärna i Frankrike. Behövs detta?

Två spurtar och en kross

På tal om V75 så fick vi se några mycket imponerande insatser nere i Malmö i lördags. L’AmourPourBlanca var häftig i Svensk Uppfödningslöpning. Det var inget snack om vem som var bäst och Rick Ebbinges tvååring slog både löpningsrekord och svenskt rekord. Kross! Det jag annars tog med mig främst var två visslande spurtraketer, Hanna Lähderkorpis That’s So Spicy som flög från sista till förstaplats över upploppet i lägsta klassen. Och Johan Untersteiners Smile Silvio som bjöd på dagens snabbaste avslutning och färdades sista 200 meterna i 1.05,5-tempo. Svettigt!

Måste ställa högre krav

Som sagt så är det skotvång som gäller från och med den första december. Om tvånget går åsikterna isär, men en sak man åtminstone kan konstatera är att det delvis gör livet lättare för oss spelare. Inför onsdagens V86 inkom det elva skoändringar under dagen och ytterligare tre efter spelstopp. Lägg där till tre vagnändringar under dagen, som vi kommer fortsätta få dras med, och det är verkligen ett hån mot spelare som lägger ner tid att läsa på och analysera dagarna innan. Till lördagens V75 var det ”bara” fyra balansbyten och två vagnsändringar under dagen, men sedan ett riktigt slag i magen på en del spelare när tredjehandsfavoriten i Silverdivisionen Sayonara ändrades från barfota och bike till skor runt om och vanlig vagn över en timme efter V75 hade dragit igång. Jag har förståelse för att man vill testa saker i träning och att vi anmäler en vecka innan start. Men för att värna om våra spelarna som lägger ner sådan tid och så mycket jobb är det dags att vi låser utrustningen någon gång 24-48 timmar innan tävlingsstart och att endast veterinär kan godkänna utrustningsändringar efter det.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.